Indonesia Bromo auringonnousu
Maailmanympärimatka,  Matkamietteitä

Maailmanympärimatka – 2. kuukauden tunnelmat

Maailmanympärimatkan toinen kuukausi on takana ja matkan puoliväli häämöttää jo edessä! Tähän kuukauteen mahtui aivan uskomattomia elämyksiä, ja tuntui vaikealta valita vain yhtä tai kahta kohokohtaa. Kerron alla lisää unohtumattomimmista kokemuksista ja myös siitä, mikä meni mönkään tässä kuussa.


1. Missä olen matkustanut tässä kuussa?

Maailmanympärimatkan toinen kuukausi on vienyt minut seuraaviin kohteisiin:

 • Indonesia 2 viikkoa: Canggu, Surabaya & Mount Bromo, Ubud, Gili Trawangan, Uluwatu
 • Australia 2/4 viikkoa: Perth & Rottnest Island, Brisbane, K’Gari Island, Airlie Beach & Whitsundays

Australian osalta matka tulee vielä jatkumaan parin viikon verran, joten lisää tunnelmia maasta tulossa vielä ensi kuun puolella. Tuntuu, että Australiassa riittäisi nähtävää vaikka kuinka moneksi kuukaudeksi, mutta katsotaan mitkä tunnelmat ovat kun 4 viikkoa maassa tulee päätökseen.

Rottnest saari majakka

Rottnest quokka

Whitsundays saaret

Bromo auringonnousu

Bromo auringonnousu tulivuoret


2. Mitkä ovat olleet suosikkielämyksiäni kuluneelta kuukaudelta?

Saako tähän osioon laittaa uudestaan eläinkohtaamiset, kuten viime kuussa? 😀 Tältä kuulta listaisin nimittäin erityisesti Australian erikoisuudet quokkat, koalat ja kengurut mieleenpainuneimmiksi kohtaamisiksi. Näiden lisäksi kuukauteen on mahtunut uskomattoman paljon hienoja luontomaisemia Australian saarilla ja tietysti upeat auringonnousun maisemat Indonesian tulivuorilla.


Rottnestin saari ja ihanat quokkat

Rottnest Island maisemineen ja siellä asuvat quokkat eli lyhythäntäkengurut nousivat ehdottomasti yhdeksi kohokohdaksi maailmanympärimatkan toiselta kuukaudelta. Rottnestin saari sijaitsee Perthin ulkopuolella ja sinne pääsee laivalla n. 1,5h ajassa kaupungin keskustasta. Vuokrasin laivayhtiöltä pyörän ja viiletin ympäri saarta tutkien kauniita rantoja, järviä ja luontomaisemia. Saarella ei oikeastaan ole kauheasti muuta liikennettä, joten tämä oli ideaali tapa tutustua saaren eri kolkkiin ja pysähtyä silloin kun haluaa.

Tuntui, että saarella olisi voinut viettää kauemminkin aikaa, sillä päiväretkellä 4-5 tunnissa ei aivan ehtinyt nähdä koko saarta jos halusi pysähdellä välillä. Muutama ranta näytti aivan täydelliseltä, ja saarelta löytyi monenlaisia majoitusvaihtoehtoja, joten mielellään olisin jäänyt nauttimaan rannoista pidemmäksikin. Jos lautan olisi ottanut kauempaa keskustasta olisi ollut myös enemmän vaihtoehtoja meno- ja paluuajoille, mutta itselleni helpoin oli hypätä lauttaan kävelymatkan päästä keskustasta.

Quokkia ei melkeinpä voi välttyä näkemästä saarella, sillä ne tulevat usein ihmisten asumusten ja ravintoloiden lähelle ruoan toivossa. Quokka-selfie on tullut maailmalla tunnetuksi niiden luonnostaan iloisen ilmeen vuoksi. Yleisesti quokkat eivät vaikuttaneet olevan moksiskaan ihmisistä, kunhan niiden antoi itse lähteä paikalta jos ihmisten läsnäolo häiritsi. Hieman kuitenkin kävi eläimiä sääliksi, sillä niiden perässä juoksi useita lapsia ja muutama aikuinenkin, kun ne yrittivät poistua muualle. Ympäri saarta näkyy useita kylttejä, joissa kielletään quokkien ruokkiminen ja niihin koskeminen. Ihmiset saattavat tartuttaa niihin tauteja, ja toisaalta voimme myös saada niiltä tauteja.

Rottnest saari quokka

Rottnest saari

Rottnest saari

Rottnest saari ranta


Indonesian tulivuorimaisemat & Australian ihmeelliset K’Gari ja Withsundays saaret

Rottnestin saaren päiväretken lisäksi kohokohtia tältä kuulta ovat olleet Indonesiassa auringonnousun ihailu tuolivuorten Bromon, Batokin ja Semerun läheisellä näköalapaikalla, sekä Australian muut saariretket: K’Gari saari ja Whitsundayn saarten valkoiset hiekkarannat. K’Garin kahden päivän saariretki sisälsi upeita luontoelämyksiä, kauniita järviä, seikkailua bussin kyydissä pomppuisella hiekalla ja parin villin dingon bongauksen. Ja näiden lisäksi lähdin vielä extempore pienkoneella lennolla K’Garin yläpuolelle ihailemaan upeita maisemia ja näimme myös valaan yläilmoista. Huikea elämys!

Whitsundayn saariretkellä sai kokea vauhdin hurmaa kiidettäessä pikaveneellä ympäri saaria, joiden rannat olivat silkinpehmeää valkoista hiekkaa ja vesi ihmeellisen kirkasta ja turkoosia. Kiipesimme myös näköalapaikalle ihailemaan upeita maisemia. Uskomatonta, että olemassa voi olla tuollaisia paikkoja!


Bromo auringonnousu tulivuori

K'Gari saari Fraser island

K'Gari saari Fraser island

K'Gari saari Fraser island

Whitsundays saaret

Whitsundays saaret rantaEläinkohtaamisia Lone Pine Koala Sanctuaryssa

Brisbanen lähellä olevassa Lone Pine Koala Sanctuary:ssa pääsi halaamaan koalaa lyhyen hetken, ihmettelemään koalien leikkejä ja nukkumisasentoja, sekä syöttämään isossa aitauksessa oleville kenguruille kengurunappuloita. Tämä paikka oli kauan ollut haaveissani ja vaikka erikseen varattava ja maksullinen ’koala hold’ olikin valehtelematta 30 sekunnin mittainen, oli se silti ihmeellinen kokemus. On myös hyvä, että koko paikka toimii eläinten ehdoilla ja koalat eivät ole ihmisten kanssa tekemisissä kuin hyvin rajoitetun ajan. Rahat menevät eläinten hoitoon ja paikasta löytyy myös hyvin varustettu eläinlääkäriasema puiston asukkaille.


Koala sanctuary

Kenguru

Kenguru syöttö

Koalat sanctuary

Koala sanctuaryNyt kun katsoo kuukautta taaksepäin tuntuu, että huh onpa ehtinyt nähdä ja kokea paljon uskomattoman hienoja juttuja! Mahtava pysähtyä näiden ääreen kuukausittain. Olen todella iloinen että niin moni kauan haaveilemani kokemus toteutui tässä kuussa, ja nyt ollaan vielä alle puolessavälissä maailmanympärimatkasta!


3. Mitkä ovat olleet vähiten mieluisia asioita tai mitä tekisin toisin?

Tässä kuussa isoin takaisku oli Indonesian Itä-Jaavan alueelle varaamani tourin jääminen hieman kesken. Auringonlaskun ja tulivuori Bromon kapuamisen jälkeen yleensä lievä astmani paheni todella ikävästi, ja jouduin perumaan toiselle päivälle suunnitellun Ijenin tulivuoren patikoinnin.

Ensimmäisen päivän Bromon retkellä kyllä hiekka pöllysi äärimmäisen paljon, laaksoa peitti sankka sumu ja myös tulivuoresta nousi jatkuva savu. Itse auringonnousun katselun ja Bromon kraaterille patikoinnin aikana vointini oli todella hyvä ja pyrin myös pitämään tuubihuivia nenän ja suun edessä aina kun mahdollista. Keuhkoissa alkoi kuitenkin tuntua todella ikävältä myöhemmin päivän aikana ja oireet pahenivat iltaa kohden niin paljon, että keuhkojen käyttö ylämäkeen patikointiin ei tullut kuuloonkaan.

Jouduin siis valitettavasti perumaan tourin toisen osuuden, joka olisi ollut Ijen tulivuorelle patikointi ja siellä olevan kraaterijärven näkeminen. Ijenillä ilmassa leijuu myös rikkipilviä, joiden hengittämistä ei oikeastaan voi suositella kenellekään. Kraaterin lähellä sijaitsee myös rikkikaivos, jonka työntekijät altistuvat rikkikaasuille jatkuvasti, mikä lyhentää heidän elinikää. Patikointia sinne ei periaatteessa suositella varsinkaan astmaatikoille, joten kun kehkojani puristi jo valtavasti valmiiksi oli ehdottomasti parasta jättää Ijen tällä kertaa kokonaan väliin. Sellaista matkustus välillä on ja terveydestä täytyy pitää huoli tärkeimpänä!

Toisaalta Bromon tulivuoren näkeminen auringonnousun aikaan oli yksi kohokohtia maailmanympärimatkallani, joten olen iloinen että pääsin sen toteuttamaan. Ehkä jos suunnittelisin matkaa uudelleen, en ottaisi retkipakettia jolla molemmat tulivuoret on sisällytetty putkeen, vaan varaisin joko enemmän aikaa tai valitsisin vain toisella vierailun.


Bromo auringonnousu tulivuoret

Bromo tulivuori

Bromo tulivuori

Bromo tulivuori kraateri

Bromo tulivuori näkymä


4. Mitä odotan eniten seuraavalta kuukaudelta?

Muistan lentoja varatessani viilanneeni seuraavan kuukauden päiviä suhteellisen tarkkaan saadakseni haluamani kohteet sisällytettyä reittisuunnitelmaani. Seuraavassa kuussa onkin edessä vielä parin viikon verran seikkailua Australiassa ja sitten suuntana ovat paratiisisaaret Fidži ja Samoa.

Australiasta odotan vielä erityisesti maan tunnettujen vierailukohteiden Ulurun ja Great Ocean Roadin näkemistä, sekä mahdollisesti villien kenguruiden bongailua päiväretkellä. Lisäksi Sydney klassikkokohteena Australiassa on ollut pitkään listallani, joten siellä haluan viettää hieman enemmän aikaa kuin muissa kaupungeissa.

Australian kaupunkien jälkeen Fidži ja Samoa tuovat varmasti taas kivasti rantaelämää ja rennompaa oleilua vaihteluksi. Uskoisin näiden saarivaltioiden olevan hyvin erityyppisiä, ja odotankin mielenkiinnolla kontrastia kulttuurien välillä. Samoalla olen myös valinnut majoituksekseni paikallisen falen eli rantamökin, joka tulee varmasti olemaan uniikki kokemus.

25 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Olen ihan samaa mieltä, Australiassa tosiaan nähtävää riittäisi moniksi kuukausiksi. Toisaalta, eipä se siinä mielessä ole ihme, että maahan on tietysti ihan jättikokoinen. Harmi, että matka sinne on niin pitkä, jonka vuoksi sinne ei ole uusiksi tullut lähdettyä. Missä päin Fidžiä sinulla on tarkoitus viettää aikaa?

  • Sarianne

   Näinpä, Australia on kyllä aivan jättikokoinen ja hyvin monipuolinen matkailumaa! Olen täällä useaan kertaan kuullut, että koronan aikaan australialaiset innostuivat ensi kertaa reissaamaan kunnolla omassa kotimaassaan (kuten varmaan monet muutkin omassaan), sillä aiemmin suurin osa oli reissannut mieluummin ulkomaille.

   Fidžillä tarkoitukseni on suunnata Yasawan saariryhmälle saarihyppelylle. Täytyy sanoa kyllä, että kalliit hinnat ja pakolliset ruokapaketit tulivat hieman yllätyksenä majoituksia varatessa, vaikka olinkin etukäteen sen suuntaista lukenut. Toivotaan, että on hinnan arvoinen! 🙂

 • Mari/ Maailma kotina

  Siis mielettömän ihania kuvia. Mikä matka. Islannissa ajoittain tulivuorialueet suljettu, jos tuuli tulee tietystä suunnasta. Kehosi tunnisti ihan oikein vaikka siellä ei suljettaisi paikkoja

  • Sarianne

   Kiitos paljon! 🙂 Aivan totta kyllä, että täytyy kuunnella kehoa ja oli kyllä selkeästi paras ratkaisu tällä kertaa. Onneksi muut elämykset, mitä olin odottanut toteutui mahtavasti!

 • Heidi / Maailman äärellä

  Sis wau, wau, wau! Niin ihania kuvia ja kokemuksia sinulla takana. Luontomatkaajana ihastelin erityisesti kuviasi Indonesian auringonnousuretkeltä jo Instassa ja miten hellyttäviä noi eläimet onkaan! MInä odotan jo omaa matkaani täällä malttamattomana, ja ollaan näköjään molemmat menossa Fidzin Yasawa-saarille. Tosin me ollaan vain yhdellä saarella ennen kuin jatketaan sitten Uuteen-Seelantiin.

  • Sarianne

   Kiitos kovasti! Oli kyllä ikimuistoisia kokemuksia tässä kuussa 🙂 Ja kuulostaa ihanalta teidän reissu ja hyvältä yhdistelmältä paikkoja! Tiedä vaikka törmättäisiin jossain 😀

 • Anne | Elämää Nomadina

  Oi vitsit miten paljon ja miten upeita elämyksiä on mahtunut vain muutamaan viikkoon! Nuo auringonnousukuvat Indonesian tulivuorilta on ihan uskomattoman upeita, ja ketäpä ei hymyilyttäisi quokka-kuvat, siis niin hilpeän ja söpön näköisiä otuksia, ihan kuin jotain animaatiohahmoja 😀 Ihan mahtavaa jatkoa maailmanympärysmatkalle, seuraavatkin kohteet kuulostavat kerrassaan mainiolta!

  • Sarianne

   Kiitos paljon! Oli kyllä hyvä itsellekin koostaa kuukauden kohokohtia, kun oli ehtinyt kokea niin paljon mahtavia juttuja! 🙂 Ja quokkat ovat kyllä veikeitä, kun niille tulee luonnostaan iloinen virne!

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Oi vitsit kuinka upea mennyt kuukausi on ollut, noihin kohteisiin ei kovin herkästi tuu matkustettua! Upeat nuo tulivuorikuvat, vaikka yksi retki meni vähän plörinäksi, mutta oon samaa mieltä, hyvä kun et ottanut enää suurempaa riskiä!

  • Sarianne

   Kiitos! Maailmanympärimatkalle olin tosiaan yrittänyt valita kohteita, joihin on muuten vaikea lyhyellä reissulla matkustaa ja kohteita joista olin kauan haaveillut. Tuo Bromon tulivuorimaisema auringonnousussa oli ollut bucket listalla jo vuosia 🙂 Ja niinpä, terveys edellä kuitenkin täytyy mennä!

  • Sarianne

   Mahtava kuulla! 🙂 Perth oli kyllä mukava kaupunki, ja varsinkin tuo Rottnestin saari oli mielettömän kaunis! Jos menisin uudestaan olisin varmaan Rottnestilla yötä, sillä päiväretkellä ei kauheasti jää aikaa rannalla istuskeluun jos haluaa nähdä saarta.

 • Stacy Sofia Siivonen

  Eläinkohtaamiset ovat tietysti parasta. 30 sekunnin koala holdissa ei kyllä pääse jalat puutumaan. Yleisesti eläimet, joita olen kohdannut maailmalla ovat olleet erittäin, erittäin arkoja. Näin oli etenkin Amazoniassa.

  • Sarianne

   Ei pääse puutumaan tosiaan! 😀 Ei siinä oikeastaan muuta ehtinyt kuin kuunnella ohjeet, saada koalan syliin, pyydettiin katsoa kameraan ja sitten olikin aika antaa koala takaisin ohjaajalle. Mutta oli silti uniikki kokemus ja kävisin uudelleen 🙂

 • Irina / Lapsiperheen matkassa

  Mielettömän hienoja elämyksiä, ja miten upeita kuvia! Wow! Kiva oli lukea erityisesti Lone pine koala sanctuarysta, koska sinne tarkoitus mennä ensi viikolla. Esikoinen haluaisi Koala holdin, täytyykin sanoa, että se on noin lyhyt. Kurandassa koalan silityksessä oli kuitenkin jonkun verran aikaa. Oliko paikka muuten hieno ja käymisen arvoinen?

  • Sarianne

   Kiitos 🙂 Mielestäni Line Pine Koala sanctuary on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen, ja kenguruiden ruokkiminen oli myöskin hieno kokemus. Koala holdiin saattaa tosiaan pettyä jos odottaa pidempää aikaa. Siinä on hetki lyhyesti silittää koalaa ohjaajan sylissä, mutta hyvin nopeasti sinut ohjataan jo pois kun seuraava vieras odottaa jo. Yhteensä Koala hold kestää koalalle 15min ja siinä ajassa pitää yhteensä 15 ihmisen ehtiä pitää koalaa.

 • Pirkko / Meriharakka

  Nuo ihan erilaiset eläimet kuin mihin on kotikulmillaan tutustunut ovat kyllä vähintäänkin ihmetyksen arvoisia 🙂 Vompatit esimerkiksi Australiassa olivat entuudestaan minulle aikoinaan, jopa luonto-ohjelmien tasolla, ihan uusi juttu. Myös Etelä-Amerikassa on ihan omanlaisia eläimiä. Mukavaa matkan jatkoa!

  • Sarianne

   Australiasta löytyy kyllä todella paljon uskomattomia eläimiä, ja oli ihmeellistä päästä näkemään näitä eläimiä niin läheltä 🙂 Etelä-Amerikkaa odotan myös paljon, olisi hienoa nähdä ainakin laama reissun loppupuolella!

  • Sarianne

   Budjetti riippuu tosiaan hyvin paljon matkustustyylistä ja matkan keskosta. Esimerkiksi tällaisella 4,5kk matkalla voi varmasti pärjätä 10 000 eurolla jos valitsee edullisemmat maat ja esimerkiksi majoittuu dormeissa tai on kahdestaan matkassa ja pystyy jakamaan majoituskulut. Samassa ajassa voi myös saada kulumaan nelinkertaisesti, riippuen paljon valituista majoituksista, aktiviteeteista ja valittujen maiden hintatasosta ylipäätään. Itsellä matka tulee maksamaan jotain näiden väliltä. Teen erillisen postauksen vielä matkan lopuksi, missä avaan budjettia ja toteutuneita kuluja tarkemmin 🙂

  • Sarianne

   Kiitos! 🙂 Maailman ympäri matkustaessa pääsee kyllä näkemään kivasti erilaisia paikkoja, mutta aikaa tosiaan tarvitsee jos ei lähde kiertämään hyvin pikaisesti vain muutamaan kohteeseen keskittyen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *