Teamlab planets Tokio museo
Japani,  Maailmanympärimatka

Tokio – elämyksien teamLab Planets -näyttely

Olin lukenut hehkutusta Tokion teamLab Planets -näyttelystä ja muista teamLab -sarjan museoista jo ennen Tokion matkani suunnittelua. Myös Instagramin puolella oli vilahdellut kuvia kauniista orkideoista ja erikoisista ympäristöistä. Päätinkin maailmanympärimatkani Tokion osuudella suunnata itse kokemaan tämän museon, ja täytyy sanoa että oli kyllä ainutlaatuinen elämys!

Kuvailisin vierailua taide-elämyksenä, jossa pääsee itse fyysisesti kokemaan taidetta ja heittäytymään täysin uuteen ympäristöön.


Osta lippusi ajoissa

TeamLab Planets -museo sijaitsee aivan Shin-Toyosu aseman vieressä, joten paikalle oli helppo saapua oikeastaan mistä päin Tokiota tahansa, kun vaihtoi junaa välissä. Museon sisäänkäynnille saapuessani huomasin pitkät jonotuskäytävät, mutta ihmisiä ei jonossa ollut juurikaan. Sen sijaan jonon edessä pyöri muutamia porukoita, jotka tuskastelivat lippujen olevan loppuunmyytyjä pitkäksi aikaa. Liput kannattaakin ehdottomasti ostaa etukäteen museon nettisivuilta, sillä paikan päältä lippuja on yleensä mahdollista ostaa vasta muutaman viikon päähän. Olin itse ostanut lippuni kuukautta ennen ja tällöin löytyi hyvin valinnanvaraa sisäänpääsyajoissa.


teamLab Planets näyttely museo Tokio

teamLab Planets näyttely käytävä museo
teamLab Planets näyttely käytävä vesi


Sortsit on varma valinta vierailuun

Lippuja ostaessa saat myös erityiset ohjeet vierailijoille, sillä kyseessä ei tosiaan ole aivan tavallinen museo. Näyttely sisältää vesielementtejä, joissa vesi ulottuu aikuisella polviin asti, sekä peilipintoja, joiden kautta saattaa näkyä esimerkiksi mekon alle. Ohjeissa oli suositeltu pukemaan housut käärittävillä lahkeilla tai sortsit, myös mekon alle. Museolta pystyi lainaamaan sortsit ilmaiseksi, jos ei ollut varautunut peilipintoihin etukäteen.

Saapuessa kaikki vieraat ohjattiin lokerikoille, joihin tuli jättää kaikki tavarat, kengät ja sukat, sillä itse museossa oltaisiin paljain jaloin. Mukaan sai ottaa ainoastaan puhelimen tai kameran, ja käteen rannekkeen lokerikon lukkoa varten. Tuntui jännittävältä lähteä kulkemaan museon pehmeää mattoa pitkin paljain jaloin tietämättä tarkalleen mitä odottaa!


teamLab Planets näyttely kristallit
teamLab Planets näyttely pallot

teamLab Planets näyttely
teamLab Planets näyttely


Vesielementtejä ja ilonkiljahduksia

Heti museon ensimmäisen hämärän käytävän jälkeen tuli vastaan yksi vesielementeistä, jossa noustiin nilkkoihin asti olevan virtaavan veden seassa ylämäkeä pitkin. Yksinkertaisuudessaan tämä elementti sai tuntemaan lapsenomaista innostusta tulevasta ja herätteli jo heti alussa tuntoaistia. Tuntui kuin olisi astunut aikuisten huvipuistotaloon, jossa ei oikein voi tietää mitä seuraavan kulman takaa löytyy.

Aikuisten innostus näkyi erityisesti astuessani huoneeseen, jonka lattia muodostui ruskean kankaan olla olevista pehmeistä tyynyntapaisista möhkäleistä. Montaa askelta huoneessa ei voinut ottaa ilman että horjahti pehmeään tyynykasaan. Museon reitti jatkui huoneen toisesta päästä, ja jokainen suunnisti sitä kohden omalla tyylillään hoiperrellen ja kontaten, välillä muksahdellen alas tyynyille. Nauru ja ilonkiljahdukset raikuivat hämärässä huoneessa, ja paikka tuntui kuin aikuisten leikkipaikalta. Lapset ovat kyllä myös tervetulleita museoon, mutta kovin pieniä lapsia ei näkynyt ja museosta ei varmasti olisi saanutkaan kaikkea irti pienten lasten kanssa. Jokaisen näytteillä olevan alueen voi kuitenkin kiertää ja esteettömyys on huomioitu jossain määrin.

Toinen vesielementti museossa oli iso huone, jossa vesi ulottui suunnilleen polviin asti ja pinnan värit liikkuivat ja vaihtoivat muotoaan. Yhdessä hetkessä ympärillä ui värikkäitä koikarppeja ja seuraavassa hetkessä ne sulivat kirkkaiksi värivanoiksi. Hypnoottista katseltavaa värien keskellä kahlatessa. Vesielementtien jälkeen oli aina jalkojen kuivaushuone, jossa oli puhtaita pyyhkeitä odottamassa.

Museon ainoaan ulkotilassa olevaan näyttelyyn sai jokainen tohvelit jalkaan. Peiliseinien ympäröimälle terassille astuessa tuntui kuin olisi saapunut toiselle planeetalle. Metallinväriset ja osittain peilipintaiset kivet seisoivat rykelminä sumun ja vihreän kasvillisuuden ympäröiminä. Visuaalisesti hauska huone, kuten oikeastaan kaikki museon alueet. Jokainen huone toi mukanaan erilaisia visuaalisia elementtejä: loputonta kristalliloistoa, hempeitä kukkataivaita tai väriä vaihtavia jättipalloja.


teamLab Planets näyttely vesi värit

teamLab Planets näyttely vesi

teamLab Planets näyttely kukat
teamLab Planets näyttely vesi

teamLab Planets näyttely museo

teamLab Planets näyttely museo


Lumoavan kaunis orkideaviidakko

Museon viimeinen huone on lumoavasti täynnä katosta riippuvia värikkäitä orkideoita, jotka liikkuvat ylös ja alas tasaisin väliajoin. Tähän uskomattoman kauniiseen installaatioon on käytetty 13,000 elävää orkideaa, joten hurmaavat värit tulevat luonnosta, ei muovisista tekokasveista. Huoneeseen päästetään vain tietty määrä ihmisiä kerralla, ja orkideoiden seassa kuljetaan lähinnä sen mukaan mihin suuntaan kasvit nousevat paljastaen kulkuväylän. Muissa huoneissa en ollut havainnut mitään aikarajaa, mutta tässä huoneessa työntekijät lähtivät jonkin ajan jälkeen opastamaan ryhmää ulos, jotta seuraava joukko pääsee sisälle. Aika tuntui lyhyeltä ja olisin mielelläni jäänyt vielä ihastelemaan kukkaloistoa.

Museon kiertämiseen saa kulumaan tunnin, mutta paikalla voi viettää parikin tuntia riippuen kuinka syvällisesti haluaa tutustua taideinstallaatioihin. Moni näyttelyn alueista on hyvin kuvauksellinen, joten useat vieraat käyttävät paljon aikaa kuvien ottamiseen.

Kokonaisuutena teamLab Planets -museo oli innostava ja loi hauskan tavan kokea taidetta eri aisteilla ja olemalla itse osana näyttelyä. Koin tämän erittäin virkistävänä ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan, mikäli tämäntapainen elämys kiinnostaa!


teamLab Planets näyttely orkidea

teamLab Planets näyttely orkideat
teamLab Planets näyttely orkidea

22 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tämä olikin nyt itselleni ihan vieras konsepti. Orkideat ovat muuten omia lempparikasveja, joten tuo huone olisi aivan huikea kokemus! Täytyy pitää paikka mielessä, kuulostaa muutenkin kivalta. Hyvä vinkki muuten, että liput kannattaa ostaa ajoissa. Se nimittäin pätee äärettömään moneen paikkaan, mahdollisimman aikaisin liput kannattaa käytännössä aina ostaa.

  • Sarianne

   Orkideat ovat kyllä todella kauniita ja tuolla pääsi erikoisten orkideoiden lomaan! Tuntuu, että Tokiossa moneen suosittuun kohteeseen on pakko ostaa liput hyvissä ajoin jos haluaa lyhyellä lomalla käydä.

 • Eila / Metkaamatkustelua

  Tämä näyttelyvihje pitääkin antaa tyttärille, jotka ovat reilun viikon kuluttua lähdössä omatoimisesti Etelä-Koreaan ja Japanissa Tokioon ja Kiotoon. Maabongari äiti jää ”kateellisena 😉 ” kotiin hoitamaan toisen koiraa, koska ei ole itse käynyt kummassakaan maassa.

  • Sarianne

   Toivottavasti tyttärilläsi oli mahtava reissu! 🙂 Ainakin he voivat huoletta reissata, kun koiralla kiva olla kotona ja ehkä sitten tuliaisiksi tulee lisää vinkkejä näihin maihin mahdollista omaa reissua varten 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  No nyt on kyllä metka kohde! En muistaakseni ole lukenut/kuullut tästä koskaan aiemmin, joten oli todella mielenkiintoista päästä nojatuolimatkalle 🙂

  Ja upea tuo orkideahuone! Mä yritin vuosikausia saada orkideat pysymään hengissä, mutta eihän siitä mitään tullut.. Lopulta jokaviikkoinen kukkien ostelu alkoi käydä liian kalliiksi opiskelijan kukkarolle, joten tästä ”tapa ja osta uusi” -harrastuksesta oli pakko luopua 😀

  • Sarianne

   Itsellä vähän samaa vikaa, että kasvien hoito tuppaa olemaan epäsäännöllistä ja ne ei yleensä ole kiitollisia reissuista palatessa 😀 En tiedä miten tuon museon orkideahuonetta hoidetaan, mutta niin vain kasvit kasvoi näyttävästi ylös-alaisin katosta.

   • Sarianne

    Mielenkiintoinen konsepti tosiaan! Museosta tuntui olevan jossain vaiheessa paljon puhetta ja Suomen mediassakin artikkeleita, ja se tuntuu säilyttäneen kävijämäärät edelleen kun liput ovat lähipäiville jatkuvasti loppuunmyytyjä.

  • Sarianne

   Kiva kuulla 🙂 Orkideaviidakko oli kyllä todella kaunis! Harmi, että aikaa siellä oleskeluun oli rajoitettu niin ei voinut täysin rauhassa jäädä oleskelemaan ja ihailemaan. Mutta suosittelen kyllä, jos Tokion suunnalle päädyt!

 • Pirkko / Meriharakka

  Voin vaan, hiukan kateellisena, vahvistaa tuon, että saman päivän tai saman viikon loppuja ei tuonne Planetsiin saa, ei ainakaan saanut pari viikkoa sitten. Lippuja ilmestyi aina myyntiin muutamia aamulla n. klo 8, mutta niitä ostettiin niin tiivaaseen tahtiin, etten muutamalla yrittämällä saanut koskaan maksutapahtumaa läpi, ainakaan suomalaisilla luottokorteilla. Borderlessin lippuja ei tullut yhtään myyntiin kuin vasta parin kuukauden päähän. No, ensi kerralla sitten 🙂

  • Sarianne

   Ah harmi tosiaan! Tuntuvat olevan kyllä todella suosittuja museoita myös paikallisten keskuudessa ja kävijöitä riittää. On tässä vielä muutama vuosi varmasti aikaa käydä siellä, sillä nettisivujen mukaan ainakin teamLab Planets näyttely on vuoden 2027 loppuun asti auki.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Tuo on kyllä niin totta, tai siis etenkin suurkaupungeissa kannattaa varmaan ostaa liput ajoissa, vaikka usein sitä ajattelee, että kyllä sinne pääsee. Eipä välttämättä aina pääsekään 😀 tosi mielenkiintoiselta paikalta kuulostaa, missä varmasti itekin viihtyisin!

  • Sarianne

   Joo varsinkin Tokiossa vaikutti monet paikat olevan suosittuja ja sisäänpääsylle piti varata oma vartin slotti, mihin tähdätä 🙂 Ihan hyvä toisaalta, että kävijöitä rajoitetaan että kokemus on mielyttävä.

  • Sarianne

   Kiva kuulla! 🙂 Se on tosiaan hyvä suunnitella, että tavaroita ei saa näyttelyyn mukaan ja ei toisaalta olisi kätevä ottaakaan, kun vesielementtien ja tyynyhuoneiden läpi kuljetaan.

  • Sarianne

   Kiitos! Voin kyllä suositella hauskana ja erilaisena kokemuksena 🙂 Ja parasta tosiaan jos pystyy ostamaan sisäänpääsyliput ennen matkaa niin pääsee varmasti käymään.

  • Sarianne

   Totta, hyvin visuaalinen ja valokuvattava museo! Tuntui, että moni oli tullut paikalle ottamaan valokuvia itsestään eri taustoilla, mikä toisaalta on varmaan huomioitu paikkaa suunnitellessa. Oli kuitenkin mahtava myös kokea taideteoksia eri aistein ja olla läsnä hetkessä 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *