Torres del paine vuoristomaisema maailmanympärimatka
Maailmanympärimatka,  Matkamietteitä

Matkavuosi 2023 – näyttäisipä vuoden kooste aina tältä

Tämä on matkablogini ensimmäinen matkavuoden kuvakooste, ja täytyy sanoa heti alkuun että matkavuosi 2023 oli poikkeuksellinen. Piti itsekin vielä tarkistaa laskenta, kun lopputulokseksi tuli jopa 17 uutta maata! Tähän tavallista korkeampaan maalukuun vaikutti tietysti huomattavasti loppuvuoden 4,5 kuukauden maailmanympärimatka, jonka aikana ehdin käydä 10 uudessa maassa. Aiempina vuosina uusia maita on kertynyt yleensä noin 3-7 riippuen hieman lomamahdollisuuksista ja matkakohteista.

Vuoden 2023 matkoista kaikki Bratislavan viikonloppulomaa lukuunottamatta olivat soolomatkoja, ja täytyy sanoa että yksin matkustelu on tullut mahtavaksi tavaksi myös aiempina vuosina.

Tässä kuitenkin kooste vuoden 2023 matkailuvuodesta, joista alkuosan maista en olekaan oikeastaan blogin puolella ehtinyt kertoa. Saatan kirjoittaa näistä alkuvuoden reissuista myös koosteen, kun maailmanympärimatkan maiden tarinoilta ehdin.


Uudet käydyt maat vuonna 2023:

 • Slovakia
 • Kuuba
 • Belize
 • Malta
 • Israel
 • Palestiina
 • Jordania
 • Etelä-Korea
 • Japani
 • Indonesia
 • Australia
 • Fidži
 • Samoa
 • Uusi-Seelanti
 • Chile
 • Bolivia
 • Peru


Helmikuu – Slovakia

Olin bongannut Air Balticilta edellisen vuoden puolella parit edulliset lennot pikaisella välilaskulla Riian kautta, joten helmikuussa suuntasin viikonloppureissulle Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan. Kaupunki toimi oivallisesti viikonloppukohteena, vaikka varmasti lähiympäristössä olisi viihtynyt pidempäänkin. Viikonlopun aikana ehti kuitenkin sopivasti nähdä vanhan kaupungin aluetta ja rauhassa tunnelmoida pienillä kaduilla.

Aiemmin Prahassa 4,5 vuotta asuneena fiilistelin muutamia sanoja, jotka tunnistin Slovakian kielestä täysin alkeellisen tšekinkielen taitoni ansiosta ja iloitsin samantyyppisistä ruokalajeista, joita pääsi Bratislavassa maistelemaan.


Bratislava Slovakia

Bratislava Slovakia
Bratislava Slovakia
Bratislava Slovakia


Maaliskuu – Kuuba, Meksiko & Belize

Maaliskuussa suuntasin Kuubaan ja Belizeen pääkohteina, ja näiden välillä myös Meksikoon, jossa olin aiemmin lyhyesti käynyt. Olin pitkään haaveillut kiehtovaan Kuubaan matkustamisesta, ja pohdin pitkään voisinko jotenkin yhdistää matkaan jonkin muun kohteen lähialueelta, kun niin pitkälle lentää. Useimmat lähimaat, joissa en ole käynyt olivat kalliita yhdistää Kuuban matkaan, tai minun olisi pitänyt lentää USA:n kautta niihin päästäkseni. Lopulta löysin edulliset lennot Meksikon Meridaan ja sieltä Belizeen. Merida itsessään vaikutti myös kauniilta ja mielenkiintoiselta kaupungilta, joten varasin hieman aikaa kaupungin tutkimiseen ja suhteellisen lähellä sijaitsevalla maailman yhdellä ihmeellä, Chichen Itza:lla piipahtamiseen.

Noh, lennot Belizeen eivät menneet putkeen, sillä lentoyhtiö oli tietämättäni mennyt konkurssiin vain paria viikkoa ennen! Suunnitelmat vaihtuivat nopeasti yöbussiin, jolla pääsin Belizen rajalle. Viimeinen yö Meridassa jäi kuitenkin tämän vuoksi viettämättä.

Belizen Caye Caulker ja muut ihanan näköiset saaret olivat houkutelleet jo pitkään, joten päätin suunnata Meksikon ja Belizen rajan ylityksen jälkeen suoraan Caye Caulkerin saarelle. Oli kyllä ihanan rentoa saarielämää ja kivan tunnelmaisia ravintoloita ja baareja lomasta nauttimiseen. Koska lentoni Suomeen oli Meksikon Cancunista edullisuuden vuoksi, piipahdin vielä Isla Mujeresin saarella nauttimassa viimeisistä rantapäivistä ennen kotiinpaluuta.


Kuuba
Kuuba Havanna
Kuuba Havanna
Kuuba Havanna
Kuuba Havanna

Kuuba Vinales

Kuuba Trinidad


Meksiko

Chichen Itza Mexico
Merida Mexico

Izamal
Izamal

Isla Mujeres ranta
Isla Mujeres


Belize
Belize Caye Caulker

Belize Caye Caulker
Belize Caye Caulker

Belize Caye Caulker lautta
Belize Caye Caulker juoma ranta


Kesäkuu – Malta

Lennot Maltalle olin myös bongannut Air Balticin aluennusmyynnistä, kun olin pitkään katsellut lentoja saarivaltioon. Suoria lentoja en koronavuosien jälkeen löytänyt, joten suuntasin reissulle Riian kautta. Tämä oli ensimmäinen vierailuni Maltalla ja nautin niin pääsaaren kuin myös pienemmän Gozon saaren tutkimisesta. Lisäksi tein päiväretken Marsaxlokkin kalastajakylään ja Blue Grotto -luolanähtävyydelle.


Malta Valletta

Malta Marsaxlokk

Malta katu


Heinäkuu – Israel, Palestiina & Jordania

Heinäkuun kesälomamatkani Israeliin, Palestiinan Länsirannalle ja Jordaniaan oli monella tapaa mieleenpainuva. Lentoni Suomesta olivat Tel Aviviin Israelissa, josta matkustin muutaman päivän jälkeen ensin paikallisbussilla Kuolleenmeren rannikolle Ein Bokek:iin yhdeksi yöksi ja seuraavana päivänä toisella paikallisbussilla Jerusalemiin. Jerusalemista käsin tein auringonnousun patikointiretken Masadaan, päiväretken Palestiinan Länsirannalle ja kolmen päivän tourin Jordaniaan Ammaniin, Wadi Rumille ja tietysti Petraan, jonka rauniokaupunki on yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä.

Erityisesti mieleeni jäivät tuolta reissulta Palestiinan alueen maisemat ja kertomukset paikallisten tilanteesta, jo ennen lokakuussa 2023 tapahtunutta Hamasin hyökkäystä Israelissa ja sitä seurannutta Israelin armeijan suorittamaa kammottavaa tuhoamista ja siviilien tappamista Gazassa. Jo vuosikymmeniä palestiinalaisten tilanne on ollut huolestuttava, ja kansainväliset järjestöt ovat todistaneet jatkuvia ihmisoikeusloukkauksia ja Israelin harjoittamaa eriarvoistavaa politiikkaa. Israel on jatkanut avoimesti siirtokuntien rakentamista Palestiinan alueille, mikä on kansainvälisten lakien vastaista. Alueen resurssit ovat olleet jo ennen lokakuuta 2023 Israelin hallinnassa, ja erot esimerkiksi vedenjakelussa israelilaisten laittomien siirtokuntien ja paikallisten palestiinalaisten välillä ovat hurjat. Palestiinalaisten liikkumista kontrolloidaan täysin ja oman vierailuni aikana pääsin myös näkemään Israelin armeijan tarkastuspisteitä.

Retkiä Palestiinan Länsirannalle tekevät lukuisat yritykset, mutta jos aiot matkata paikalle suosittelen valitsemaan matkanjärjestäjän huolellisesti. Monet uskonnollisista retkistä Betlehemiin ovat israelilaisten yritysten järjestämiä, ja muilta matkailijoilta sain kuulla että näillä retkillä Palestiinaa ei mainita ja oppaat ainoastaan sanovat alueen kuuluvan Israeliin. Tein itse päiväretken Jerusalemista Betlehemiin ja Jerikoon, jotka molemmat sijaitsevat Palestiinan Länsirannalla, ja voin suositella ainakin Green Olive -toursin retkeä. Heidän toureillaan voi kysyä avoimesti tilanteesta ja palestiinalainen oppaamme kertoi laajasti paikallisten arjesta ja alueen historiasta.

Pääsimme tourilla vierailemaan Israelin Betlehemiin rakentamalla muurilla, johon paikalliset ja kansainväliset taiteilijat olivat ikuistaneet protesteja ja tilannetta kuvaavaa taidetta. Tunnetuin on varmasti kansainvälinen katutaiteilija Banksy, jonka teoksia löytyy niin muurilta kuin myös muurin lähellä olevasta Walled Off hotelli-museosta. Iso suositus hotellin museolle, joka antaa selkeän kuvan Palestiinan historiasta ja sisältää myös koskettavan kokoelman kertomuksia paikallisilta, sekä israelilaisilta IDF-sotilailta, jotka ovat heränneet työnkuvansa todellisuuteen ja kieltäytyneet ihmisoikeuksia loukkaavista määräyksistä.


Israel

Dome of the Rock

Dome of the Rock Jerusalem

Dome of the Rock

Jerusalem

Masada

Kuollutmeri


Palestiinan Länsiranta

Palestiina Bethlehem

Palestiina muuri Bethlehem
Palestiina muuri Bethlehem Banksy

Palestiina muuri Bethlehem

Palestiina muuri Bethlehem

Palestiina Banksy taide

Palestiina Jericho
Palestiina Elämänpuu


Jordania

Wadi Rum kuplateltta Jordania

Jordania Wadi Rum aavikko

Jordania aavikko auringonlasku

Jordania kamelit
Petra aasi

Petra kamelit
Petra näkymä


Elokuu – Etelä-Korea, Japani & Hong Kong

Elokuussa kauan haaveilemani 4,5 kuukauden maailmanympärimatka alkoi! Suuntasin ensin Aasiaan, suoralla lennolla Etelä-Korean Seouliin. Sieltä käsin tein päiväretken demilitarisoidulle DMZ-alueelle Etelä- ja Pohjois-Korean rajalle, ja lopulta jatkoin matkaa Seoulista Busanin rannikkokaupunkiin junalla.

Busanista olin bongannut edullisen lennon Japaniin, jonka olin aina halunnut sisällyttää maailmanympärimatkaani. Joten lensin ensin Osakaan, josta jatkoin junilla Kioton ja Fuji-vuoren läheisen järven pysähdysten kautta lopulta Tokioon.

Japanista matkalla Indonesiaan valikoin välipysähdykseksi Hong Kongin, sillä suoria lentoja ei ollut saatavilla. Hong Kong oli myös pitkään ollut listallani ja kolme päivää kaupungissa olivat todella antoisat. Mielettömiä maisemia Victoria Peakilta, upea satama-alue ja herkullinen ruoka valloittivat täysin! Olisin mielelläni lisännyt vielä yhden päivän vierailuuni, jotta olisin ehtinyt tutustua esimerkiksi Macao:hon, mutta tämä jäi nyt seuraavaan kertaan.


Etelä-Korea
Seoul maisema

Seoul kylä

DMZ Etelä-Korea Pohjois-korea raja

Busan ranta


Japani

Kioto Shrine

Kioto geisha
Fuji vuori järvi

Tokio museo teamLab Planets
Tokio museo orkideat teamLab Planets


Hong Kong

Hong Kong Victoria Peak

Hong Kong puisto


Syyskuu – Indonesia & Australia

Indonesian matkaosuuteni raapaisi oikeastaan vain pintaa, sillä nähtävää maassa riittäisi. Päädyin lopulta valitsemaan turistien suosimia kohteita, koska halusin itsekin nähdä mikä teki esimerkiksi monista Balin kohteista niin suositun. Itä-Jaavalla pääsin retkellä näkemään upean auringonnousun Bromon ja sen läheisten tulivuorien ympärillä ja myös patikoimaan aktiivisen Bromon kraaterille. Näky oli jotain aivan uskomatonta!

Indonesiasta lyhin ja edullisin lento Australiaan syyskuun puolessa välissä oli Perthiin länsirannikolla, joten tartuin mahdollisuuteen nähdä Perth ja samalla tehdä päiväretki Rottnest Islandille tapaamaan quokkoja. Muutaman päivän jälkeen hyppäsin koneeseen toiselle puolelle maata Brisbaneen ja pääsin tutkimaan itärannikon kauniita saaria ja kaupunkeja, unohtamatta myöskään Australian keskiosan uskomattoman hienoja Ulurua ja Kata Tjutaa. Lisää Australian kohokohdista löytyy syyskuun ja lokakuun kuukausipostauksista maailmanympärimatkalta.


Indonesia

Indonesia Bromo auringonnousu

Indonesia Canggu

Indonesia Nusa Penida
Indonesia Ubud keinu

Indonesia Ubud riisiterassit

Indonesia kookos ranta


Australia

Australia K'gari island Fraser

Uluru Australia

Melbourne Great Ocean Road

Sydney oopperatalo


Lokakuu – Fidži, Samoa & Uusi-Seelanti

Lokakuuhun mahtui upeita paratiisisaaria Fidžillä saarihyppelyn merkeissä ja Samoalla rentoutuen pääsaarella pari päiväretkeä tehden. Lokakuussa suuntasin myös jo Uuteen-Seelantiin, jossa matkustin hieman alle neljä viikkoa Intercity-bussia hyödyntäen sekä pohjois- että eteläsaarella aina Aucklandista Christchurchiin asti.


Fidži

Fiji ranta paratiisi

Fidzi patikointi
Fiji palmu

Fiji auringonlasku


Samoa

Samoa vesiputous

Samoa ranta fale

Samoa ranta


Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti Castle hill

Uusi-Seelanti Wanaka puu

Uusi-Seelanti Abel Tasman kansallispuisto

Uusi-Seelanti Mount Cook


Marraskuu – Chile

Uudesta-Seelannista lensin suoraan marraskuun lopulla Chilen Santiagoon, josta suuntasin ensin etelään kauan haaveilemaani Torres del Painen kansallispuistoon patikoimaan ja ihailemaan maisemia. Tämän jälkeen maisemat vaihtuivat hyvin erilaisiksi pohjoisessa Atacaman erämaan karussa ympäristössä, mutta kaikki Chilen luontokohteet jäivät mieleen erityisen upeina!


Chile Torres del Paine

Chile Torres del Paine

Chile Valley of the Moon

Chile Piedras Rojas


Joulukuu – Bolivia & Peru

Maailmanympärimatkan viimeisen vajaan kuukauden aikana pääsin ihailemaan uskomattoman karuja, ja vaihtelevia maisemia Bolivian ylätasangon eli altiplanon alueella, sekä kuuluisalla suola-aavikolla. Bolivian erittäin korkean ilmanalan jälkeen Perun yli 3000 metrin korkeus tuntui kohtalaiselta, mutta silti hieman hengästyttävältä. Perun suosikkejani olivat ehdottomasti kaunis Cuscon kaupunki ja taianomainen Machu Picchu. Maailmanympärimatkan viimeisen kuukauden koostepostauksesta löydät lisää kuvia ja tunnelmia.


Bolivia

Bolivia suola-aavikko kaktukset

Bolivia flamingot

Bolivia laama


Peru

Cusco

Sacred Valley

Cusco kaupunki
Cusco laama

Machu Pichu maisema


Täytyy sanoa, että on aika ihmeellistä katsoa taaksepäin tätä vuotta. Olen todella kiitollinen, että pääsin kokemaan niin monta kauan haaveilemaani elämystä! Vuosi 2024 ei varmasti tule sisällyttämään näin paljoa uusia matkakohteita, mutta odotan innolla mitä seikkailuja uuteen vuoteen mahtuu.

Seikkailuntäyteistä ja onnellista uutta vuotta 2024 kaikille! 🙂

Follow my blog with Bloglovin

20 Comments

  • Sarianne

   Suosikkeja oli kyllä todella monia, mutta nyt ensimmäisenä mieleen tulivat Mount Cookin kansallispuisto Uudessa-Seelannissa, Torres del Paine Chilessä ja Machu Picchu Perussa. Kaikissa luonto oli käsittämättömän upea! 🙂

 • Mari / Maailma kotina

  Siis mikä vuosi. Vaikka enää et koskaan matkustaisi, niin voit todeta olevasi maailmanmatkaaja. Olet tittelin viimeistäön nyt ansainnut!!!

  • Sarianne

   Haha kiitos! 🙂 Tuntuu ihmeelliseltä, että maailmanympärimatka jota olin noin seitsemän vuotta sitten alkanut hahmottelemaan exceliin toteutui vihdoin ja matkavuodesta tuli näin runsas!

  • Sarianne

   Niinhän se menee, ettei tällaista matkavuotta varmasti montaa itsellenikään satu. Tämän uuden vuoden matkat jäävät varmasti reilusti tästä, mutta hienoa muistella myös viime vuotta vielä. Reissujentäytteistä uutta vuotta! 🙂

 • Ne Tammelat

  Aivan huikea vuosi! Varmasti ihan mielettömiä kokemuksia ja jää muistoihin loppuelämäksi. Upeita kohteita olet käynyt. Muutama tuttu paikka siellä oli joukossa, mutta paljon kohteita, jotka ovat meidänkin haavelistalla 🙂

   • Sarianne

    Kiitos! Kuuba oli kyllä kiehtova kokemus ja olin iloinen, että pääsin näkemään muutamia eri paikkoja ja saamaan vähän näkökulmaa maan tilanteeseen. Lensin itse Kuubaan Pariisin kautta Air Francella ja se oli maaliskuussa kohtuuhintainen, mutta hinnat vaihtelivat hyvin paljon kuukaudesta riippuen.

 • Terhi

  Mahtava matkailuvuosi, pystyykö tuosta enää parantamaan!

  Kuvatkin ovat upeita, sekä Belizen, mistä on hienoja muistoja ja Uuden Seelannin missä en vielä ole päässyt käymään.

  • Sarianne

   Niinpä! Tästä on kyllä vaikea parantaa, joten voi olla että tämä oli koko elämäni paras matkailuvuosi 🙂 Kiva kuulla, että Belize on myös jäänyt mieleen. Nautin itse kovasti Caye Caulkerin rennosta saarielämästä ja se tuntui olevan kiireisen kevään keskellä juuri sitä mitä tuolloin tarvitsin. Uudelle-Seelannille iso suositus, sillä luonto siellä on upea. Sää saattaa tosin olla vaihtelevaa ja majoitukset viileitä, joten ehkä keskikesällä saattaisi olla näiden suhteen miellyttävämpää.

 • Cilla Maria Travel

  Sun matkavuosi vie kyllä voiton kaikista listauksista, mihin oon viime päivinä törmännyt! Aivan mielettömän upeita paikkoja! Osa oli itelle kans tuttuja, mutta joukosta löytyi myös vielä bucketlistillä olevia kohteita. Oliko muuten helppo matkustaa Samoalle?
  Ps. Kiitos kun kerrot Palestiinan tilanteesta <3

  • Sarianne

   Kiitos <3 Tätä matkavuotta on kyllä itsellekin vaikea ylittää 🙂
   Samoalle oli kyllä aika helppoa matkustaa, vaikka Suomesta käsin on tietysti matkaa. Lensin itse sinne Fidziltä Fiji Airwaysilla suoraan menomatkalla, ja pois lähtiessä suoralla lennolla Aucklandiin Air New Zealandilla. Uuden-Seelannin ja Fidzin lisäksi suoria lentoja on ilmeisesti myös Australiasta.
   Saarella monet vuokrasivat auton, mutta itse menin majapaikan kuljetuksella. Tiet ovat yleisesti ihan hyvässä kunnossa, paitsi sateella saattavat katketa tulvien vuoksi. Mutta on ihana ja turvalliselta vaikuttava paikka! 🙂
   Ja joo, halusin vielä erikseen mainita Palestiinan reissukokemuksesta kesältä, sillä tilanne kosketti ja ahdisti jo silloin ja se on mennyt vaan järkyttävämpään suuntaan 🙁

  • Sarianne

   Kiitos <3 Aivan varmasti tulen muistelemaan tätä pitkään ja sulattelemaan kaikkea kokemaani 🙂 On siinä maailmanympärimatkassa kyllä jotain spesiaalia kun pääsee kokemaan niin erilaisia kulttuureja ja keskittymään täysin uusiin kokemuksiin, joten jos vain on mahdollista joskus lähteä niin en voi kuin suositella!

 • Kohteena maailma / Rami

  Kaiken kaikiaan aivan mahtava reissuvuosi takana! Todella paljon mielenkiintoisia maita ja kohteita. Täytyisi itsekin taas alkaa kiertämään eri kohteita, kun viime aikoina olen reissannut aika paljon samoihin kohteisiin uudestaan, missä käynyt aikaisemmin. Toki aina silloin tällöin tulee uusia kohteita ja maita edelleenkin katsastettua.

  Oikein mukavaa reissuvuotta 2024!

  • Sarianne

   Kiitos 🙂 Siinä on kyllä jotain kiehtovaa päästä tutustumaan uuteen maahan ja kokea edes jonkin aikaa maan kulttuuria itse, eikä pelkästään sen kautta mitä mediassa tai netin kautta pääsee näkemään. Mutta suosikkikohteisiin on kyllä myös ihana palata!
   Antoisaa ja elämyksien täytteistä reissuvuotta 2024 sinullekin! 🙂

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Siis wau mitä elämyksiä ja upeita matkakokemuksia! 🙂 Monenlaista maata laidasta laitaan. Tuo Meksiko/Belize/Kuuba -seutu kiinnostaa tällä hetkellä itseä kaikista eniten, mutta jokainen näistä on kyllä ihan bucket list kohdetavaraa! <3 Upeaa! Hyvää uutta vuotta 🙂

  • Sarianne

   Kiitos paljon ja oikein mahtavaa uutta vuotta! <3 Kuuba jäi kyllä mieleen todella kiehtovana ja yllättävän monipuolisena matkakohteena, joten voin ehdottomasti suositella sitä! Belizen saarielämä oli puolestaan ihanan rentoa lomailua täydellisillä pina colada -drinkeillä 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *