Rio de Janeiro – 6 vinkkiä kasvitieteellisen puutarhan vierailuun
Yksi Brasilian Rio de Janeiron upeimmista nähtävyyksistä on kaupungin Parquinho Jardim Botânico/ Botanical garden eli kasvitieteellinen puutarha. Täytyy sanoa, että puutarha oli upein koskaan näkemäni kasvitieteellinen puutarha, niin ison vaikutuksen paikan monipuolisuus ja maisemat tekivät.
Puiston perusti vuonna 1808 Portugalin kuningas Juhana VI, alunperin muualta tuotujen maustekasvien sopeuttamiseen, mutta paikka avattiin yleisölle 1822. Puutarhasta tuli UNESCO:n biosfäärialue 1992, ja paikalla toimii edelleen kasvitieteellinen tutkimuslaitos. Kasveihin perehtymättömällekin alue tarjoaa upeita maisemia ja rauhallisen keitaan suurkaupungin hälinästä. Tässä postauksessa viisi vinkkiäni puutarhassa vierailuun oman lokakuisen vierailuni perusteella.
1. Varaudu vierailuun käteisellä – ehkä vielä jonkin aikaa
Luin ennen reissuani, että Rion kasvitieteellisen puutarhan sisäänpääsy on yksi kaupungin ainoista paikoista, jossa ei pysty maksamaan kortilla. Muut Rio de Janeiron isot nähtävyydet kuten Christ the Redeemer ja Sokeritoppavuori hyväksyvät korttimaksun, samoin suurin osa takseista ja kaupoista. Kasvitieteellisen puutarhan vuonna 2023 päivitetty nettisivu kertoo myös paikan hyväksyvän turisteilta vain käteismaksun luukulla, kun taas paikalliset asukkaat voivat ostaa lipun myös netistä paikallisen ID-numeronsa avulla.
Olin siis varautunut maksamaan sisäänpääsylipusta 73 Brasilian realia eli noin 11 euroa käteisellä, mutta hämmästyksekseni lippuluukun mies tarjosi korttikonetta eteeni. Koska halusin kuitenkin päästä eroon käteisestä ennen loman loppua, maksoin lipun käteisellä. Toisella lippuluukulla korttimaksulaitetta ei näkynyt, joten varautuisin varmuuden vuoksi vierailuun edelleen käteisellä. Mutta ehkä pian tälläkin nähtävyydellä voi maksaa sujuvasti kortilla!
2. Varaa aikaa tutustumiseen – kasvitieteellinen puutarha on valtava
Rio de Janeiron kasvitieteellinen puutarha on suuri 54 hehtaarin alue, josta löytyy yli 6500 eri kasvilajia, sekä brasilialaisia kasveja, että ulkomailta tuotuja. Puiston sisältä löytyy useita kasvihuoneita, joista löydät muun muassa orkideapuiston, lihansyöjäkasveja ja eksoottisia kaktuskasveja. Google mapsin avulla pystyy suunnistamaan alueella suhteellisen hyvin ja paikoitellen löytyy myös opastetauluja. Suosittelen ehdottomasti varaamaan aikaa puutarhaan tutustumiseen, sillä vehreiden ja rauhallisten polkujen varrella on miellyttävä kävellä, ja paeta sekä hellettä että suurkaupungin ruuhkaa.
3. Muista hyttyskarkoite ja vältä ’no-see-ums’!
Suuntasin kasvitieteelliseen puutarhaan muiden Rion kaupunkinähtävyyksien jälkeen, joten en ollut aamulla huomannut varautua kaupungille lähtiessä hyttysmyrkyllä, vaikka sitä muuten olinkin Brasilian reissulla käyttänyt. Jonkin aikaa ihanan puutarhan lumoissa käveltyäni aloin tuntemaan useita pistoja säärissäni. Huidoin ja läiskin sääriäni minkä ehdin (varmasti muiden huvitukseksi), mutta en nähnyt yhtäkään hyttystä. Huomasin kuitenkin, että molemmat sääreni vuosivat verta! Pienet punaiset paukamat olivat ehtineet kohota ja huitaisujeni ansiosta verta levisi pieniksi vanoiksi puremakohtien ympärille.
Kasvitieteellisen puutarhan sisältä ei löydy kauppaa, joten ainoa paikka ostaa hyttysmyrkkyä olisi alueen ulkopuolella oleva tuliaismyymälä. Kun kävin kysymässä mahdollisuutta ostaa jostain hyönteismyrkkyä ja osoitin verisiä sääriäni, puutarhan työntekijä nappasi repustaan oman karkoitevoiteen ja antoi minun lainata sitä. Näytin varmasti siltä, että minut syödään elävältä ennen kuin pääsen takaisin portille ja myymälään ostamaan jotain karkoitetta. Olin hyvin kiitollinen tästä pikaisesta pelastuksesta, koska tämän jälkeen mysteerihyttyset jättivät minut rauhaan koko loppuvierailun ajaksi!
Luultavasti kyseessä olivat ’no-see-ums’ lempinimen saaneet polttiais-hyttyset, jotka nimensä mukaisesti ovat niin pieniä ettei niitä yleensä näe. Aikuiset ovat noin 1-3 millimetrin kokoisia ja niiden puremasta jää harmiton, mutta erittäin kutiava purema. Voin kertoa, että noin kymmenen puremakohtaa säärissä kutisivat noin kolmen viikon ajan ennen häviämistä 😀 Eli iso suositus hyttyskarkotteelle ennen kasvitieteelliseen puutarhaan astumista!
4. Bongaa puutarhan apinoita ja lintuja
Rion kasvitieteellisen puutarhan alueella elää noin 140 eri lintulajia, joten alue on oiva bongailuun. Näiden lisäksi puistossa voi nähdä useita apinalajeja, erityisesti bambumarmosettejä ja mustia kapusiiniapinoita. Jälkimmäiset hyppivät eteeni vain hetken puistossa käveltyäni, yhdellä pieni poikanen selästä roikkuen. Oli upea päästä näkemään apinoiden liikkumista puiden välillä. Eläimen häntä kiertyi taidokkaasti puun runkojen ympärille ja mahdollisti sulavat alastulot tai oksien välillä keikkumisen.
Kannattaa siis pitää silmät tarkkana alueella liikkuessa! Muistathan kuitenkin olla syöttämättä puutarhan eläimiä.
5. Käy kiertämässä ainakin nämä upeat osat Rion puutarhaa
Yhdet Rio de Janeiron kasvitieteellisen puutarhan kohokohdat itselleni olivat Lago Frei Leandro, lumpeita kasvava pieni lampi, ja Chafariz das Musas, upea suihkulähde ja sen ympäriltä lähtevät palmukujat.
Lago Frei Leandron lammessa kasvavia Victoria lumpeita pääsee ihailemaan lammen ympäriltä ja keskelle vievällä pienellä polulla. Lammen saarekkeessa seisoo myös runollinen naispatsas, jonka kantamasta vesiruukusta pienet linnut kävivät kuin kilpaa hörppäämässä vettä.
Chafariz das Musas eli muusien suihkulähde viittaa kreikkalaiseen mytologiaan, ja sen yläosasta löytyy 4 kreikkalaista runouden, musiikin, tieteen ja taiteen muusaa. Alempaa löytyy useita kerubeja ja meren jumalia. Suihkulähteen luolta lähtevä Avenue of Royal Palms on upea korkeiden palmujen reunustama tie. Jopa 750 metristen palmujen välistä pilkottava suihkulähde on upea näky!
6. Näe Christ the Redeemer -patsas puutarhasta käsin
Rio de Janeiron kasvitieteellisestä puutarhasta avautuu useasta kohtaa upeat näkymät ikoniselle Christ the Redeemer -patsaalle, joten kannattaa pitää silmällä puiden välistä aukeavia maisemia. Oman puutarhavierailuni aikaan pilvet olivat hyvin matalalla, joten valitettavasti toivoa patsaan näkemiselle ei ollut.
Oli kuitenkin hyvin helppo löytää ainakin yksi kohta, josta patsaan olisi voinut nähdä. Muuten hiljaisen kasvitieteellisen puutarhan erääseen polun risteykseen oli kerääntynyt muutama hyvällä kameralla varustautunut vierailija odottamaan pilvien mahdollista kaikkoamista.
Kun katsoo polulta brasilialaisen kasvitieteilijän, Leandro do Santíssimo Sacramenton patsaan takana avautuvaa maisemaa, näkyy korkea Corcovado-vuori, jonka laella Christ the Redeemer -patsas kohoaa. Myös Chafariz das Musas -suihkulähteen tietystä kulmasta aukeaa hieno näkymä kaukana kohoavalle Jeesus-patsaalle. Mikäli haluat ikuistaa nämä upeat kuvakulmat patsaasta, kannattaa siis tähdätä puutarhavierailu pilvettömälle päivälle!
Oletko kasvitieteellisten puutarhojen ystävä ja onko sinulla jokin suosikki?
11 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Rio de Janeiron kasvitieteellinen puutarha tosiaan on kiva, yhdessä Kapkaupungin kasvitieteellisen kanssa ilman muuta omakin suosikki. Yleisesti kasvitieteelliset puutarhat ovat mielestäni vähän tylsiä, mutta nuo ovat poikkeuksia. Puutarhoista yleisesti pidän kyllä kovasti. Noita ’no-see-ums’ polttiaisia ei onneksi meidän vierailun aikaan ollut (eikä hyttysiäkään). Liekö vuodenaikakohtainen juttu? Olimme tuolla karnavaalien aikaan helmikuussa.
Krista/Kristallinhohtoa
Luin aluksi Rian kasvitieteellinen puutarha, mutta nyt ollaan kyllä vähän kauempana. Upealta kohteelta näyttää tuo. Saas nähdä tuleeko enää koskaan mentyä Brasiliaan, kun jäi siitä vähän huono maku, mutta eihän sitä koskaan tiedä.
Mari /Maailma kotina
Upea postaus. Hyvät vinkit meille maaliskuulle. Olispa ihana että käteistä ei tarvitsisi. Kodinvaihtokotimme ihan vieressä, joten voi myös pyörillä käydä tsekkaamassa asian
Eveliina / Reissukuume
On kyllä upean näköinen! Tosi mahtavia kuvia! 🙂 Ja hyvä muistuttaa, jos jossain ei pärjää kortilla 😀 Mulla ei oikeasti koskaan ole käteistä mukana, joten tällaiset muistuttelut ovat todellakin aiheellisia!
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Todellakin olen kasvitieteellisten puutarhojen ystävä! Näistä kuvista tuli hiukan mieleen Padovan Orto Botanico, mutta tämä on varmasti suurempi kokonaisuus. Olisipa mahtava päästä joskus tuonne!
Pirkko / Meriharakka
Juuri tuolla ei tullut kasvitieteellisessä puutarhassa käytyä, mutta muutama iso puutarha maailmalla on tullut koluttua ja ne ovat kyllä usein tosi kivoja kohteita. Mutta myös isoja, eli kuten totesit, aikaa pitää varata riittävästi!
Cilla Maria Travel
Hieno paikka ja hyvät vinkit! Ei välttämättä tule mieleen, että kaupungissakin tarvitsee hyttysmyrkkyä. Tykkään kovasti kasvitieteellisistä ja muistakin puutarhoista. Ihan pelkästään Helsingistäkin löytyy hyviä (Kaisaniemi ja Talvipuutarha), myös Lontoon Kyoto Garden, Monacossa prinsessa Gracen japanilainen puutarha, Villa Monasteron puutarha Como-järvellä, Kööpenhaminan Tivolin puutarhat, Köpiksen hortikulttuuriseuran mallipuutarha ja sisäpuutarhoista Lontoon Sky Garden ja Dohan lentokentän viheralue ovat jääneet mieleen.
Sari/ matkalla lähelle tai kauas
Kasvitieteellisessä tulee usein käytyä. Viimeksi käytiin nyt syksyllä Hillannissa Leidenin kasvitieteellisessä. Se on myös noita hyvin vanhoja puutarhoja.
Harmillista, että näkyvyys vuorelle olikin heikko. Sillä tuolta olisikin kivasti vuori ja patsas näkynyt.
Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
Vieläkin käytän ihan mielelläni edelleen käteistäkin reissuissa. Tykkään, että pitää olla useampi kortti ja lisäksi tarpeeksi käteistä, niin on sitten aina joku tapa joka toimii. Olin Riossa vuonna 2018, mutta tuolloin jäi kasvitieteellinen käymättä, vaikka pari viikkkoa kaupungissa olinkin. Tuolla olisi pitänyt ehdottomasti käydä ja laitankin nyt listalle mahdollista uusintakäyntiä varten.
Apinat on aina ihania seurata, kunhan ne eivät käy iholle tai repulle. Hmmmm….. ”Muistathan kuitenkin olla syöttämättä puutarhan eläimiä.” Muistan varmasti;)
Kohteena maailma / Rami
Nämä kaukaisten maiden kasvipuutarhat ovat kyllä yleensä varsin mielenkiintoisia ja valokuvauksellisia kohteita niin kuin tämäkin! Ja tässä oli varsin hyvä opas suomalaisille, jotka Rio de Janeroinoon matkaavat. Rio on ollut pitkään haaveissani ja tässä olisi yksi mielenkiintoinen kohde sinne.
Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
On todella kaunis puutarha ja niin ihanan vehreä! 🙂 Täytyy ehdottomasti pitää paikka mielessä tulevaisuuden Rion reissua varten. Nuo hyttyset eivät kuulosta yhtään kivalta, itse tulen hulluksi näistä Suomen hyttysistä saati sitten tuollaiset inhottavat itikat! 😀