Nara peura Japani
Maailmanympärimatka,  Matkamietteitä

Maailmanympärimatka – 1. kuukauden tunnelmat

Maailmanympärimatkan ensimmäinen kuukausi on mennyt yllättävän nopeasti ja toisaalta tuntuu, että on jo päässyt näkemään todella paljon upeita paikkoja!


Jotta tämä kauan unelmoitu matka ei vain hurahda ohi (kuten ajalla on tapana kun täysillä ihastelee asioita), ajattelin ottaa tavaksi pysähtyä ja reflektoida hieman kuluneen reissukuukauden kokemuksia. Samalla tulee varmasti myös jaettua tunnelmia, jotka eivät välttämättä aina välity matkakohteisiin liittyvien postausten kautta.

Haluan välittää realistista kuvaa pidemmän matkustuksen arjesta, joten suosikkielämysten lisäksi haluaisin jakaa kuukausittain myös jotain mikä on ollut vähiten mieluisaa siinä kuussa tai mitä tekisin toisin.

Pitkään matkustaessa haluan myös parhaani mukaan välttää matkaväsymystä tai jonkinlaista turtumista uusiin kohteisiin. Ideaalisti haluaisin olla kahden kuukauden päästä vielä yhtä innoissani edessä olevista paikoista kuin matkaan lähtiessä. Tätä toivottavasti edistääkseni ajattelin sisällyttää näihin maailmanympärimatkan kuukausipostauksiin myös osion siitä, mitä odotan eniten seuraavalta kuukaudelta. Voi olla, että kaikki odotukset eivät lunastu, mutta on aina mahtavaa myös fiilistellä tulevaa ja ehkä näin säilyy myös matkustuskipinä pitkällä reissulla.


Kuukausittaisia tunnelmia tulen siis kertomaan näiden osalta:

 1. Missä olen matkustanut tässä kuussa?
 2. Mitkä ovat olleet suosikkielämyksiäni kuluneelta kuukaudelta?
 3. Mitkä ovat olleet vähiten mieluisia asioita tai mitä tekisin toisin?
 4. Mitä odotan eniten seuraavalta kuukaudelta?

Onko jotain muuta, mistä haluaisit kuulla liittyen maailmanympärimatkan tunnelmiin?


Soul temppeli

Soul Etelä-Korea

DMZ demilitarisoitu alue Etelä-Korea

Kioto JapaniTässä ensimmäisen kuukauden osalta tunnelmia tiivistettynä:


1. Missä olen matkustanut tässä kuussa?

Maailmanympärimatkan ensimmäisen kuukauden aikana olen vieraillut seuraavissa maissa:

 • Etelä-Korea 1 viikko: Soul, DMZ ja Busan
 • Japani 2,5 viikkoa: Osaka, Nara, Kioto, Kawaguchiko-järvi Fujin luona ja Tokio
 • Hong Kong 3 päivää


Nara Japani maailmanympärimatka

Nara peura keksit

Nara peura maailmanympärimatka


2. Mitkä ovat olleet suosikkielämyksiäni kuluneelta kuukaudelta?

Minua Instagramissa seuraaville ei välttämättä tule yllätyksenä, että tietyt eläinkohtaamiset ovat tässä kuussa vieneet sydämeni 🙂

Erityisesti Japanissa Naraan tekemäni päiväretken kohokohta oli tietysti paikalliset puolikesyt peurat, jotka on nimetty paikalliseksi suojeltavaksi kohteeksi. Peuroille tarkoitettujen keksien syöttäminen ja näiden kauniiden eläinten näkeminen aivan läheltä oli upea elämys. Peurat osasivat odottaa ja vaatia keksejä, mikä välillä sai ihmiset juoksemaan karkuun ja peurat seuraamaan vielä uteliaammin perässä. Huomasin kuitenkin, että monet koiriin pätevät toimintatavat pätevät myös peuroihin 😀 Rauhallinen ja jämäkkä suhtautuminen auttaa ja peurat ovat myös selkeästi oppineet japanilaisen kumartamisen tavan keksien saamiseksi. Mieleeni on jäänyt kekseistä innoissaan joka suuntaan kumartelevat peurat ja miten hellästi ne ottivat keksit kädestäni. Lisää tästä kohteesta tulossa vielä erillisessä postauksessa.

Toinen kohokohtana mieleen jäänyt elämys oli Kioton minipossukahvilassa vierailu ja minipossu, joka nukahti syliini. Minipossu oli myös äänekkäästi harmissaan, kun puolen tunnin aikani oli loppu ja hänet jouduttiin herättämään päiväunilta.

Ruokapuolella jäin edelleen hieman kaipaamaan Hong Kongin täytettyjä bao:ja, vaikka myös Etelä-Koreassa ja Japanissa oli molemmissa herkullista ruokaa.

Kioto minipossu kahvila

Hong Kong bao


3. Mitkä ovat olleet vähiten mieluisia asioita tai mitä tekisin toisin?

Maailmanympärimatkani aloitus on sujunut erittäin hyvin, ja mitään varsinaisia takaiskuja ei ole matkalla tullut toistaiseksi, mistä olen ollut erittäin iloinen.

Kokemus, jonka jättäisin ehdottomasti väliin jos voisin päättää uudelleen, oli Soulin eräässä eläinkahvilassa käynti. Olin käynyt kahden koirakahvilan ovella vain todetakseni niiden olevan juuri sinä päivänä kiinni, ja päädyin koittamaan lähellä olevaa eläinkahvilaa vaikka alunperin tarkoitukseni ei ollut käydä sellaisessa. Eteisessä ja kassalla ei vielä oikeastaan nähnyt sisälle, joten vasta maksettuani näin mitä kaikkia eläimiä pieniin tiloihin oli tuotu ja miten stressaantuneita monet eläimet olivat. Keskustelimme australialaisten matkaajien kanssa miten huolestuttavan stressaantuneelta ja apaattiselta tiheään hengittävä wallaby näytti nurkassa. Jätin heille palautetta ja suosittelen vahvasti olemaan tukematta villieläimiä kahviloihin sulkevia toimijoita. Sen sijaan esimerkiksi japanilaisen minipossukahvilan possut tuntuivat olevan tyytyväisiä ja kahvilassa käynti oli mielyttävä kokemus, vaikka varmasti aina parantamisen varaa löytyy näistä paikoista.

Mitä tekisin toisin matkareitin osalta, olisi varmaan yhden lisäpäivän järjesteleminen Hong Kongin vierailuun. Vaikka tiesin tämän matkaosuuden olevan vain lyhyt pysähdys välissä, osittain lentojen parhaan reitityksen vuoksi, olisin mielelläni vielä viettänyt ainakin yhden päivän Hong Kongissa ja käynyt päiväretkellä Macaon puolella. Kolmessa kokonaisessa päivässä ehti hyvin nähdä Hong Kongin eri puolia ja syömään herkullista ruokaa. Macaun retkeen olisi kuitenkin tarvinnut varata matkoihin jo noin 1,5-2h molempiin suuntiin, ja lauttojen aikataulun vuoksi en viimeisen päivän iltapäivällä enää lähtenyt kiireellä käymään siellä. Tämä antaa ainakin hyvän syyn vierailla uudestaan ja ehkäpä pysähtyä seuraavallakin kerralla tällaisella muutaman päivän välipysähdyksellä Hong Kongissa!

Muuten aikataulut ovat tuntuneet sopivalta omaan matkustustahtiin, mutta jos jostain pitäisi irroittaa lisäpäivä Hong Kongin osuuteen, olisi se ollut Tokion ajalta. Olin yhteensä viikon Tokiossa Japanin vierailuni lopussa, ja vaikka nähtävää kyllä kaupungissa riitti, tuntui loppua kohden että olin valmis siirtymään eteenpäin. Ehkä suurkaupungin vilinä alkoi hieman väsyttää, tai pitkät etäisyydet eri kaupunginosien välillä. Pidinkin lopussa rennomman päivän ja pesin pyykkiä, mikä toisaalta on myös ihan tarpeellista ajankäyttöä.


Hong Kong kaupunki maisema

Hong Kong maisema

Hong Kong maisema temppeli

Hong Kong kaupunki


4. Mitä odotan eniten seuraavalta kuukaudelta?

Seuraavaksi maista on luvassa minulle uudet tuttavuudet Indonesia ja Australia, joista olen molemmista hyvin innoissani.

Indonesia ja Balin ympäristö ovat olleet monen suosikkeja, mutta toisaalta olen kuullut monelta erityisesti Balin olevan liian turistinen ja hektinen. Mielenkiinnolla odotankin, millainen oma kokemukseni on. Suuntaan myös Itä-Jaavan alueelle, jonka luontoelämyksiä ja tulivuorimaisemia kohtaan minulla on isoja odotuksia.

Australiaan astuminen tulee itselleni täyttämään tietynlaisen merkkipaalun, sillä tällöin olen vieraillut kaikilla mantereilla. Olin nimittäin käymässä usein mantereiden listalla viimeiseksi vierailtavalla Etelämantereella vuonna 2020 tammikuussa, juuri kun koronasta alkoi kuulua ensimmäisiä merkkejä Aasian suunnasta.

Australiaan minun on pitänyt suunnata jo aiemmin, mutta vuonna 2019 sinne jo varaamani matka peruuntui selän välilevyn pahan luiskahduksen vuoksi. Pitkään istuminen tai kävelykin olivat tuolloin hankalaa, joten pitkään lentomatkaan tai kaupungeissa kävelyyn ei ollut lähtemistä. Onneksi oli matkavakuutus! Nyt toivon kaiken menevän hyvin ja pääseväni vihdoin ensi kuussa Australian upeisiin kohteisiin seikkailemaan *koputtaa puuta*.

Australiasta odotan eniten luontokohteita ja eläinkohtaamisia, en kuitenkaan toivottavasti hämähäkkejä ja käärmeitä, vaan mieluummin Australian uniikkeja koalia, kenguruita ja lyhythäntäkenguruita eli quokkoja. Lisäksi Australian keskiosassa sijaitsevan Ulurun katseleminen auringonnousun tai -laskun aikaan on bucketlistallani.


Päivittelen matkatarinoita tämän kuukauden kohteista vielä myöhemmin blogiin, sitä mukaa kun sopivaa aikaa löytyy. Kuulumiset päivittyvät ajantasaisimmin Instagram-tililleni matkallakaikkialle, joten siellä voi myös laittaa tilin seurantaan. Ja mikäli sinulla on hyviä vinkkejä tuleviin kohteisiin, niin laita ihmeessä kommenttia tai viestiä 🙂

27 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Varsin onnistuneelta kuulosti ensimmäinen kuukausi, kun ei enempää ollut ”mitä olisin tehnyt toisin” -asioita. Balilla en itse olekaan käynyt käytännössä lainkaan juurikin samojen annakkoluulojen takia, vaikka kohde todellisuudessa ihan mukava onkin. Australiasta itse tykkään kovasti ja siellä olisi paljon virlä nähtävää.

  • Sarianne

   On aina kyllä mielenkiintoista nähdä millainen oma mielipide muodostuu paikasta verrattuna muiden kokemuksiin. Monesti tunnistaa samoja asioita, vaikka tietysti monet asiat vaikuttavat siihen millainen kuva ja kokemus syntyy. Katsotaan miten käy näiden seuraavien maiden kohdalla! Australia vaikuttaa kyllä mahtavalta, ja siellä tosiaan joutuu valitsemaan useiden kohteiden väliltä kun nähtävää olisi niin paljon 🙂

 • Aila ja Juha

  Hienoa kuulla, että ensimmäinen kuukausi on sujunut noin hyvin ilman isompia kommelluksia. Noihin uskomattomiin eläinratkaisuihin voi törmätä kyllä helposti, se on alue, jolla väärinkäytöksiä varmaan näkee helposti. Mekin olemme sellaisiin törmänneet, jopa Espanjassa, jossa yhden puiston lintujen kohtelu oli aivan päätöntä. Maailmanympärysmatka on kyllä kunnioitettava haaste ja saavutus, ainakin minusta tuntuisi vaikealta päättää itse kohteet ja se, miten kauan missäkin viipyy. Hyvää matkaa ja seuraavaa kuukautta! Aila

  • Sarianne

   Kiitos paljon! Eläinten kohtelussa näkee kyllä niin paljon parannettavaa monessa maassa. Onneksi turistina voi yrittää ohjata rahansa hyviin kohteisiin, vaikka joskus paikoista onkin vaikea tietää ennakkoon.
   Ennen maailmanympärimatkalle lähtöä pohdin, varaisinko kaikki lennot etukäteen vai matkustaisinko joustavammin. Ainakin nyt alkureissun perusteella lentojen etukäteen varaaminen on vaikuttanut erittäin hyvältä vaihtoehdolta, vaikka silloin täytyykin tietää miten kauan kohteissa viettää aikaa. Tuntuu kuitenkin, että muiden matkajärjestelyiden suunnitteluunkin saa jo kulumaan tarpeeksi aikaa reissussa, että oli kiva kun osa reissusta oli jo kotona suunniteltu ja voi paikan päällä vain nauttia 🙂

 • Jenni / Unelmatrippi

  Ihana seurata reissuasi, tulee niin mieleen oma maailmanympärimatka vuosien takaa. Kohteetkin olivat osittain samat kuin meillä matkan alussa. Toivottavasti reissusi jatkuu yhtä hyvissä merkeissä kuin tähän mennessä!

  • Sarianne

   Kiitos! 🙂 Olenkin myös lukenut teidän reissusta blogissa silloin kun ensimmäisen kerran aloin pohtia maailmanympärimatkaa! Vaikutti ikimuistoiselta reissulta ja teidän blogissa on paljon hyviä resursseja muille maailmanympärimatkaa suunnitteleville.

 • Heidi / Maailman äärellä

  Olipas kiva postaus! Pitääkin ruveta seuraamaan teidän maailmanympärysmatkaa. Kuulostaa ihanalta. Itsekin olen lähdössä pian ”minimaailmanympärysmatkalle”. Ollaan oikeastaan menossa Uuteen-Seelantiin, mutta koska sinne on niin järkyn pitkä matka, päätettiin, että pysähdellään matkan varrella. Tämän postauksen perusteella samoja kohteita on ainakin Australia (me käydään siellä tosin vaan Sidneyssä) ja Tokio.
  MInä olen joskus vuosia sitten käynyt Balilla. Valittiin vähän liian turistiset paikat silloin sieltä kohteiksi, mutta voisin kyllä joskus matkustaa sinne uusiksi ja tarkemmin sitten miettiä, minne siellä menisin. Ollaan käyty myös siellä naapurissa, Lombokilla, ja siitä tykättiin ihan tosi paljon! Se tuntui Balia selvästi autenttisemmalta. Mutta uskon, että Baliltakin löytyy kauniita kohteita. Ihanaa reissun jatkoa teille♡!

  • Sarianne

   Kiitos ja kiva, että löysit mukaan blogiin <3 Tosi kivalta kuulostaa teidän reissu! Ja tosiaan Uuteen-Seelantiin lähtiessä tulee jo usein mentyä maailman ympäri, joten mahtavaa jos samalla ehtii pysähtyä muuallakin 🙂

   Mielenkiintoista nähdä tosiaan millainen mielikuva Balista ja lähisaarista muodostuu, ja voi olla että olen valinnut myös ne kaikista suosituimmat paikat tällä kertaa 😀 Mutta kiva nähdä joitain paikkoja nyt ja sitten tietää ensi kerralla mihin suunnata uudestaan tai mitä välttää.

   • Sarianne

    Mahtava juttu, että löysit blogiin! 🙂 Maailmanympärimatkasta tuli itsekin haaveiltua vuosia, joten tuntuu vieläkin uskomattomalta että nyt sillä reissulla sitten ollaan!

 • Mari/ Maailma kotina

  Haavailen reissusta, jossa olisi pyykkipäiviä/välipäiviä. Pisin matka ollut about kolme viikkoa ja sen jaksaa suhata

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Olipa kiva idea tehdä tällainen kuukausikooste, mihin laittaa yleisiä fiiliksiä. Paremmin jää muistiin näin, sen sijaan että kirjoittaisi yhden kohteen koosteen. Oon tehnyt vähän tätä samaa tänä vuonna oman henk.koht fb-profiilissa: oon aina kuukauden lopussa käynyt mennyttä kuukautta läpi, ihan arkisia asioita mitä on tapahtunut, missä käynyt ja mitä fiiliksiä ollut jne ja mitä on seuraavassa kuussa odotettavissa. Näin muistaa menneen vuoden paljon paremmin.

  • Sarianne

   Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Kuulostaa hyvältä idealta myös nuo arjen kuukausipostaukset! Siinä tulee oikeasti pysähdyttyä ja varmasti myös arvostettua asioita, ettei vain aina ole nopeasti menossa eteenpäin 🙂

 • INDIVUE

  Ihan mielettömän ihkuja kaupunkikuvia sulla Japanista ja Etelä-Koreasta! Mun on kans ihan pakko päästä sinne 🙂 Onnea maailmanympärimatkallesi ja pysy terveenä!

 • Sanna I Seven Seas

  Olipa kiva lukea koostetta sinun maailmanympärimatkan ensimmäisestä kuukaudesta. Hyvä, että kirjaat kaikkia tuntemuksia ylös sillä tuollaisen pitkän reissun aikana tulee niin paljon kaikkea joka päivä. Kiitän itseäni usein, että jaksoin kirjoittaa blogia niin usein meidän maailmanympärimatkan aikana, koska muuten en muistaisi puoliakaan juttuja. 🙂
  Ihanaa, suuntaat kohta Australiaan! Itse tykkäsin maasta tosi paljon, vaikka maa on tietysti aivan valtava ja näin vain itärannikkoa. Mahtavaa reissun jatkoa!

  • Sarianne

   Kiitos paljon, kiva kuulla! <3 Tunnelmia on tosiaan varmasti kiva lukea myöhemmin, niin on myös itsellä mitä muistella! Yritän myös kirjoitella asioita ylös silloin kun ehtii. Olen huomannut, että lentokentällä on usein hyvin aikaa 🙂 Mahtava kuulla, että Australia on jäänyt positiivisena mieleen! Odotan itse kovasti tuota Australian osuutta ja tuntuu, että maassa olisi tosiaan vaikka miten paljon nähtävää.

 • Suvi / Suvin matkassa

  Paljon olet ehtinyt ensimmäisen kuukauden aikana tekemään ja näkemään. Tuli ihan hirveä matkakuume tätä postausta lukiessa, Japaniin ja Hong Kongiin kun niin haluisin uudelleen ja myös nähdä Etelä-Korean! Mielenkiinnolla odotan ensi kuun kuulumisia Balilta, että mitä tykkäsit 🙂

  • Sarianne

   Tuntuu kyllä, että ehti paljon erilaisia paikkoja nähdä kuukaudessa, vaikka tietysti monista maista vain pintaraapaisun! Hong Kong ja Japani jäivät myös itsellä mieleen paikkoina, joihin haluaisin palata uudelleen 🙂

 • Cilla Maria Travel

  Tosi mielenkiintoista seurata tätä reissua. Hyvä idea tehdä tällaisia kuukausikoosteita! Tuo on tärkeää kyllä pitää mielessä, että on myös niitä lepopäiviä. Pari pidempää reppureissua tehneenä huomasin itekin tarvitsevani aina jossain välissä päiviä, milloin ei ole mitään ohjelmaa. Jään odottamaan innolla etenkin noita Indonesian luontokohteita!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *