maailmanympärimatkan reitti
Maailmanympärimatka

Miten suunnitella maailmanympärimatkan reitti?

Maailmanympärimatkan reittisuunnitelmaa olin pohtinut jo kauan ennen lähtöpäätöstä ja listannut maita, joita haluaisin sisällyttää matkalle. Reitin valitseminen elokuussa 2023 starttaavalle matkalle vei kuitenkin yllättävän paljon aikaa ja pohdin pitkään, mitä kohteita haluan tähän kauan haaveiltuun reissuun sisällyttää, ja miten varaan maailmanympärimatkan lennot. Avaankin tässä postauksessa asioita, jotka huomioin reitin valinnassa ja lentojen varauksessa, ja tietenkin alla myös suunnitellun reitin.

Maailmanympärimatkani suunniteltu reitti:

 1. Etelä-Korea
 2. Japani
 3. Hong Kong
 4. Indonesia
 5. Australia
 6. Fidži
 7. Samoa
 8. Uusi-Seelanti
 9. Chile
 10. Bolivia
 11. Peru

maailmanympärimatkan reitti
Mitä kannattaa huomioida maailmanympärimatkan reittiä suunnitellessa? Listasin tähän muutamia asioita, jotka itse koin tärkeiksi maailmanympärimatkan reitin suunnitelussa:

1. Mitkä matkakohteet ovat sinulle absoluuttisia unelmakohteita?

Mitkä ovat kohteita, joihin ehdottomasti haluat tällä matkalla ja mitkä voivat jäädä toiseen kertaan? Omien unelmakohteiden listaaminen oli ainakin itselleni mukavaa puuhaa, vaikeampaa olikin sitten sovittaa kohteita järkevään reittiin ja aikatauluun. Reitin suunnittelussa matkatoimistojen valmiit maailmanympärimatkojen lentopaketit voivat olla hyvä inspiraation lähde, mutta tärkeintä on tottakai tehdä matkasta omannäköinen. Omaan listaani kertyi hyvin paljon mielenkiintoisia matkakohteita, joten karsin listaa poimimalla ensin pakolliset kohteet, jotka ehdottomasti haluaisin kokea tällä matkalla.

Kohteiden karsimisessa helpotti myös aluksi keskittyä maihin, joissa halusin viettää enemmän aikaa ja joihin siksi olisi vaikeampi matkustaa yksittäiselle lomamatkalle myöhemmin. Esimerkiksi kauan haaveissani olleet Australia ja Uusi-Seelanti valikoituivat pakollisiksi matkakohteiksi, koska halusin kiertää molemmissa n. 4 viikkoa ja pystyisin kätevämmin yhdistämään molemmat maailmanympärimatkaan, kun olen jo lentänyt toiselle puolella maapalloa.


2. Minkä tyyppisistä matkakohteista olet aiemmin nauttinut?

Pidätkö esimerkiksi enemmän kaupunki- tai luontokohteista? Voi olla helpottavaa pohtia, mitä elämyksiä haluaisit maailmanympärimatkan aikana kokea ja kauanko viihdyt tietyntyyppisessä kohteessa. Jos rantalomat eivät ole tähänkään mennessä olleet oma juttu, voi rantaparatiisien putki olla liikaa pitkällä matkalla, mikäli muuta aktiviteettia ei ole tarjolla. Matkaa kannattaa suunnitella tietenkin vain itselleen ja keskittyä erityisesti sellaisiin elämyksiin, mistä itse saa eniten irti. Tähän pohdintaan auttaa aiempi reissukokemus ja oman matkustustyylin tuntemus. Uusiin kohteisiin matkustaessa voi olla vaikea arvioida etukäteen minkälainen kokemus paikan päällä odottaa, mutta muiden matkailijoiden kuvauksista voi saada hieman mielikuvaa kohteesta. Reitin suunnittelussa voi myös pyrkiä esimerkiksi kaupunki- ja rantakohteiden vuorottelun, jos tietää kaipaavansa vaihtelua matkustaessa.

Oman maailmanympärimatkani kohteisiin olen valinnut monipuolisesti sekä kaupunkikohteita, että luonto- ja rantakohteita. Elämyksistä odotan innolla niin suurkaupungin vilinää Japanissa, paratiisirantoja Fidžillä, hienoja patikointimaisemia Uudessa-Seelannissa kuin myös toivottavasti ihania eläinkohtaamisia Australiassa (ja tällä en tarkoita hämähäkkejä tai käärmeitä, iik!). Raportoin varmasti matkan edetessä, miten itse onnistuin maailmanympärimatkan reissukohteiden valinnassa ja vastasivatko ne ennakkokäsityksiäni. Otan mielelläni myös vastaan vinkkejä matkakohteisiin liittyen!

3. Onko reitin varrella kohteita, jotka ovat helposti yhdistettävissä suunniteltuihin matkakohteisiin?

Monilla pitkillä lentoreiteillä on tyypillisiä välilaskukohteita, joihin voi pysähtyä muutamaksi yöksi suhteellisen edullisesti matkan varrella. Kannattaa tutkia esimerkiksi Skyscannerista lentojen hintoja ja välilaskujen kohteita. Mikäli omassa reittisuunnitelmassa on joustoa, voi olla helppoa sisällyttää kohteita, joiden kautta on edullista lentää matkalla pääkohteeseen. Maailmanympärimatkallani halusin ehdottomasti käymään Japanissa ja Indonesian Balilla, ja näiden välillä oli tietyllä aikavälillä ainoastaan välilaskullisia lentoja. Selailin eri välilaskukohteita tuolla välillä ja valitsin reitille mukaan Hong Kongin, jossa olin pitkään halunnut käydä muutenkin. Vietän siis muutaman yön Hong Kongissa ja jatkan sieltä erillisellä lennolla Indonesiaan.

Australiasta ja Uudesta-Seelannista puolestaan on suhteellisen helppoa lentää käymään Fidžillä tai muilla Tyynenmeren saarilla, joihin asti ei muuten välttämättä tulisi lennettyä Suomesta käsin. Sisällytin omaan maailmanympärimatkaani Fidžin ja Samoan, sillä haluan nähdä eri tyyppisiä kulttuureja näissä saarivaltioissa. Suosin suoria lentoja aina kun se on mahdollista ja valitsinkin lennot, joilla pääsen Australiasta suoraan Fidžille, sieltä Samoalle ja tämän jälkeen suoraan Uuteen-Seelantiin.

4. Millainen matkustusrytmi sopii sinulle?

Maailmanympärimatkaa ei kannata ympätä aivan täyteen, mutta toisille voi sopia kevyempi katsaus kohteista ja toiset haluavat viettää enemmän aikaa rauhassa syventyen muutamaan maahan. Omalle listalleni kertyi maita helposti, joten karsintaa on joutunut tekemään jotta 4,5 kuukauden matkasta ei tulisi pelkkää juoksemista paikasta toiseen. Nyt suunnitelmissani on käydä 11 maassa matkalla, mikä kuulostaa sekin ehkä paljolta. Mielenkiintoista onkin nähdä jälkikäteen, oliko oma arvio sopivasta matkarytmistä ja levon tarpeesta oikea vai tuntuuko että olisin kaivannut enemmän luppoaikaa pitkällä matkalla. Pisin matkani tähän mennessä on ollut kuukauden mittainen, joten odotan myös mielenkiinnolla iskeekö matkaväsymys missään vaiheessa.


5. Mihin vuodenaikaan haluaisit olla eri matkakohteissa?

Säätä ei tietenkään voi täysin ennustaa, mutta kannattaa miettiä pitääkö paahtavasta helteestä, sopiiko viileämpi sää hyvin suunniteltuihin aktiviteetteihin tai haittaako matkaasi, jos kohteessa on sade- tai hurrikaanikausi.

Tässäkin kannattaa testata reittiä sekä itään että länteen päin kulkevaksi, ja katsoa mitkä kuukaudet olisivat paras ajoitus valitsemillesi kohteille. Itselle tärkeää oli esimerkiksi suhteellisen hyvä patikointisää Uudessa-Seelannissa ja Chilessä, koska en halunnut lähteä seikkailemaan lumessa keskellä paikallista talvea.


6. Miten varaat lennot maailmanympärimatkalle?

Maailmanympärimatkan reittiin saattaa vaikuttaa myös, miten aiot varata lennot tai siirtymät. Lentoja maailman ympäri voi varata monella eri tavalla: itse varaamalla joko etukäteen tai matkan päältä lento kerrallaan, ostamalla lentopaketin suoraan lentoyhtiöallianssilta (esim. Oneworld tai Star Alliance tarjoavat maailmanympärimatkan lentopaketteja) tai lentopakettina matkatoimiston kautta. Lentoyhtiöallianssin paketin varatessa lentojen tulee tapahtua allianssiin kuuluvilla lentoyhtiöillä, ja siirtymien määrään ja reittiin liittyy sääntöjä. On tietysti mahdollista varata päälennot lentoallianssin paketilla, ja lisäksi varata erikseen muita siirtymiä toisilla lentoyhtiöillä.

Omaan matkaani sain tarjouksen matkatoimiston lentopaketista, mutta laskin että saisin itse varaamalla edullisemmat lennot. Tuossa lentopaketissa rajoituksena olivat Oneworld-allianssin säännöt, maailmanympärilentojen lipputyypin kiintiö-paikkojen vähäinen määrä tietyille ajanjaksoille ja lentoyhtiöiden reitit, joiden vuoksi olisin joutunut pariin otteeseen tekemään ylimääräisiä välilaskuja. Itse varaamalla pystyin hyödyntämään myös muiden lentoyhtiöiden tarjouksia ja suunnittelemaan reittiä paremmin itselle sopivaksi, joten omaan tilanteeseeni tämä sopi paremmin. Kannattaa kuitenkin verrata eri vaihtoehtoja, sillä reitistä ja ajankohdasta riippuen jokin toinen vaihtoehto voi myös tulla edullisemmaksi.

Päädyin lopulta varaamaan lähes kaikki maailmanympärimatkan lennot etukäteen, koska lähtööni oli siinä vaiheessa vain reilu pari kuukautta ja lennot olivat kallistuneet huomattavasti mietintäprosessin aikana. Päätös lippujen varaamisesta etukäteen tai vasta matkan aikana riippuu matkustustyylistäsi ja omasta preferenssistäsi. Matkan aikana varaaminen on tietenkin joustavampaa ja voit muuttaa suunnitelmaa, jos matkalle sattuu mielenkiintoinen kohde. Itse koin helpoimmaksi varata suurimman osan lennoista etukäteen, koska tiesin missä haluan matkustaa ja maailmanympärimatkani on vain 4,5 kuukauden mittainen, joten aikaa muille kohteille ei luultavasti olisi jäänyt. Näin minun ei myöskään tarvitse käyttää aikaa lentojen suunnitteluun matkan aikana ja voin keskittyä kohteista nauttimiseen. Pidemmälle matkalle lähtiessä olisin luultavasti varannut vain alkuosan lennot ja varannut muita vasta matkan aikana.

Tulen kertomaan maailmanympärimatkan lentojen kokonaishinnasta ja muista kuluista lisää erillisessä postauksessa matkan päätteeksi, kun kulut ovat selvillä.


Onko jotain muuta mitä itse huomioisit maailmanympärimatkan reittiä valitessa?

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *