Maailmanympärimatkan pakkauslista – miten matkustaa vain käsimatkatavaroilla?
Maailmanympärimatkani on jo yli puolessa välissä, joten nyt olisi varmasti hyvä aika avata, millä varustuksilla täällä matkataan. Kerroin aiemmin päätöksestäni lähteä maailmanympärimatkalle käsimatkatavaroilla. Olen tottunut matkustamaan käsimatkatavaroilla aiemmilla reissuillani, mutta näistä pisin on ollut kuukauden mittainen. 4,5kk maailmanympärimatkalle pakkausta pitikin suunnitella hieman tarkemmin huomioiden myös täysin erilaiset lämpötilat kohteissa.
Jokaisella on varmasti omat mieltymykset matkatavaroiden suhteen, kuten myös siihen miten pienellä määrällä tavaraa pärjää reissussa. Itse koin mielenkiintoiseksi maailmanympärimatkaani suunnitellessa lukea muiden reissaajien pakkauslistoja, ja kuulla mitkä tavarat koettiin hyödyllisiksi tai turhiksi. Tulen varmasti itsekin kertomaan matkan lopussa, oliko pakkaus onnistunut vai olisinko kaivannut jotain muuta mukaan. Onneksi matkan varrelta voi usein myös ostaa, mikäli jotain oleellista jäi puuttumaan.
Luottovarusteina reissussa pieni rinkka, kevyt päiväreppu ja pakkauskuutiot
Olen jo vuosia matkustanut käsimatkatavaroilla pienen 38 litran Gregory Jade -mallisen rinkan kanssa, joka tarkkaan täytettynä vastaa mitoiltaan ja painoltaan hyvin lentoyhtiöiden vaatimuksia. Rinkkaa valitessa olin tarkka erityisesti korkeuden suhteen, sillä monet rinkat ylittävät käsimatkatavaroiden pituusrajan. Tämä nyt jo vanha rinkkamalli alittaa kuitenkin jopa 45cm korkeuden, jos sitä ei pakkaa täpötäyteen. Rinkan valinnassa itselleni oli myös tärkeää istuvuus, ja pidin tämän vaellusmallin pehmeistä olka- ja lantiohihnoista, sekä ketterämmästä kannettavuudesta moniin kulmikkaisiin isoihin reppuihin nähden.
Rinkan lisäksi minulla on matkassa kevyt, pakattava ja vedenkestävä päiväreppu, joka on ollut loistava päiväretkillä ja patikoidessa. Se on ollut myös kätevä pidemmillä bussimatkoilla, kun rinkan on voinut laittaa bussin alakerran säilöön, ja läppäriä ja muuta arvokasta on pystynyt kuljettamaan repussa. Vedenpitävyys on tullut myös testattua, ja hyvin on reppu suojannut tavarat.
Rinkkaan en itseasiassa ottanut matkalle ollenkaan mukana tullutta erillistä sadesuojaa, sillä olen hyvin harvoin jaksanut sitä käyttää matkoilla. Harvemmin tulee kuitenkaan käveltyä hyvin kauaa sateessa koko varustuksella rinkka selässä, mutta päivärepussa patikointiretkillä vedenpitävyys on ollut tärkeä.
Näiden lisäksi matkassa on vielä erikseen käsilaukku, jonka olen kokenut kätevämmäksi kaupungilla ja esimerkiksi harvoina baari-iltoina.
Pakkauskuutioiden nimeen olen vannonut aina ensimmäisistä rinkkamatkoistani asti vajaa 10 vuotta sitten. Erotuksena moniin näkemiini pakkausohjeisiin, minulla on ollut ainoastaan pieniä pakkauskuutioita, sillä niihin saa tiiviimmin pakattua vaatteet rullalle. Ne ovat myös oman kokemukseni mukaan kätevämpiä pakata rinkkaan ja ottaa ulos. Eagle creekin pakkauskuutiot ovat olleet todella kestäviä ja kevyitä, ja niissä on kätevä kahva, jolla vetää ne rinkasta ulos.
Maailmanympärimatkalle otin myös mukaan pienen ja kevyen drybagin neljänneksi pakkauspussiksi ajatuksena, että voisin käyttää drybagia vesiaktiviteeteissa ja saariretkillä. Lisäksi sain töistä läksiäislahjaksi Ospreyn kätevät, erikokoiset säilytyspussukat, jotka pääsivät kaikki käyttöön kosmetiikan ja muun sälän kätevään pakkaamiseen. Olen ollut tyytyväinen, että kaikelle on löytynyt oma paikkansa rinkassa ja se on helpottanut pakkaamista huomattavasti.
Vaatteissa suosin monipuolisia, kevyitä ja rypistymättömiä vaatteita
Vaatteiden valinnassa yritin suosia kevyitä ja rypistymättömiä materiaaleja niin paljon kuin mahdollista. Samalla halusin ottaa mukaan vaatteita, joita oikeasti tykkään käyttää, sillä näitä samoja vaatteita joutuisi katselemaan 4,5 kuukautta putkeen. Haastetta vaatevalintaan toi tietenkin myös se, että matkakohteisiini mahtui sekä korkeita hellelukemia Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla, että myös viileitä ja mahdollisesti sateisia ilmoja Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Amerikassa. Sään lisäksi vaatteiden tuli myös sopia erilaisiin aktiviteetteihin kaupungilla, ravintolaillallisilla, paratiisisaarilla ja patikoidessa. Yritin tämän vuoksi ottaa mukaan vaatteita, jotka sopisivat monipuolisesti eri tilanteisiin.
Kompromisseilta ei voi välttyä, mutta olen tähän saakka ollut tyytyväinen vaatevalintoihini. Helteisiin kohteisiin olen varustautunut mekoilla, t-paidoilla, sortseilla ja tietysti bikineillä. Viileämmissä kohteissa jalkoihin voi vetää legginsit, niiden alle tarvittaessa merinolegginsit ja päälle sadehousut. Yläosaan pystyy viileillä ilmoilla kerrostamaan sopivan yhdistelmän t-paidan, ohuen merinoneuleen, fleecetakin ja kuoritakin avulla.
Kenkävalinnat ovat myös olennaiset käsimatkatavaroilla matkustaessa, sillä ne usein painavat eniten. Kaikista painavimmat vaelluskengät olenkin aina laittanut jalkaan lennoilla. Niiden lisäksi on ollut kiva käyttää kevyempiä lenkkareita kaupungilla, ja tottakai rantaelämään ja jaettujen suihkutilojen käyttöön täytyi ottaa mukaan flipflopit.
Kuten maailmanympärimatkan kolmannen kuukauden koostepostauksessa kerroinkin, hotellini pyykkipalvelusta varastettiin pari vaatetta. Käytän kuitenkin tässä postauksessa alkuperäistä pakkauslistaani, josta ehdin myös ottaa kuvia, ja saatan palata matkan lopuksi vielä muutoksiin varustuksessa.
Maailmanympärimatkan pakkauslista:
Vaatteet:
- Kevyt Goretex kuoritakki
- Fleecetakki
- Ohut merinoneule
- T-paidat 3 kpl (urheilupaitoja 2kpl, tavallinen t-paita 1kpl)
- Mekot 3 kpl
- Sortsit 3 kpl
- Urheilulegginsit 3 kpl
- Kevyet merinolegginsit
- Vedenpitävät kuorihousut
- Yöpaita ja yösortsit
- Pitkät vaellussukat 1kpl ja tavalliset sukat 4kpl
- Alushousut 12kpl
- Urheilurintsikat 2kpl
- Käännettävät bikinit 1kpl
- Tuubihuivi
- Lippis
- Flipflopit
- Vaelluskengät
- Kevyet lenkkarit
Muut varusteet:
- Pieni rinkka 38 litraa
- Kevyt pakattava vedenkestävä päiväreppu
- Käsilaukku
- Drybag & pakkauskuutiot
- Kannettava tietokone ja laturi
- Puhelin ja laturi
- Selfie-keppi
- Adapterit tarvittaviin maihin
- Aurinkolasit
- Passi, kopio passista, rokotustodistus
- Rahapussi
- Ohut kangaspyyhe
- Lukko ketjulla
- Purkkaa
Kosmetiikka:
- Kiinteä palashampoo
- Teepuu-palasaippua
- Lääkkeitä ja vitamiineja
- Hammasharja
- Kynsileikkuri, viila ja pinsetit
- Korvatulpat
- Deodorantti
- Nenäliinoja ja tops-puikkoja
- Sheiveri
- Ei-nestemäiset meikit: puuteri, kulmakynä ja poskipuna
- Huulirasva ja huulipuna
- Kertakäyttöpiilareita muutamat varalle
- Hiusharja
Litran nestepussiin sisällytetyt:
- Hoitoaine
- Hammastahna
- Aurinkorasva
- Kasvorasva & kasvojen aurinkosuoja
- Silmänympärysvoide
- Peitevoide
- Ripsiväri
- Pieni hajuvesi
- Käsidesi
- Minikäsivoide
Miltä tällainen käsimatkatavaroiden pakkauslista kuulostaa? Lähtisitkö maailmanympärimatkalle tällä varustuksella, vai puuttuuko jotain oleellista? Tai karsisitko jotain pois listalta?
24 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Tehokkaalta kuulostava lista! Eipä tuossa paljoakaan turhaa tai karsittavaa ole. Itselläni mukana olisi varmaankin räpylät ja snorkkeli, mutta muuten voisin mennä hyvinkin vastaavalla varustuksella.
Sarianne
Kuulostaa hyvältä! Onhan se helpompi kulkeakin matkalla, kun ei ole ylimääräistä tavaraa kannettavana 🙂
Mari/ Maailma kotina
Aikas hyvä lista. Vähän samantyylisellä meen omat käsimatkatavarareissut. Ehkä vähemmillä alkkareilla menisin – mutta eipä tarvi sun käsipyykätä. Kuutioita en ole käyttänyt, pitää ottaa käyttöön.
Sarianne
Haha nauroin hieman itsekin alushousujen määrälle, mutta olen tosiaan vain kerran joutunut nyrkkipyykkäämään matkalla tähän asti ja muuten alushousut ovat riittäneet seuraavaan pyykkikoneella pesuun asti. Lyhyemmillä reissuilla tulee pestyä enemmän lavuaarissa.
Ja pakkauskuutioille ehdottomasti suositus, jos matkustaa rinkan/repun kanssa! 🙂 Niihin saa vaatteet huomattavasti tiiviimpään jos ostaa pienet kuutiot, ja vaatteita on kätevä ottaa ulos rinkasta ja pakata. Matkalaukun kanssa matkustaessa en ole kokenut niille tarvetta tosin.
Aila ja Juha
Onpa tehokas ja mielenkiintoinen lista! Me emme millään selviäisi käsimatkatavaroilla, jo ruumaan menevät matkalaukutkin tuottaisivat haastetta. Toki meillä ikämme puolesta alkaa olla myös sellaisia tarpeita, joita nuorempana ei ollut. Kyllä me joskus vuosia sitten olemme kahdestaan tehneet jonkun matkan yhdellä matkalaukulla ja käsimatkatavaroilla. Tällä hetkellä emme lennä vaan autoilemme ja jos kuvittelet Volvo V70-farmarin takaluukun täyteen ja vielä jotain takapenkeillekin, siinä on meidän realismimme nyt. Vaikka onhan automatka muutenkin vähän eri juttu. Tilaa vievät esim. kahvinkeitin, eväät, omat tyynyt ja nyt esim viimeisimmällä matkallamme pyöräilyvarusteet. Mutta tosiaan oli hauska lukea sinun ratkaisuistasi ja ihailen tehokkuuttasi. Aila
Sarianne
Kiitos! 🙂 Käsimatkatavaroihin ei tosiaan paljoa mahdu, jos mukaan tulisi harrastusvälineitä tai muuta vaatteiden lisäksi. Automatka on kyllä kätevä, kun mukaan voi ottaa enemmän ja itsekin varmasti pakkaisin tällöin mukaan paljon enemmän kaikkea, kun ei yleensä tarvitse niitä kantaakaan sitten. Lentäessä koen käsimatkatavarat helpommiksi, kun ei tarvitse pelätä tavaroiden häviävän lentoyhtiön toimesta, mutta tätäkään ongelmaa autolla matkustaessa ei tietysti ole.
Irina / Lapsiperheen matkassa
Tehokkaan kuuloinen lista! Aika samanlainen oma varustus täällä reissussa, mutta lasten tavarat, varusteet, koulukirjat ja lääkkeet vaativatkin sitten pari rinkkaa. 🤭
Sarianne
Niille varmasti saa varata tilaa! Paljoa enempää en omaanikaan pakkauslistaan voisi lisätä ilman, että käsimatkatavaroiden painorajat menisivät rikki, joten tarkkaan saa kyllä pakata.
Laura Olin
Tämä oli aika samanlainen lista kuin mitä itselläni oli juuri kolmen viikon reissulla Caminolla (miinus ratsastuskamppeet). Oli ällistyttävää huomata, miten erilaiset kuivumisominaisuudet on erilaisilla tekstiileillä. Etukäteen varoiteltiin, että puuvillaa ei kannata ottaa mukaan, kun se kuivuu hitaasti, että paitojen kannattaa olla teknistä materiaalia. Kuitenkin ohut puuvillainen t-paita kuivui paljon nopeammin kuin toinen sporttitoppini, joka oli aavistukseen paksumpaa kangasta kuin kolmas paitani. No, nää lienevät niitä juttuja, joista viisastuu matkan aikana.
Sarianne
Kuivumisominaisuudet olen itsekin huomannut käytännössä vasta! Suosin yleisesti ainoastaan kevyitä vaatteita käsimatkatavaroiden painorajoitusten vuoksi, ja se on ollut myös eduksi pyykkejä kuivattaessa. Uuteen-Seelantiin saapuessa eräässä hostellissa oli kuivaaja rikki, mikä selvisi vasta käytössä. Yritin sitten huoneessa epätoivoisesti kuivattaa jotain päälle laitettavaa seuraavan aamun aikaiseen lähtöön. Huone oli muutenkin kostea, joten hommasta ei oikein tullut mitään, mutta onneksi ohuimmat legginsit ja urheilupaita olivat ehtineet kuivata. Muut menivät sitten märkinä rinkkaan 😀
Cilla Maria Travel
Melko samalta näyttää oma tavaralistaus. Mä matkustan kans aina pelkillä käsimatkatavaroilla, oli kyse sitten viikon tai monen kuukauden reissusta. Euroopan sisällä oon matkustanu usein pelkällä pienellä repulla, joka mahtuu istuimen alle, mut pidemmillä reppureissuilla on käytössä 40 litran reppu, joka avautuu samalla tavalla kuin matkalaukku. Ollaan yleensä Airbnb:ssä, missä on pesukone, tai sit käytän paikallisia pesulapalveluja, niin ei sitä vaatetta kovin paljoa tarvii. Itellä suurin osa tilasta meneekin muille tavaroille, kuten elektroniikalle (läppäri, järkkäri, varavirtalähteet, akut, piuhat yms. ja joskus meillä on myös drone mukana).
Sarianne
Mahtava kuulla, että siellä matkataan myös kevyin varustein! Aivan totta, että vaatteita ei tarvitse niin paljoa mukaan kun käy vaan välillä pesemässä. Olen tällä matkalla kokenut pyykinpesun yleisissä hostellin pesuloissa helpoksi ja kuivaajat yleensä toimiviksi, vaikka aiemmin olen usein pessyt vaatteita vain lavuaarissa. Ja nuo elektroniikka ja muut varusteet yleensä kyllä painavat kaikista eniten, joten joudun usein punnitsemaan tarkkaan paljonko mahtuu painorajoihin 🙂
Ne Tammelat
Kyllä siellä näyttää kaikki tarvittava olevan ja aikalailla samoilla varusteilla mekin olemme liikkuneet. Jostain syystä sitä tavaraa vaan tuppaa tulemaan mukaan ja vähintään yhden ruumalaukun politiikalla olemme menneet tähän saakka. Parantamisen/tiivistämisen varaa kyllä olisi 🙂
Sarianne
Kiitos kommentista! Olen kyllä itsekin huomannut, että kun lähtee reissuun ruumalaukulla niin on tullut mukaan myös ’ehkä tarpeellisia’ tavaroita ja laukun saa kyllä lähes täyteen helposti, kun taas käsimatkatavaroilla reissuun lähtiessä on karsinut pois lähes kaiken mikä ei ole ehdottomasti tarpeellinen 🙂
Pirkko / Meriharakka
Itse enemmänkin matkalaukkutyyppinä teen nykyisin lyhyemmät (n. viikkoon asti) helposti lentolaukulla + pienellä repulla. Afrikassa oltiin kesällä yli 2 viikkoa käsimatkatavaroilla. Iso kamera asettaa omat haasteensa painolle, mutta etenkään eläinsafareilla yms. en halua siitä luopua. Kova lentolaukku käy myös kassakaapista, juurikin kannettavalle, kameralle, iPadille yms. arvokkaammalle – hotellien kassakaapeista on useampi huono kokemus, joten niitä en tapaa käyttää.
Sarianne
Elektroniikka painaa kyllä usein minunkin laukussa eniten. Tuo on totta, että kovan lentolaukun saa kätevästi lukkoon. Olen itse välillä lukinnut rinkan lukolla, mutta miettinyt että tietysti kankaasta pääsisi varmaan halutessa veitsellä läpi. Hidastaapahan ainakin. Onko teillä viety aiemmin kassakaapeista tavaroita?
Pirkko / Meriharakka
Viimeksi Kolumbiassa kassakaappi ei yllättäen auennut koodillamme, vaikka tiesimme ihan varmasti mikä se oli. Jouduimme sitten pyytämään huoltomiestä avaamaan kassakaapin. Inventoinnin yhteydessä ilmeni, että osa dollareista oli hävinnyt – taas, tiesimme ihan varmasti paljonko niitä oli. Eli joku oli avannut kaapin, muttei sitten tietenkään saanut sitä enää kiinni siten, että se olisi auennut meidän valitsemalla koodilla. Valitimme toki asiasta respaan, mutta eipä siitä mitään iloa ollut, vaikea osoittaa, että rahaa puuttui, vaikka itse tiesimme varmaksi, että puuttui, sillä olimme juuri edellisenä iltana ne laskeneet.
Sari/matkalla lähelle tai kauas
Kattava lista!
Joitakin voisin karsia pesuainelistalta esim saippuoita alkaa olemaan joka paikassa. Niitä voisi hyödyntää.
Sarianne
Totta, palasaippua painaa myös yllättävän paljon 😀 Käytän teepuusaippuapalaa kasvojen pesuaineena, joten siksi otan sen yleensä mukaan joka matkalle ja se on kätevä kun ei vie tilaa nesteiltä litran pussissa. Samoin shampoopala on luottotuotteeni, ja se on lähes kulunut jo loppuun tällä matkalla vaikka olen käyttänyt majoituksen tuotteita kun on ollut tarjolla. Tarvittava varustus riippuukin paljon majoituksen tasosta, sillä olen törmännyt pariin paikkaan Indonesiassa, jossa käsisaippuaa ei ollut tarjolla ja noin puolessa maailmanympärimatkan hostelleista tähän asti ei ollut suihkusaippuaa, joten käytin samaa teepuusaippuapalaa myös suihkussa. Mutta jos matkan majoituksissa mainitaan suihkutuotteet, niin sitten voisi varmasti hyvin mielin jättää nuo pois 🙂
Virpi / Virpin Maailma
Hyvältä ja tehokkaalta listalta kuulostaa! Pitäisi itsekkin ihan oikeasti opetella matkustamaan käsimatkatavaroilla. Aina tulee pakattua paljon turhaa mukaan, kun on ruumaan menevä laukku mukana.
Sarianne
Kiitos! Niinhän se minullakin menee, että jos tilaa on ja ruumalaukku tulossa mukaan niin otan helposti mukaan hieman extraa 🙂 Pidemmällä reissulla matkatavaroita kantaessa on kuitenkin aina iloinen kevyemmästä rinkasta!
Pingback:
Pingback:
Pingback: