maailmanympärimatkaan valmistautuminen
Maailmanympärimatka

Miten valmistautua maailmanympärimatkaan?



Maailmanympärimatkaan valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä käytännön asioihin saa kulumaan yllättävän paljon aikaa. Viimeiset pari kuukautta ennen maailmanympärimatkaani tuntuvat menneen todella nopeasti ja tehtävälistani viimeisiä asioita olen hoitanut vielä viime tipassa. Aiemmin suunnitellun Israelin, Palestiinan ja Jordanian kesälomareissuni aikataulusta johtuen minulla oli vain pari päivää aikaa välissä pyykin pesuun ja uudelleen pakkaamiseen ennen maailmanympärimatkan alkua. Checklistasta oli siis omalla kohdallani paljon hyötyä, jotta mitään oleellista ei jäänyt huomioimatta. Listasin alle tärkeimpiä asioita, jotka olivat omalla listallani matkaan valmistautuessa ja jotka koin tärkeiksi huomioida.

Isoimmat hoidettavat asiat ovat varmasti työn ja asunnon tilanne matkan aikana. Omalla kohdallani olen päättänyt irtisanoutua töistä matkan ajaksi, ja mahdollisesti vuokrata huoneen omistusasunnostani matkan ajaksi. Rokotusten tilanne kannattaa myös tarkistaa hyvissä ajoin, sillä joitain rokotussarjoja on otettava kuukausia ennen matkalle lähtöä. Rokotukset olivat omalla kohdallani kunnossa aiempien matkojen vuoksi, mutta itselleni tuli yllätyksenä hammaslääkärin tarkistuksen yhteydessä suositus viisaudenhampaan poistosta. Onneksi olin ajoissa liikkeellä ja ehdin hoitaa sen vielä ennen matkaa.



Miten siis valmistautua maailmanympärimatkaan tai muuhun pitkään matkaan – huomioi ainakin seuraavat asiat:

  • Työ- tai opiskelukuvioiden sopiminen – esim. mahdollisesta palkattomasta vapaasta/vuorotteluvapaasta ym. sopiminen tai irtisanoutuminen
  • Asuntokuviot matkan aikana – esim. vuokrasopimuksen päättö tai oman asunnon vuokraus
  • Matkavakuutus – erittäin tärkeä olla joka matkalla, koska paikalliset sairaanhoitokulut tai matkan keskeytyminen saattavat tulla pahimmassa tapauksessa erittäin kalliiksi. Itsellä luottokorttini matkavakuutus kattaa ensimmäiset 90 päivää matkasta ja sen jälkeen otin jatkon toisesta vakuutusyhtiöstä. Kannattaa myös tarkistaa ulkoministeriön matkustustiedotteista ettei matkakohteiden joukossa ole alueita, joihin ulkoministeriö ei suosittele matkustamista, sillä näillä alueilla matkavakuutus ei yleensä ole voimassa.
  • Passi ja viisumit – useat maat vaativat, että passi on voimassa vielä puoli vuotta matkan jälkeen. Tämän lisäksi tarkista jokaisen maan kohdalla, tarvitsetko viisumia ja kauanko saat oleskella maassa. Tulosta myös passikopio mukaan, ja tallenna kuvakopio passistasi sähköpostiin tai muualle sähköiseen muotoon.
  • Covid-rajoitukset – tarkista ennen matkaa etteivät Covid-rajoitukset kohdemaahasi ole muuttuneet, ja tarvitseeko sinun esimerkiksi tehdä koronatesti ennen saapumista tai täyttää terveyslomake etukäteen netissä. Tämä on vielä 2023 vuonna ollut oleellista, sillä joissain maissa on edelleen vaatimuksia vähintään terveysselvityksen täyttämisestä.
  • Rokotukset – tarkista tarvitsetko rokotuksia tai malarialääkitystä kohdemaihin. Joihinkin rokotuksiin tarvitaan useampi pistos ennen matkaa, joten sarja kannattaa aloittaa ajoissa.
  • Henkilökohtaisten lääkkeiden reseptit – kannattaa ottaa matkalle mukaan lääkkeiden reseptit (saa apteekista pyytämällä enganniksi) ja mahdollisesti myös lääkärin kirje, sillä joissain maissa saatetaan vaatia todistuksia siitä että reseptilääkkeet ovat omaan käyttöön. Esimerkiksi Uuteen-Seelantiin matkustaessa saatetaan näitä kysyä, joten kannattaa tarkistaa tullin sivuilta löytyvät ohjeet.
  • Hammaslääkäri – pidempää matkaa ennen on usein hyvä käydä tarkistuksessa, ettei matkan aikana tule yllätyksiä
  • Luottokortit – tarkista, että sinulla on varakortti matkalle, jos pääkortillesi sattuisi jotain. Varmista myös verkkopankista, että luottorajat ja maaosien rajoitukset sopivat matkallesi. On myös hyvä ilmoittaa luottokorttiyhtiöön matkalle lähdöstä, etteivät he satu sulkemaan korttia matkan aikana epäilyttävän kansainvälisen käytön seurauksena.
  • Puhelinliittymä – tarkista, että puhelinliittymäsi sopii matkan ajalle mikäli aiot käyttää sitä ulkomailla. Itse suosin puheluita Facetimessa, Skypessä tai Whatsappissa wifi-verkon kautta, joten kustannuksia puheluista ei pitäisi matkan aikana tulla paljoa.
  • Matkustusilmoitus – kannattaa aina matkalle lähtiessä tehdä matkustusilmoitus, jotta ulkoministeriö voi olla sinuun yhteydessä hätätapauksessa.


Puuttuuko listalta jotain oleellista pitkään matkaan valmistautumiseen liittyen?

6 Comments

  • M

    Kannattaa vaihtaa puhelimeen mihin saa extra simin tai e-simin! Joissain maissa (kuten brasilia, korea, japani nyt ainakin) paikallinen nettiliittymä on super tarpeellinen esim karttoja ja / tai uberia varten

    • Sarianne

      Hyvä vinkki, kiitos! Olen itse ajatellut yrittää pärjätä vain wifin turvin, katsotaan miten menee. On totta, että jos haluaa uberia tai vastaavia käyttää niin täytyy ensin olla netin äärellä eli toimii yleensä esim. majapaikalta lähdettäessä mutta kaupungilta täytyy sitten löytää wifi jos ei ole paikallista liittymää.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Maailmanympärimatka olisi joskus ihan mahtavaa kokea itsekin. Mitä kauemman sitä lykkää, sitä vaikeampaa se tietysti tulee olemaan. Omat pisimmät matkat ovat olleet sellaisia 1,5 kuukausia pätkiä. Kyllähän niissäkin ehtii ihan mukavasti, mutta on se ihan erilainen, kun oikeasti kunnon pidempi reissu tienpäällä. Paljon siinä on tietysti selvitettävää, ja asioita, joita pitää ottaa huomioon.

    • Sarianne

      Tämäpä juuri! Maailmanympärimatka on itsellä ollut pohdinnassa n. 7-8 vuotta ja koronan aikoihin kävi jo mielessä että tuleeko koskaan lähdettyä, kun aina vaan lykkääntyy. Tätä ennen itselläkin noin kuukauden mittainen reissu ollut pisin, joten mielenkiinnolla odotan mitä kaikkea pidemmällä reissulla pääsee kokemaan ja miltä tuntuu olla matkalla kauemman aikaa. Mutta ei tosiaan kannata lykätä liian kauaa jos haaveissa on! 🙂

  • Reissu-Jani

    Hyviä vinkkejä kaikki. Aikoinaan (2014-2015) kun tein vain kolmen kuukauden reissun niin oli todella monta asiaa järjestettävän matkan lisäksi, koska pidimme työn, auton ja asunnon — ja niihin piti löytää henkilö kuka kävi kuukauden välein tarkistamassa asunnon ja käytti autoa tarpeen mukaan. Postitkin kulkivat vielä perinteisesti tällöin niiden keskeyttäminen oli osana suunnitelmissa – onneksi laskut pystyi laittamaan jo tällöin e-Laskuiksi. Vakuutuksien suhteen kannattaa olla tarkkaana että miten pystyy jatkamaan 3kk vakuutusta käymättä Suomessa – kuten myös että vakuutus on voimassa kohteissa mihin matkustat ja pyytää kirjallinen todistus että vakuutus on voimassa kohteessa. Meillä oli muuten ihan liikaa tavaraa matkalla (15kg retkikuntakassi ja päiväreppu), ja sittemmin matkustettu vain käsimatkatavaroille noin kuukauden reissuja. Mutta sen oppi kerrasta että ”varmuuden vuoksi” tavaraa ei kannata raahata mukana.

    Blogistani Reissu-Jani löydät juttuja matkoistani, jonka tosiaan perustin sitä kolmen kuukauden matkaa varten ja sen jälkeen kirjoitellut sinne lähes kaikista matkoistani juttuja. Aluksi jutut olivat lähinnä kuvia ja nopeita päivityksiä matkoilta – sittemmin sisältöä on tullut enemmän. Hyvää matkaa sinulle Maailman ympäri.

    • Sarianne

      Kiitos kommentista ja blogivinkistä! Järjestettävää on kyllä yllättävän paljon pitkälle matkalle lähtiessä. Onneksi nykyään moni asia toimii jo sähköisesti, mutta silti uskoisin että edelleen postien suhteen on kyllä hyvä olla joku katsomassa.

      Olen huomannut myös tuon saman, että ’varmuuden vuoksi’ tavaraa on turha ottaa mukaan. Maailmalta saa myös ostettua yleensä jos jotain todella tärkeää jäi puuttumaan. Onneksi pakkauslistaa on tullut hiottua kuntoon aiemmilla reissuilla ja tuntuu, että siihen on löytynyt hyvä ja itselle sopiva kaava. Täytyy katsoa, miltä tuntuu 4,5kk mennä käsimatkatavaroilla! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *