Japani – Tokion nähtävyydet & erikoisuudet
Maailmanympärimatkani Japanin-osuuden lopuksi suunnistin viikoksi Tokioon. Olin varannut reilusti aikaa, koska maailman suurimmassa kaupungissa riittäisi varmasti nähtävää. Ja kyllähän sitä riitti. Ohessa suosikkini Tokion nähtävyyksistä ja aktiviteeteista, sekä vinkki julkisilla liikkumiseen ja Japanin erikoisuuksien bongailuun.
1. Hyppää Tokion julkisiin
Tokion kaupungin sisäiset välimatkat ovat todella pitkiä (jopa tunti julkisilla), joten metroon tai junaan kannattaa hypätä jos haluaa nähdä kaupunkia kätevästi. Google maps toimi itselläni todella hyvin reittien suunnitteluun, ja mikä mahtavinta se tarjosi myös reitin kohdalla ohjeet aseman sisä- ja uloskäyntien valitsemiseen määränpään mukaan, sekä optimaalisen junavaunun sijainnin ja lipun hinnan. Näiden avulla oli helppo valita junalaiturin opasteista, mihin useista uloskäynneistä lähteä suuntaamaan päästäkseen lähimmäksi määränpäätä.
2. Nähtävyydet – kolme suosikkiani
Tokion nähtävyyksistä suosikeikseni nousivat Tokion keisarillisen palatsin puutarha, aiemmissa postauksissa jakamani Shibuya Sky -torni, sekä hauska ja elämyksellinen teamLab Planets -näyttely.
Shibuya Sky -tornista avautuu suora näkymä kuuluisan Shibuya Crossing -risteyksen ylle ja kirkkaalla säällä tornista voi jopa nähdä Fuji-vuoren. TeamLab Planets -näyttelyssä puolestaan pääset kokemaan taidetta uudella tavalla kaikin aistein. Shibuya Sky -torniin ja teamLab Planets -näyttelyyn kannattaa varata ajoissa liput, sillä samalle päivälle ja lähipäiville molemmat ovat yleensä loppuunmyytyjä.
Tokion keisarillisen palatsin puutarha sen sijaan on ilmainen vierailla. Palatsin aluetta ympäröi iso vallihauta, joka elokuussa oli lähes täynnä vehreitä vesikasveja. Muurien sisällä oleva puiston alue on laaja ja avonaisten nurmialueiden sijaan kesän helteellä kaikki suunnistivat puiden varjoon. Kauniisti suunnitellun puutarhan kohokohta itselleni oli lampi, jossa värikkäät koikarppi-kalat uiskentelivat ja kerjäsivät syötävää pienen sillan yli käveleviltä ihmisiltä. Niiden upeat värit loistivat kirkkaina tumman näköisessä vedessä, evien leijuessa sulavasti liikkeiden mukaan. Koko maisema näytti kuin maalaukselta ja jäinkin hetkeksi ihailemaan kalojen värikästä virtaa.
Tokion keisarillisen palatsin puutarha
Shibuya Sky -torni
TeamLab Planets -näyttely
3. Erikoisimmat aktiviteetit
Piipahda Dawn Avatar -robottikahvilassa
Olin kuullut Tokion robottikahviloista aiemmin, joten päätin käydä testaamassa yhden kahviloista matkani aikana. Dawn Avatar -robottikahvilan työntekijät eivät ole tekoälyjä vaan ihmisiä, mutta etäohjattavien robottien käyttö mahdollistaa etänä työskentelyn liikuntarajoitusten tai erilaisten elämäntilanteiden vuoksi.
Heti kahvilan ovesta sisään astuessa tervehtii tiskin takaa robotti, joka myös vilkuttaa tulijalle. Kaikki robotit puhuvat erinomaista englantia ja aulan robotti selittää heti alkuun miten kahvila toimii. Käyntiin tarvitaan sisäänpääsylippu (n. 24 euroa), johon kuuluu myös menusta yksi ruoka ja juoma. Valitsen menusta voileivän ja smoothien ja maksan sisäänpääsylipun aulan kassalla paikalla olevalle ihmiselle.
Osassa kahvilan pöytiä istuu pöydän päässä pieni robotti, jonka kanssa pöytäseurue voi keskustella. Valitettavasti tällaiset pöydät olivat täynnä vierailuni aikana, joten päädyin tavalliseen pöytään. Kahvilan baaritiskillä ja erillisellä esittelypöydällä olevien pienten robottipäiden kanssa voi kuitenkin käydä keskustelemassa kuka vaan. Ja tilauksen pöytääni tuo tottakai lattiaan merkityillä viivoilla liikkuva robottitarjoilija. Keskustelemme hetken tarjoilijan kanssa, ja on mahtava nähdä robotin rinnuksessa nimi ja kuva henkilöstä, joka ’linjan’ toisessa päässä juttelee. Ihan hauska kokemus, vaikka kyse ei olekaan AI-roboteista!
Ikebukuro Life Safety Learning Center – koe ravisteleva maanjäristys
Olin monia vuosia sitten lukenut lehdestä japanilaisesta maanjäristyssimulaatiosta ja keskuksesta, jossa pystyi turistikin vierailemaan. En ole itse vielä koskaan kokenut maanjäristystä *koputtaa puuta*, mutta kiehtoi päästä kokeilemaan miltä sellainen tuntuisi. Googlailtuani löysinkin Tokiosta Ikeburo Life Safety Learning Centerin, jossa pääsee ilmaiseksi kokeilemaan maanjäristyksen tuntua ja harjoittelemaan muita pelastustaitoja.
Keskuksesta löytyvät erikseen alueet maanjäristyksiin ja paloturvallisuuteen liittyville ohjeille ja harjoitteille. Keskus on tarkoitettu paikallisille ja siksi lähes kaikki ohjaus on japaniksi, mutta ulkomaalaiset vierailijat otetaan ystävällisesti vastaan. Kierroksia järjestetään säännöllisin väliajoin, ja onnekseni satun samaan aikaan ranskalaisen perheen kanssa maanjäristyssimulaatioon, jolloin japanilainen ohjaaja käyttää puhelimen käännösohjelmaa antaakseen meille ohjeet englanniksi.
Edessämme olevalla lavalla on ruokapöytä, jonka jalat on suojattu pehmusteella. Saamme ohjeet hakeutua pöydän alle maanjäristyksen alkaessa ja pitää lujaa pöydän jaloista kiinni. Simulaation voimakkuus on sama 9.0 momenttimagnitudia kuin 2011 Tōhokun maanjäristyksen (Great East Japan Earthquake), joka on Japanin suurin maanjäristys. Kun maanjäristyssimulaatio alkoi, kyyristyimme nopeasti pöydän alle ja jokainen tarrasi omaan pöydän jalkaan. Topattua pöydän jalkaa joutui halaamaan aika kovasti kropan heiluessa joka suuntaan, ja olin siinä vaiheessa erittäin kiitollinen pehmustuksista. Jäin miettimään mihin tarraisin kiinni omassa hotellihuoneessani, jos maanjäristys yhtäkkiä iskisi – sängyn alla ei ollut tilaa mutta varmaan pitäisi käpertyä pienen työpöydän alle toivomaan ettei koko tornitalo romahda.
Maanjäristyssimulaation lisäksi Ikebukuron keskuksessa pääsi harjoittelemaan palosammuttimen käyttöä, sekä savun läpi pelastautumista lyhyessä sokkelotalossa. Nämä osiot olivat ainoastaan japaninkielellä ohjattuja, mutta pystyin seuraamaan ohjaajan elekieltä ja aiemman ryhmän toimintaa. Tuntui jännittävältä päästä harjoittelemaan käytännön taitoja, ja uskon että monet asiat jäävät paremmin mieleen kun pääsee testaamaan suoriutumistaan käytännössä.
Jos aihe kiinnostaa, ja et pelkää osittain japaninkielistä ohjausta niin voin suositella vierailua keskuksessa!
Testaa pelihallien tarjonta
Suuntaa Akihabaran alueelle, mikäli pelit, elektroniikka ja animekulttuuri kiinnostavat sinua. Alueelta löytyy useampi kerrostalo, jonka jokainen kerros on omistettu tietynlaisille peleille. Maantason kerroksista löytyy usein palkintopelejä, joissa on tarkoitus napata (erittäin epäkätevällä) nostimella palkinto laatikon kasasta. Näihin peleihin moni laittoi kolikoita uudestaan ja uudestaan, kun palkinto oli aivan lähellä maaliaan mutta ei vain koskaan tippunut pelaajan saatavaksi. Perinteisten pehmolelujen lisäksi palkintoautomaateissa näkyi myös laatikoittain erilaisia vähäpukeisia naisfiguureja.
Pelitalojen ylemmistä kerroksista löytyy esimerkiksi auto-, tanssi-, rumpu- ja korttipeliautomaatteja. Eräässä pelisalissa äänenvoimakkuus nousi todella korkealle kun jokainen peliautomaatti tuotti omaa musiikkia ja pelin ääniä, ja lisäksi rumpupeli paukkui heti sisäänkäynnin vieressä. Pelitalojen kierros oli hauska katsaus, vaikka itse päädyinkin pelaamaan ainoastaan yhden kierroksen tikkapeliä.
4. Majoitu kapselihotellissa
Japani-bucketlistallani oli kauan ollut kapselihotellissa nukkuminen. En tiedä johtuiko se lapsuuteni astronautti-haaveammatista, sillä modernit kapselit muistuttavat hieman avaruusalusta. Tai ehkä enemmän kiinnosti, miltä tuntuisi nukkua kapeassa lähes suljetussa tilassa. Koko Tokion vierailuni aikaa en kuitenkaan uskaltanut majoittua kapselissa, siltä varalta että pakokauhu iskisi jo ekana yönä, joten varasin kapselin pariksi yöksi ja suuntasin sen jälkeen tavalliseen liikematkailijoiden hotelliin.
Varasin 9h nine hours -ketjun Kanda-alueen (*affiliate-linkki) naisille tarkoitetun kapselihotellin, mutta tältä ketjulta ja muilta löytyy myös kaikille vapaita kapselihotelleja. Tämän ketjun hotelleissa on tarkat sisään- ja uloskirjautumisajat, ja myös joka aamu täytyy tehdä check-out sen yön punkasta ja lähteä pois rakennuksesta aamupäiväksi. Tavaroita varten on käsimatkatavaran kokoinen lokerikko, jonne voi säilöä tavaransa, mutta niihin ei helposti pääse päivän aikana ennen uutta sisäänkirjautumisaikaa. En siis tästäkään syystä majoittuisi pitkään ketjun kapselissa, sillä itse koen helpommaksi että voi myös keskellä päivää tarvittaessa palata omana huoneeseen.
Kuten monissa japanilaisissa majapaikoissa, myös kapselihotellista sai paksun pyjaman ja tohvelit käyttöön yön ajaksi. Lisäksi aulasta sai kassin, jolla pystyi kätevästi ottamaan joitain tavaroita alakerran lokerikosta mukaan yläkerran nukkumistiloihin. Aamulla pukukopin tapaisessa lokerikkotilassa vallitsi aikamoinen kaaos, kun isojen matkalaukkujen kanssa tulleet yrittivät vaihtaa vaatteita ja valmistautua päivään.
No miltä se nukkuminen kapselissa sitten tuntui? Yllättävän kivalta! Tyyny ja peitto olivat mukavat, kapselin sisältä löytyi töpseli laitteiden latausta varten ja oviaukon peitteeksi sai vedettyä pimennysverhon. Omaan makuusaliini ei myöskään sattunut kumpanakaan yönä kovaäänisiä matkaajia, joten unta sai hyvin. Voin suositella hauskana kokemuksena!
5. Herkuttele paikallisella ruoalla
Japanissa riittää vaihtoehtoja ruoan suhteen ja hintataso on yllättävän edullinen. Alle 5 eurolla voi hyvin saada koko aterian, vaikka tietysti kalliimpiakin vaihtoehtoja löytyy. Soolomatkaajalle Japani on täydellinen maa ruokailupaikkojen suhteen, sillä monissa ravintoloissa on pöytiä nimenomaan yksin syömään tulleille. Ei siis tarvitse ujostella yksin syömistä, sillä moni japanilainen on myös saapunut syömään lounasta tai illallista yksin.
Tässä muutamia suosikkejani Tokion ruokatarjonnasta:
- sushi – kokeile running belt sushia tai tavallista ravintolaa
- ramen
- takoyaki -pallerot (nom!)
- 7Elevenin sushit, valmisateriat ja hauskana kokeiluna pikanuudelikulho
- Flipper’s superkuohkeat pannukakut
+ Bongaa nämä erikoisuudet: japanilainen vessa ja autot
Japanilaistyylistä vessaa ei varmasti pysty missaamaan Japanissa matkustaessa, sillä todella monesta vessasta löytyy nappirivi erikoistoimintoja. Näin myös erittäin siisteissä juna-aseman vessoissa, ja koppiin kävellessä liiketunnistin laittoi usein automaattisesti veden kohinan ääniä taustalle 😀
Lyhytnokkaiset autot pistävät silmään liikenteessä, sillä tällaisia malleja ei Euroopassa usein näe. Lyhyt malli on ilmeisesti kätevämpi suurkaupungin ahtaisiin tiloihin parkkeeratessa.
Oletko käynyt tutustumassa joihinkin näistä Tokion erikoisuuksista? 🙂
23 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Tässä olikin useampia itselleni tuntemattomai paikkoja Ikebukuro Life Safety Learning Center oli itselleni täysin tuntematon kohde. Kuulostaa todella kiinnostavalta ja varmasti tulee käytyä, jos Tokiossa vielä käymme. Joskus lapsena muistan jonkinlaiset simulaation Heurekasta, joka sekin oli ihan hauska. Pelihallit sen sijaan eivät jo pelkästään äänitasonsa vuoksi oikeastaan kiinnosta. Nykyään sentään tupakointi taitaa olla keillettyä, aiemmin sekin häiritsi. Vessat keiltämättä oli hauskoja, kun löytyi ”länsimaisia”, ”reikä lattiassa -vessoja” ja sitten noita moderneja. 🙂
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Tokiossa olin vuosi sitten. Shibuya Skype-tornissa kävin ihastelemassa näköaloja. Me emme yöpyneet kapselihotellissa mutta kirjahyllyssä kylläkin. Melkoisia elämyksiä on tarjolla Tokiossa.
Sarianne
Kirjahyllyssä yöpyminen kuulostaa myös jännältä kokemukselta! Tokiosta tosiaan löytyy monenlaista erikoista koettavaksi 🙂
Sarianne
Kiva kuulla, että löytyi uusia kohteita! Oli kyllä mielenkiintoista päästä kokemaan maanjäristyksen voimakkuus ja tietysti mieluummin näin turvallisessa ympäristössä simulaationa.
Osa pelihalleista oli itsellenikin liian kovaäänisiä. En voisi kuvitellakaan istuvani siellä tunteja kun erityisen kovalle säädetyt pelit paukkuvat ympärillä.
Mari / Maailma kotina
Olin kahdeksan vuotta sitten Tokiossa. Jäin pohtimaan, että olisikohan näitä erikoisuuksia löytynyt jo silloin. Ei ehkä?!
Sarianne
Luultavasti kaikkia ei tosiaan ole ollut silloin. Ymmärtääkseni ainakin pelastusharjoituskeskus on ollut kauan olemassa mutta se ei ole niin tunnettu vierailijoiden keskuudessa. Shibuya Sky näköalatorni valmistui vasta 2019 ja teamLab Planets näyttely avautui 2018.
Taina
Kiinnostava juttu! Japani on kyllä niin kiehtova paikka ja nämä erittelemäsi kohteet vaikuttavat kyllä kaikki omalla tavallaan huikeilta, Maanjäristyssimulaatiota olisi tosi jännittävää kokeilla!
Eveliina / Reissukuume
Tokiossa kyllä riittää tehtävää ja nähtävää! Jos tuonne tulisi suunnattua, pitäisi tosi tarkkaan etukäteen miettiä, mitä haluaa reissuunsa sisällyttää!
Tuo robottikahvila on aika jännä! Ehkä jopa hieman pelottava 😮
Sarianne
Jep, täytyi kyllä itsekin karsia koko Japanin matkasuunnitelmasta asioita, ettei tule liian kiire reissussa. Ainakaan tuo robottikahvila ei ollut pelottava ja robottien ohjaajat olivat todella mukavia 🙂 Tekoälyllä toimiva robottikahvila olisi kyllä hieman pelottava!
Sarianne
Kiitos! 🙂 Japanista löytyy kyllä paljon nähtävää ja koettavaa, varmasti jokaiselle jotakin!
PIrkko / Meriharakka
Tokio on sen verran iso kokonaisuus, että vaikka siellä äskettäin neljä päivää vietimme, niin kohteemme eivät ihan kohdanneet tämän listan kohteiden kanssa!
Keisarillista puutarhaa kävimme hiukan päivän kiertoajelulla vilkaisemassa ja Shibuya Crossingin kävimme katsomassa, mutta läheisen tavaratalon katolta, jonne pääsi sen kummemmin etukäteen lippuja varaamatta. Et maininnut Hachiko-koiran patsasta Shibuan yhteydessä, mutta varmaan kävit sitäkin katsomassa 🙂 Japanilainen wc oli toki hotellihuoneessammekin, muttemme innostuneet sitä sen kummemmin testaamaan.
Itse pidin erityisesti Meiji Jingusta ja sitä ympäröivästä puistosta ja miksei myös Asakusan temppelialueesta ympäristöineen.
Sarianne
Tokiossa on kyllä niin paljon nähtävää, että niistä saisi varmasti useammankin listan! Keisarillisen puutarhan lisäksi en oikeastaan käynyt missään temppelialueilla Tokiossa, sillä sain ehkä pienoisen temppeli-yliannostuksen Kiotossa 😀 Mahtava kuulla kuitenkin, että Meiji Jingun alue oli vaikuttava!
Kävin tosiaan katsomassa Hachiko-patsasta, mutta en listannut sitä suosikkeihini ison jonon vuoksi ja myös jalkapallokisojen nauha patsaan ympärillä vierailuni aikana oli jotenkin pettymys. Itse tarina on kyllä hurjan koskettava ja oli kyllä tippa linssissä kun katselin ostoskeskuksen Hachiko-matkamuistoja.
Merja / Merjan matkassa
Tokio on vielä kokematta, mutta kiinnostusta kyllä olisi. Robottikahvila kuulostaa mahtavalta, se täytyy ainakin joskus kokea itse. 🙂
Sarianne
Tokiosta löytyy kyllä monenlaista modernia nähtävää, ja robottikahvila oli hauska testata! 🙂
Ne Tammelat
Oi, tahdon Japaniin! Ihan mielettömiä innovaatioita siellä ja erityisesti tuo robottikahvila teki vaikutuksen. Kapselihotelli olisi myös kiva kokea joskus myös.
Sarianne
Suosittelen kyllä molempia! 🙂 Kapselihotellissa en majoittuisi koko matkaa välttämättä, mutta lyhyeksi aikaa hauska kokemus ja japanilaisittain todella siistit tilat.
Elina / elinanmatkalaukussa
Mä muistan kans Heurekasta joskus lapsena oli sellainen maanjäristys simulaatio, en tiedä onko sitä siellä enää ? Mut joka tapauksessa tosi jännä kokemus tuo Japanissa, itteäkin kiinnostais tuollainen vaikkei tietenkään tosi elämässä. Hyvä kuitenkin harjoitella! Tuolla olis kyllä vaikka ja mitä kivaa ja mielenkiintoista nähtävää ja tekemistä! 😀
Sarianne
Olen missannut tämän Heurekan simulaation, niin täytyi sitten mennä Japaniin asti kokeilemaan 😀 Ja onhan se tosiaan ihan hyödyllistäkin harjoitella tuollaisessa tilanteessa toimimista, varsinkin jos matkustaa usein maissa, joissa isompia maanjäristyksiä esiintyy.
Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
Kiva postaus ja koska minulla vielä Tokio on listalla, mutta ehdottommasti toteutuksen alla lähivuosina, laitan tämän postauksen muistiin. Robottikahvila ja Team Labs tulee varmasti koettua. Nimenomaan kiinnostaa kaikki erikoinen. Tuo oli myös kiva kuulla, että illallispöytiäkin on vaan yhdelle. Usein nimittäin katsotaan vähän oitkää, kun illastaa yksin.
Sarianne
Kiva, että löytyi mielenkiintoisia kohteita listalle! 🙂 Ja Japani on tosiaan soolomatkaajalle täydellinen ravintoloiden ja majoitustenkin osalta. Olen myös välillä saanut muissa maissa hämmentyneitä katseita, kun olen vahvistanut tarjoilijalle tulevani syömään yksin 😀 Japanissa siitä ei ole huolta!
Pingback:
Kohteena maailma / Rami
Mukavasti olit nostanut hieman erilaisia asioita Tokiosta esiin, mitä yleensä blogeissa on tullut vastaan .- ja empä oikein itsekään vastaavista jutuista Tokiosta ole kirjoittanut. Jos näistä kolme nostaa esiin omien kokemusten perusteella, niin ne ovat erittäin toimiva julkinen liikenne, keisarillisen palatsin puutarha ja omalaatuiset teknologiset wc:t 🙂
Sarianne
Hauska kuulla, että löytyi erilaisia asioita myös Japanissa matkanneelle! 🙂 Allekirjoitan ehdottomasti tuon, että julkinen liikenne toimi erinomaisesti ja en oman reissuni aikana myöskään kokenut suurempia ruuhkia metrossa (en tosin aikaisin aamulla ollut liikkeellä).