maailmanympärimatka
Maailmanympärimatka,  Matkamietteitä

Olen lähdössä matkalle maailman ympäri – käsimatkatavaroilla!

maailmanympäri matka alkaaUnelma maailmanympärimatkasta toteutumassa

Pitkäaikainen haaveeni matkasta maailman ympäri on erittäin lähellä toteutumista, sillä olen lähdössä tälle uskomattomalle 4,5 kuukauden maailmanympärimatkalle elokuussa 2023. Tulen toteuttamaan matkan käsimatkatavaroilla matkustaen kevyen rinkkani kanssa ja kerron lisää tästä valinnasta ja inspiraatiosta lähteä maailmanympärimatkalle tässä postauksessa.

Matkasta kertominen ja kirjoittaminen tuntuu samaan aikaan erittäin innostavalta, että myös hieman pelottavalta. Eihän mitään satu ennen pitkää reissua, mikä estäisi lähtemisen? Maailmantilanteet ovat viime vuosina muuttuneet tavalla, jota kukaan ei varmasti osannut aavistaa ja matkailijana tulee miettineeksi aivan uudenlaisia tilanteita, joita voi kohdata ennen matkaa tai reissun päällä. Tunnelmat näin paria kuukautta ennen lähtöä ovat siis innostuneet, odottavaiset ja myös hieman jännittyneet. Ja toisaalta on vaikea uskoa, että pääsen pian toteuttamaan tätä pitkäaikaista reissuhaavetta!


matka maailman ympäri käsimatkatavaroillaMistä idea maailmanympärimatkaan?

Ajatus maailmanympärimatkasta sai alkunsa n. 7-8 vuotta sitten, kun joitain ulkomaisia matkablogeja selatessa törmäsin round the world trip (RTW) -konseptiin. Olin todella myyty ajatukselle pitkästä irtiotosta, joka mahdollistaisi upeiden paikkojen näkemisen samalla matkalla. Ja toisaalta jos itseä kiinnostavat kohteet sattuvat olemaan maailman toisella puolella on kätevää matkustaa takaisin kotiin jatkamalla matkaa pallon ympäri uutta kohti ja tutustua samalla muihin inspiroiviin maihin.

Maailmanympärimatka jäikin pitkäksi aikaa kummittelemaan haaveisiin, ja Notesin luonnoksissa pyöri usein maita, joissa haluaisin pidemmällä matkalla käydä, ja arvioita tällaisen matkan kuluista. Etsin lisää tietoa suunnitelmieni tueksi ja löysin Unelmatrippi-blogin mahtavasta listasta maailmanympärimatkalla käyneitä matkaajia ja inspiroiduin myös tuolloin maailman ympäri matkanneen Adalmina’s adventuresin Anna-Katrin reissusta.

Pikkuhiljaa oma matka alkoi muotoutua ja jäljelle jäi enää sopivan ajankohdan valitseminen, mikä ei sitten olekaan ollut aivan helppo päätös. Koronavuodet lykkäsivät matkan toteutusta pidemmälle kuin olin ajatellut ja mietin myös pitkään sopivaa rakoa työuralla matkan toteutukseen. Nyt vihdoin päätös on kuitenkin tehty, työt irtisanottu ja lentoliput ostettu osaan suunniteltua reittiä. Maailmanympärimatka alkaa alle kahden kuukauden päästä!

matka maailman ympäri alkaaYksin maailman ympäri

Lähden maailmanympärimatkalle yksin ja käsimatkatavaroihin menevällä rinkallani – kaksi asiaa, jotka saattavat kuulostaa hullulta monille.

Miten uskallan lähteä yksin? Teini-ikäni yksi isoin haave oli lähteä interrail-matkalle kuukaudeksi Eurooppaan, mutta valitettavasti matkasäästöjen tilanne, sekä töiden ja kavereiden lomien ajankohdat eivät koskaan osuneet yhteen niin että matka olisi toteutunut. En myöskään tuolloin uskaltanut lähteä yksin matkaan, joten tämä haave jäi ja sen tilalle ovat tulleet muut matkahaaveet. Olen kuitenkin myöhemmin monesti tullut siihen tulokseen, että elämä on liian lyhyt odotteluun. En halua vanhana katua, että jäin odottamaan täydellistä aikaa toteuttaa haaveita ja sitä ei koskaan tullut.

Olenkin vuosien varrella saanut lisää rohkeutta jokaisella soolomatkalla, ja nykyään yksin matkailu tuntuu täysin luonnolliselta. Maailmanympärimatkaa suunnitellessa en ole epäröinyt lähteä yksin reissuun. Yksin matkustaminen on myös hyvä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin. Soolomatkailu kannattaakin aloittaa läheltä ja esimerkiksi Euroopan kohteista, jonka jälkeen on helppo kerätä rohkeutta tutustua kaukaisempiin maihin. Parhaimmillaan yksin matkailu on rikastuttavaa ja opettaa luottamaan itseensä, ja toisaalta matkasta saa tehtyä myös täysin omannäköisen.


Käsimatkatavaroilla pitkälle matkalle

Pärjääkö käsimatkatavaroilla koko 4,5 kuukauden maailmanympärimatkan ajan? Miksi ihmeessä lähteä matkaan niin kevyin varustein? Tästä aiheesta tulen varmasti kirjoittamaan vielä erillisen postauksen, mutta tiivistettynä olen tykästynyt vuosien varrella minimalistiseen matkustamiseen ja pienellä rinkalla tai lentolaukulla seikkailun helppouteen. On vapauttavaa, kun ei tarvitse raahata painavia matkatavaroita paikasta toiseen ja toisaalta ei myöskään tarvitse huolehtia hukkuvatko ruuman matkatavarat tiukoissa lentojen vaihdoissa.

Tämä valinta tietysti tarkoittaa, että matkalle pakkauksessa täytyy olla hieman tarkempi. Lentoyhtiöiden käsimatkatavaroiden painorajat ovat myös nykyään tiukat, joten matkalle ei voi ottaa mukaan paljoa ylimääräistä. Pitkällä matkalla tulee kuitenkin joka tapauksessa pestyä pyykkiä, joten usein vähemmilläkin vaatteilla ja tavaroilla pärjää.

Maailmanympärimatka kevyellä rinkalla saattaa kuitenkin tuoda omia haasteita myös minimalistiseen matkustamiseen tottuneelle, joten kerron varmasti matkan varrelta tunnelmia ja sen jälkeen miten pidempi reissu lopulta onnistui käsimatkatavaroilla!


Tulen ennen matkaa kirjoittamaan lisää valmisteluista, käsimatkatavaroilla matkustamisesta ja maailmanympärimatkan reittivalinnasta, joten tervetuloa mukaan seuraamaan matkan toteutusta!


One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *