Busan – rantoja ja kulttuurinähtävyyksiä
Busanista olen aikoinaan ensimmäisen kerran kuullut zombieleffojen yhteydessä ja nimenomaan liittyen junamatkaan Soulista Busaniin. Juuri tuon saman reitin kulkevaan junaan hyppäsin Soulista, mutta tällä kertaa matka meni kuitenkin ilman draamaa tai zombeja. Paikka junasta kannattaa kuitenkin varata ainakin muutamaa päivää ennen, sillä varatessani matkaa paria päivää ennen oli moni vaunu jo lähes täynnä.
Majoituin Busanissa Seomyeonin metroaseman lähellä, mikä osoittautui erittäin käteväksi sijainniksi sillä asemalle pääsi helposti kulkemaan niin juna-asemalta kuin muilta nähtävyyksiltä. Majoituin aika tavallisessa ja edullisessa, mutta erittäin siistissä Toyoko Inn Busan Seomyeon -hotellissa (*affiliate-linkki), jossa businessmatkailijoita varten oli tarjolla ilmaiseksi pyjamat aulan kaapista. Vastaanottovirkailija myös pahoitteli, että koronan vuoksi heillä ei enää ole huoneissa ilmaiseksi hammasharjoja ja muita hygieniatuotteita, mutta että näitä pystyi ostamaan aulan automaatista. Hammasharja oli omasta takaa ja niin kyllä pyjamakin, mutta pitihän sitä pitkää yöpaitaa tottakai kokeilla kun kerran tarjottiin!
Päiväretki Gamcheonin värikkääseen kulttuurikylään
Etukäteen Busanin nähtävyyksiä tutkiessani Gamcheonin värikäs kulttuurikylä oli näyttänyt mielenkiintoiselta, joten päätin suunnata sinne päiväretkelle. Muutaman metropysäkin päästä kulki bussi aivan kulttuurikylälle ja hyppäsin siihen. Bussi kaarteli jyrkkiä katuja ylöspäin ja kulttuurikylän pysäkillä jäi moni muukin turisti pois.
Gamcheonin kylän tarina on mielenkiintoinen. Vuonna 2009 Kulttuuri-, urheilu ja turismiministeriö päätti pyytää taiteilijoita ja asukkaita koristelemaan ja kunnostamaan kylää ja luoda siitä kulttuurikohteen. Projekti oli sinällään menestys, sillä nyt värikäs kylä houkuttelee turisteja säännöllisesti paikalle ihastelemaan muun muassa ranskalaisen kirjailijan Antoine de Saint-Exupéryn romaanista Pikku prinssistä tuttuja hahmoja ja maalauksia. Toisaalta kuitenkin osa kylän asukkaista on kyllästynyt turisteihin ja muuttanut pois sen vuoksi. Koteja onkin muutettu taidegallerioiksi tai kaupoiksi.
Gamcheonin kylän bussipysäkin luona on kartta, josta näkee kylän kiertävän polun ja suuntaankin kävelemään sitä pitkin. Polun varrella ovatkin oikeastaan kulttuurikylän päänähtävyydet. Pysähdyn korealaisen poikabändin maalauksen luokse ja bongaan myös Pikku prinssistä lainatun lausahduksen erään talon seinällä. Eteenpäin kävellessäni huomaan edessäpäin noin kymmenen hengen jonon varjossa talon seinustaa vasten. Lähempänä huomana heidän jonottavan varjossa ottamaan yhteiskuvaa Gamcheonin ehkä tunnetuimman patsasparin kanssa: Pikku prinssin ja hänen ystävänsä ketun. Liityn itsekin jonoon ja takanani jonottamaan tulleet korealaiset tytöt ottavat minustakin kuvan istuessani yhdessä patsaiden kanssa, katsoen kylän ylle.
Gamcheonin kyläntien varrelta löytyy myös lisää taidetta, kauppoja, kahviloita ja gallerioita. Jonkun aikaa käveltyäni pysähdyn erääseen kahvilaan tuoreelle greippimehulle. Huomaan kahvilan seinässä kyltin kertovan, että kahvilan tuotot menevät seniorityötekijän hyväksi.
Gamcheonin kylän ympyräreitti on lopulta suhteellisen nopeasti kävelty, riippuen pysähdysten määrästä aikaa voi mennä tunnista pariin paikkoja ihaillessa. Palatessani päätielle löydän helposti bussipysäkin, jonka olin etukäteen katsonut paluumatkalle. Bussien numerot näyttävät kuitenkin hieman erilaisilta ja paikallinen mies kertoo, että bussien numerot ovat vaihtuneet. Kun kerron haluavani mennä Nampon suuntaan, hän viittoo juuri toisella puolella tietä tulossa olevan bussin suuntaan. Pinkaisen juoksuun ja ehdin pysäkille, kun bussi kaartaa kohdalle ja näen bussin kyljessä olevassa paikkalistauksessa sanan Nanpo. Päädyn bussin kyydissä lähelle BIFF-squaria, joka on Busanin kansainvälisen elokuvafestivaalin mukaan pysyvästi nimetty aukio. En tosin löydä kauheasti elokuvafestivaalin tunnelmaa, yhtä BIFF-kylttiä lukuunottamatta, sillä muuten aukiolla on lähinnä markkinakojuja ja lähellä kalakauppiaita.
Busanin Diamond towerin upeat maisemat yllättivät positiivisesti
Busanin torni eli Diamond tower nousi yllättäen yhdeksi Aasian suosikkitorneistani maailmanympärimatkalla, myös Japanin tornien maisemiin verrattuna. Esimerkiksi Seoul towerista aukeaa kyllä hienot näkymät, mutta Busanin tornista tuntui olevan paljon monipuolisemmat näkymät ja satamassa näkyi monenlaista liikehdintää. Olinkin tyytyväinen, että päätin maksaa 12 000 wonia eli vähän yli 8 euroa lipusta. Kaupungista saa aina myös kivasti paremman käsityksen yläilmoista.
Busanin rantakohde Haeundae
Busanin tunnetuin rantakohde lienee Haeundaen ranta, tosin muitakin rantoja kaupungista löytyy. Päätin kuitenkin suunnata tuolle tunnetuimmalle ja paikalle pääsi lisäksi todella helposti metrolla majapaikkani luolta. Jään Haeundaen asemalla pois ja heti uloskäynniltä aukeaa iso katu täynnä ravintoloita ja kauppoja, ja ilmassa on lomakohteen tunnelmaa. Suuntaan lyhyen kävelyn päähän rannalle, ja tuntuu että voisin olla melkein missä tahansa rantalomakohteessa. Ainoastaan korkeat pilvenpiirtäjät rannan laidoilla muistuttavat monia Aasian kaupunkeja.
Kävelen rantabulevardia pitkin ja bongaan vedessä olevan patsaan, jossa mies tähystää kaukoputkella. Rantabulevardille on pystytetty telttoja ja niiden vieressä oleva kyltti kertoo musiikkifestivaalista ja allasbileistä, jotka rannalla järjestetään. Rannalla on myös paljon erilaisia kellukkeita tarjolla, ja mietin voiko niitä oikeastaan käyttää meren aallokossa vai ovatko ne tarkoitettu allasbileisiin. Meren aallot ovat nimittäin suhteellisen isoja ja uimaan ei tee mieli, vaikka kesän helleaalto onkin päällä juuri vierailuni aikana elokuussa ja ilma n. 35 asteista.
Aurinko alkaa laskea pilvenpiirtäjien taakse tehden rantahiekkaan korkeiden talojen muotoisia varjoja. Joissain kohdin rantaa vielä paistaa ja jotkin kohdat ovat jo täysin varjossa. Ruokamarkkinakojut alkavat aukeamaan lähistöllä, ja niiden avoimissa akvaarioissa uiskentelee kaikenlaista merenelävää. Kiinnitän huomioni oudonnäköisiin nakuihin matoihin, ja hieman googletettuani selviää niiden olevan fat innkeaper wormeja eli lempinimeltään peniskaloja. Internetin mukaan näitä syödään joissain Aasian maissa raakana. Vaikka olenkin jo hieman nälkäinen, en kuitenkaan jää markkinoille syömään vaan suuntaan rannalta takaisin pääkadun suuntaan.
Pääkadun eräs osuus suljetaan hetkeksi, kun maasta nousevat suihkulähteen vesisuihkut ja ilmoille kajahtaa k-pop bändien musiikkia. Vesi liikkuu musiikin tahdissa, luoden erilaisia kuvioita. Jään katsomaan esitystä parin kappaleen verran ja jatkan sitten matkaa. Päätän pysähtyä syömään ravintolaan, joka mainostaa heidän keiton olevan tyypillinen Busanin alueelle. Menussa kerrotaan sianlihaa olleen paljon tarjolla Koreoiden sodan aikaan, ja sianlihaa sisältävän keiton tulleen tuolloin suosituksi. Keitto on maukasta, tosin jään miettimään miten tulista sen normaalisti kuuluisi olla. Olin nimittäin pyytänyt tulisen mausteen erikseen kuten menussa neuvottiin tekemään, jos haluaa itse säädellä tulisuutta. En ole tulisen ruoan ystävä valitettavasti, joten maustin oman keittoni varovasti.
Kaiken kaikkiaan Haeundaen ranta oli kiva kohde piipahtaa visiitille Busanissa, mutta en kuitenkaan itse suunnittelisi kokonaista rantalomaa paikalle, sillä Aasiasta löytyy kauniimpia ja rauhallisemmilla aalloilla varustettuja rantoja. Kontrasti pilvenpiirtäjien kanssa on kuitenkin hieno ja tekee paikasta mielenkiintoisen erityisesti päiväretkelle kaupungin sisällä.
Oliko Busan sinulle jo entuudestaan tuttu kohde?
23 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Busan kuulostaa kiinnostavalta paikalta, ja Gamcheon näyttää kiinnostavalta niin ikään. Hienoilta näyttää maisemat Busan towerista, eikä tuo hintakaan mahdottomalta kuulostanut. Ja heh, varsin veikeitä nuo fat innkeaper wormit.
Sarianne
Busanista löytyi kyllä tosiaan monipuolisesti nähtävää ja syötävää! Busan tower yllätti kyllä positiivisesti, olin ehkä hieman ennakkoluuloinen kun näytti jotenkin vaatimattomalta ulkoapäin 🙂
Mari/ Maailma kotina
Onpa monipuolinen kaupunki. Kaikille jotain!
Sarianne
Näinpä! 🙂 Ja helppo kohde siirtyä junalla Soulista!
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Business ei ole tuttu mutta melkoisen kiinnostavan oloinen. Japanissa muuten vielä sai hakea hiusharjoja, pesulapouja, hammasharjoja jne huoneeseen aulasta ellei ollut huoneessa. Myös kimonoja löytyi.
Kotiinkin kulkeutui hygienia tarvikkeita. Minusta kiva tapa, kuten myös ravintoloissa tarjottavat pesulaput.
Sarianne
Kiva tapa tosiaan! Huomasin myös Japanissa, että lähes kaikissa hotelleissa oli tosiaan tarjolla hygieniatuotteet ja pyjama tai oleskeluasu 🙂
Terhi
Onpa maisemia kerrakseen tuosta Diamond tornista! Olen käynyt vain Seolissa, nämä rantakohteet yllättävät. Vähän kuvissa ihmetyttää ihmisten puute, ollaan kuitenkin suurkaupungissa.
Sarianne
Elokuun helleaalto Etelä-Koreassa varmasti vaikutti siihen, että ihmisiä ei ollut liikkeellä niin paljoa kuin yleensä. Helteestä varoiteltiin jatkuvasti puhelimeen tulevien varoitusviestien avulla ja muistutettiin veden juomisesta.
Eveliina / Reissukuume
Voi miten suloinen tuo Gamcheon on värikkäine taloineen ja upeine maalauksineen! Haluaisin ehdottomasti päästä tuonne, jos tuolla suunnalla liikkuisin! 🙂
Sarianne
Gamcheon on kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen, jos Busanissa päin liikkuu. Kierros kulttuurikylässä ei lopulta vie kovin kauaa ellei jää kahvittelemaan, mutta mukava taidekävely 🙂
Pirkko / Meriharakka
Aikoinaan Soulissa käydessämme teimme valintaa Jejun ja Busanin välillä, mutta päädyimme Jejuun, joka kyllä sekin tarjoaa jokaiselle jotain. Ehkei ihme, että Soul – Jeju lentoreitti on kuulemma maailman vilkkain, eli kyseisellä välillä on eniten lentoja per päivä, yli 200 konetta suuntaansa!
Jos haluaisit ”pistäytyä” Jejullakin, niin tästä lähtee 🙂 https://meriharakka.net/2014/11/02/jejun-saarella/
Sarianne
Jejusta muistan itsekin lukeneeni Etelä-Korean pysähdystä suunnitellessa, kiitos vinkistä! Vaikuttaa kivalta paikalta ja ilmeisesti todella suosittu myös paikallisten keskuudessa. Päädyin kuitenkin Busaniin osittain kätevän junamatkan vuoksi ja koska aikaa oli rajallisesti ennen Japaniin siirtymistä. Ehkä toiste tulee Jejussa piipahdettua! 🙂
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Camcheon vaikutti kiinnostavalta, mutta muuten mikään ei oikein houkuttele pilvenpiirtäjien sekaan. Mukava näistä paikoista on kuitenkin lukea ja katsella kuvia! Ja hienot näkymät kyllä oli sieltä tornista.
Sarianne
Pilvenpiirtäjiä ja ihmisvilinää kyllä riittää Aasian suurkaupungeissa, joten Gamcheon oli kyllä mukavan erilainen kohde kaupungin sisällä 🙂
Stacy Sofia Siivonen
Peniskala… matkalla syön tunnetusti mitä vain. Pusan ei ole tuttu muuten kuin että tiedän, missä se on. Koreasta tiedän lähinnä Saemangeumin, koska vetosin aikoinaan sen luontoarvojen puolesta. Pikku Prinssistä en tiedä mitään. Huomaan, että on asioita, joista en jaksa kiinnostua ja tuollainen Pikku Prinssi on sellainen.
Sarianne
Olisi kyllä ollut mielenkiintoista nähdä millainen se kala on sisältä, mutta ei houkutellut kyllä maistaminen 😀 Pikku Prinssi on hahmo ranskalaisesta kuuluisasta kirjasta, joka kertoo onnen tavoittelusta, mutta oli kyllä jännä nähdä sen viittauksia ja patsas Etelä-Koreassa.
Tanja / tädin ja tytön matkablogi
Hei
En ole lukenut muita juttuja sun maailmanympärimatkalta joten olisi ollut kiva kuulla mitä oli tätä ennen ja mitä tämän jälkeen. Ilmeisesti sinulla ei ollut mitään erityistä syytä miksi valitsit juuri Busan, vai kuinka?
Sarianne
Mahtava kuulla, että löysit blogiin! 🙂 Etelä-Korea oli ensimmäinen maa maailmanympärimatkallani, ja Busania ennen olin pääkaupungissa Soulissa. Busan valikoitui kohteeksi erityisesti kiinnostavien nähtävyyksien ja helpon junamatkan vuoksi, sekä siksi että sieltä on hyvä lentoyhteys Japaniin jonne olin seuraavaksi matkalla. Eniten Busanissa kiinnostivat juurikin Gamcheon, josta olin aiemmin lukenut, sekä rannat aivan pilvenpiirtäjien vieressä.
Maailmanympärimatkasta löytyy pari postausta tunnelmista ensimmäisiltä 2 kuukaudelta, ja lisäksi ensimmäisen maan Etelä-Korean muista kohteista Soulista ja DMZ-alueelta. Voin linkittää pari niistä alle.
Kooste Etelä-Korean ensimmäiseltä pysähdykseltä Soulista: https://www.matkallakaikkialle.com/etela-korea/etela-korea-soulin-parhaat-palat/
Tunnelmat maailmanympärimatkan 1. kuukaudelta: https://www.matkallakaikkialle.com/maailmanymparimatka/maailmanymparimatka-1-kuukauden-tunnelmat/
Merja / Merjan matkassa
Busan ei ole tuttu muuta kuin nimeltä. Oli kiva lukea ja kuulla kokemuksiasi. Aika harvoin Etelä-Koreasta tulee blogikirjoituksia vastaan.
Sarianne
Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Tosiaan Etelä-Koreassa suosituin kohde on varmasti Soul, mutta oli kiva nähdä myös toinen kaupunki ja hieman erilaisia nähtävyyksiä maassa.
Pingback:
virpi
HEI,
oliko junalippuja saatavilla hyvin, katsoin että lippuja voi ostaa vasta 1kk ennen matkaa. Olemme menossa Souliin ja tarkoitus käydä 2yötä busanissa toukokuussa. Kysyisi vielä millianen nettiliittymä sinulla oli reisussa?
Sarianne
Ostin junaliput vasta paria päivää ennen siirtymistä Soulista Busaniin, ja tuolloin monet vaunut olivat jo täynnä. Suosittelisin siis junalippujen ostamista aiemmin, varsinkin jos on muiden kanssa reissussa ja haluaa istua yhdessä. Olin reissussa elokuussa, joten tietysti myös lomakausi on voinut vaikuttaa junien matkustajamääriin.
Koko maailmanympärimatkani ajan käytin ainoastaan wifiä, enkä hankkinut paikallisia nettiliittymiä, joten en valitettavasti osaa antaa arviota niiden suhteen. Useat tuttavani kuitenkin suosittelevat e-sim ratkaisua, jolla voi kätevästi hankkia jo etukäteen paikallisen liittymän ja ei tarvitse pelata fyysisten sim-korttien kanssa. On ehkä myös hyvä tietää, että Googlen offline-karttoja ei saanut ladattua esimerkiksi Souliin. Sain kuitenkin katsottua reittejä kartalla majapaikan netissä, ja kun kartan jätti auki puhelimeen sain käytettyä sitä myös kaupungilla jonkin verran.