Soul kaupunki maisema
Etelä-Korea,  Maailmanympärimatka

Etelä-Korea – Soulin parhaat palat

Tästä se lähtee, maailmanympärimatka ja pisin reissu, jolla olen koskaan ollut! Ensimmäisenä pysähdyksenä Soul!

Lähtö meni hieman jännittävissä tunnelmissa saatuani check-iniä tehdessä tietää olevani Stand by -listalla, eli minulle ei ollut vielä annettu istumapaikkaa lennolle. Olin jo melko varma etten pääsisi lähtemään suunnitellulla lennolla kohti Soulia, mutta portilla selvisi että mahtuisin koneeseen, täytyisi vain katsoa boardingin lähestyessä mille paikalle pääsisin. Lentoyhtiö kuuluttikin pian erikoistarjouksesta business-luokkaan, sillä lento oli aivan täysi ja toiveissa oli tietysti että business-puolelle saataisiin vielä maksavia asiakkaita. Jäin odottelemaan, mikäli sattuisin saamaan ilmaisen korotuksen jos ostajia ei ilmestyisi. Boardingin alkaessa minulle annettiin kuitenkin viimeinen economy-luokan paikka, joten rohkaistuin kysäisemään olisiko business-luokan tarjous vielä voimassa ja mahdollisuutta korottaa siihen. Ja kyllähän se vielä onnistui, joten pääsin ensimmäistä kertaa ikinä lentämään business-luokassa! Reissu alkoikin siis täysin odottamattomalla ripauksella luksusta, ja täytyy sanoa että oma tila ja makuupaikka pitkällä lennolla olivat todellinen unelma.

business luokan lento

Soul juna asema


Soulissa liikkuu helposti julkisilla

Maailmanympärimatkani ensimmäiseen kohteeseen Souliin saavuin yli 11 tunnin yölennolla. Lentokentältä hyppäsin Airport express -junaan, johon sai helposti ostettua lipun automaatista. Lipusta tulee huomata katsoa, mikä vaunu ja paikka sinulle on annettu. Laiturilla on myös merkinnät, mihin tietty vaunu saapuu, joten suosittelen seisomaan jo valmiiksi sen vaunun vieressä, jotta pääset helposti paikallesi. Juna tuli nimittäin melkein täyteen ja lentokentältä tullessa monilla on isot matkalaukut, mikä hankaloitti kulkua ahtaassa junassa. Varsinkin kun osa huomasi vasta siinä vaiheessa olevansa aivan väärässä vaunussa. Osa luovuttikin siinä vaiheessa ja jäi ovien luo seisomaan, sillä olisi ollut mahdotonta lähteä kulkemaan junan läpi, kun osa matkalaukuista myös tukki käytävää.

Lentokenttäjuna saapuu Seoul Stationille, josta jatkoin matkaa metrolla majapaikalleni Myeondongin alueella. Etelä-Korean metrot ovat helppoja käyttää, joko ostamalla käteisellä yksittäisiä lippuja tai lataamalla T-money kortille rahaa. Kannattaa nostaa jo lentokentällä automaatista käteistä, sillä sitä tarvitsee heti metrossa sekä yksittäisen lipun että T-moneyn lataamiseen. Päädyin itse ensin ostamaan yksittäisiä lippuja, mutta myöhemmin ostin T-money kortin, jolle latasin rahaa. T-money kortti maksaa hieman yli 2 euroa, jota ei saa takaisin mutta matkustaminen sillä on hieman halvempaa kuin yksittäisillä lipuilla. Kannattaa siis verrata hintoja riippuen kuinka paljon uskoo matkustavansa. Sama T-money kortti käy myös muissa isoissa Etelä-Korean kaupungeissa, joten jos aiot matkustaa maassa muuallekin voit hyödyntää korttia vielä enemmän.


Soul nähtävyydet


Soulin parhaat nähtävyydet

Soulissa eniten ihastutti ruoka, sillä tuntui että kaikki kohdalle sattunut ruoka oli todella hyvää. Lisäksi ihastuin koreankieleen, jota olin kyllä kuullut myös Netflixin korealaisissa sarjoissa. Olin opetellut etukäteen sanomaan kohteliaan kiitoksen eli gamsahamnida, joka on yksi monesta kiitosta tarkoittavasta sanasta koreaksi. Tämä on varmasti hyödyllisin sana opetella, sillä sitä voi käyttää kaikissa tilanteissa kiitoksena.

Alla neljä suosikkinähtävyyttäni Soulista oman reissuni perusteella:


1. Seoul towerin näkymät kaupungille

Yksi Soulin näkyvimpiä nähtävyyksiä on keskellä kaupunkia puistoisen mäen yläpuolella kohoava Seoul Tower. Helpoin tapa päästä tornin juurelle on tulla metrolla Myeondongin asemalle, kävellä siitä lyhyt matka cable carille, jolla pääset suoraan Seoul towerin juurelle. Cable car maksoi n. 10 euroa menopaluulta ja matka oli suhteellisen lyhyt. Varaudu kuitenkin jonoihin erityisesti loma-aikana. Mennessäni jonotus oli n. 15-20min molempiin suuntiin. Toinen vaihtoehto on kävellä tornin luo puiston läpi ylämäkeä ja portaita, joten jos haluat säästää rahaa ja urheilla hieman niin se on myös mahdollista.

Tornin juurelta aukeaa hienot näköalat Soulin ylle, ja suosittelisinkin käymään tällä näköalapaikalla vaikka et haluaisi käydä itse tornissa. Sanoisin jopa, että näköalat ovat hieman paremmat tuolta näköalapaikalta kuin itse tornista, vain siksi että välissä ei ole ikkunaa ja sormenjälkiä. Toki tornista näkee kauemmas ja laajemmin joka suuntaan, joten tornissa käynti on kokemuksena silti hintansa arvoinen. Seoul Towerissa vierailu maksoi n. 14 euroa ja pääset huipulle hissillä. Lippuluukulta saat vuoronumeron, ja kuvaruudulta näet koska numerosi ilmoitetaan sisäänpääseväksi. Tämä vaikutti hyvältä järjestelmältä, sillä näin voit ihastella tornin juurella rauhassa ja mennä sisälle hisseille omalla vuorollasi jonottamatta.

Seoul tower Soul nähtävyydet

Seoul cable car

Soul tornin puisto


2. Bukchon Hanok -kylän arkkitehtuuri

Yksi suosituimmista valokuvauskohteista Soulissa on Bukchon Hanok -kylä, jossa on säilytetty vanha arkkitehtuurin tyyli ja söpöjä taloja koristaa hienot yksityiskohdat. Talot ovat muuten samanvärisiä kattojen laattoja myöten, mutta seiniä koristavat hieman eriväriset ja -muotoiset kuviot. Kylän suosituin katu on ylämäki, jonka varrella on kauniita taloja ja jonka huipulta on näkymä kaupungin keskustaan ja ikoniseen Seoul toweriin. Kontrasti kaukaa näkyvien pilvenpiirtäjien ja perinteisen kylän hienon arkkitehtuurin välillä on hurmaava. Ei ihme, että monet paikalliset ja turistit tulevat ikuistamaan itsensä mäelle, osa myös perinteisessä hanbok asussa.

Bukchon Hanok Soul nähtävyydet

Bukchon Hanok kylä arkkitehtuuri

Bukchon Hanok kylä talo

Bukchon Hanok kylä maisema


3. Insadongin kahvilat ja ravintolakadut & Myeondongin alueen iltamarkkinat

Soul on loppujen lopuksi yllättävän käveltävä kaupunki, ja esimerkiksi Myeondongista pystyi kävelemään helleaallosta huolimatta Insadongin alueelle asti. Suosittelenkin vierailemaan näissä molemmissa suosituissa kaupunginosissa, joko yhdistettynä tai erikseen.

Insadongissa pääsee ihastelemaan pieniä kahviloita, ravintolakatuja ja matkamuistomyymälöitä. Kiertelin myös paikallisen ulkoilmassa olevan pienen ostoskeskuksen kerroksia, ja sieltä löytyy myös paikallinen erikoisuus Ddong cafe (kakkakahvila), jossa voit nauttia latten vessanpöntön näköisestä mukista. Paikka oli hyvin suosittu ja pöydät täynnä, joten en tällä kertaa jäänyt nauttimaan antimista. Päädyin sen sijaan toiseen ihastuttavaan kahvilaan lähikadulla, jossa päädyin tilaamaan raikkaalta näyttävän greippi-jälkiruoan, jonka tuoreiden greippien alta ilmestyi paikallista jäistä jälkiruokaa.

Majoituin Soulissa Myeondongin alueella, joten pääsin käteveästi kiertelemään joka ilta järjestettäville ruokamarkkinoille. Markkinoilta löytyy laidasta laitaan korealaisia ja kansainvälisiä herkkuja, muun muassa juustolla täytettyjä, ison kolikon muotoisia leivonnaisia, friteerattuja rapuja, pieniä leipiä kananmunalla, smoothieita, japanilaisia mochi-herkkuja, kanaruokia ja nyyttejä erilaisilla täytteillä. Markkinoilta voi hyvin ostaa illallisen syötäväksi tai pienempää välipalaa. Kannattaa kuitenkin varata mukaan käteistä ostoksille.

Myeondongista löytyy myös kauppakujia ja ravintoloita. Itse ihastelin isoja koru- ja hiuskoristeliikkeitä, joiden valikoima oli todella laaja. Liikkeen seinät ja telineet olivat aivan täynnä pieniä korupaketteja.

Lähistöltä löysin myös yhdeksi suosikiksi tulleen gimbap-ruokapaikan. Gimbap on korealainen versio sushirullasta, mutta merilevän sisällä olevat ainekset on yleensä kypsennetty. Tilasin ruokani kuvaa näyttämällä ja sain rullia, joissa oli lihaa ja vihanneksia.

Toinen Etelä-Korean herkuista, johon ihastuin vierailuni aikana oli HBAF-yhtiön mantelit erilaisilla kuorrutuksilla. Näitä löytyy lähes jokaisesta pienestäkin kaupasta, mutta Myeondongin alueella on myös heidän iso myymälä, jossa voit ilmaiseksi maistella heidän ison valikoiman eri makuja. Alkuperäinen manteliherkku on hunajainen Honey almond butter, josta yrityksen nimikin tulee: Honey butter almond & friends. Hunajaisen mantelin lisäksi suosikkini oli Black sugar milk tea -maku, joka alkoikin olla jo kuorrutetumpi ja suklainen.


Soul ruokamarkkinat

Soul markkinat rapu

Soul Myeondong iltamarkkinat

Insadong

HBAF kauppa

HBAF manteli maistelu4. Hongdae alueen ostoskadut ja pelialue

Hongdae-alue Soulissa on myös vierailun arvoinen. Alueelta löytyy useita kauppakatuja, mutta myös pelihalleja ja kahviloita. Katuja koristaa värikkäät kuviot ja erään peliyhtiön katolta löytyy iso videonäyttö, josta näkyy livenä katukuva, ja voitkin bongata itsesi ohi kävellessä. Pelihallien menoa on hauska seurata, ja samalla saattaa itsekin innostua kokeilemaan jotain pelihallin peleistä.

Hongdae-alue

Hongdae alue maisema

Hongdae peli alueKatsasta myös Soulin alueen lukuisat temppelit tai tee päiväretki deminitarisoidulle alueelle

Tarkoituksenani oli myös käydä tutkimassa erästä Soulista löytyvistä useista temppelialueista, mutta huomasin valitsemani temppelin olevan valitettavasti kiinni juuri sinä päivänä. Tarkista siis aukioloajat, mikäli haluat kiertää jotain useasta paikallisesta temppelialueesta!

Soulin ulkopuolelle lähdettäessä yksi suosituimpia päiväretkiä on vierailu Etelä- ja Pohjois-Korean välisellä demilitarisoidulla alueella, jolla itsekin kävin. Tuolla retkellä pääset tutustumaan rajan erikoisuuksiin ja historiaan, sekä käymään Pohjois-Korean kaivamassa tunnelissa.

Onko sinulla jokin suosikkinähtävyys Soulissa?


Soul temppeli

Etelä-Korea Soul nähtävyys

5 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *