Osaka Dotonbori
Japani,  Maailmanympärimatka

Osaka – ensikosketus Japaniin

Maailmanympärimatkani jatkui Etelä-Korean jälkeen lentäen Japaniin ja siellä ensimmäinen kohde oli Osaka. Vietin yhteensä 4 päivää Osakassa ja niistä yhtenä tein päiväretken Naraan junalla. Tämä tuntui sopivalta ajalta kaupungissa, ja antoi hyvän ensikosketuksen maahan ja japanilaiseen kulttuuriin. Osakassa suosikkejani olikin paikallisesta ruoasta nauttiminen, sekä nähtävyyksistä alueet Dotonburi ja Shinsekai sekä Osakan linna. Koostin tähän postaukseen kokemuksia suosikkipaloistani Osakasta ja myös hieman tietoa junilla liikkumisesta ja JR Passin kannattavuuden varmistamisesta.


Osaka kimono geisha


Japanin junilla liikkuminen – tarkista onko JR-passi oikeasti kannattava

Olin suunnitellut Japanin reittini niin, että saapuisin Busanista lennolla Osakaan, mutta lähtisin maasta Tokiosta, jolloin ei tarvitsisi matkustaa edestakaisin maan sisällä. Tämä tarkoitti myös sitä, että pitkiä junamatkoja ei tulisi niin montaa ja laskinkin, että japanilainen junapassi ’JR Pass’ ei kohdallani olisi kannattava. Luin nimittäin ennen matkaa useita suosituksia, joiden mukaan JR Pass kannattaa aina hankkia, mutta se ei pidä paikkaansa. Riippuu paljon matkan pituudesta ja junamatkojen määrästä, onko tuo junapassi kannattava.

Junamatkat tulee tehdä passin voimassaoloajan puitteissa, joten kannattaa huomioida se aikataulua suunnitellessa. JR Pass kannattaa tilata ennen matkaa netistä postitse kotiin, sillä se on halvempi etukäteen ostettuna ja niitä myydään hyvin rajoitetusti paikanpäällä. Suosittelen kuitenkin tarkistamaan esimerkiksi tällä laskurilla, onko järkevämpää ostaa yksittäisiä lippuja. Omalle Osaka-Nara-Osaka-Kioto-Kawaguchi-Tokio reitille ei esimerkiksi olisi ollut järkevää ottaa JR Passia, sillä reitistä tuli paljon edullisempi yksittäisillä lipuilla. Lyhyin ja halvin JR Pass on 7 päivää ja tällä hetkellä 50 000 yeniä, mutta yksittäisillä lipuilla hinnaksi tuli reilusti alle puolet tästä vaikka olisi laskenut mukaan Tokion sisäisiä junamatkoja (passi käy tietyillä reiteillä). JR Passilla matkat tulee myös mahduttaa valitun ajanjakson sisään ja 7 päivää olisi myös ollut liian lyhyt aika omalle reitilleni.


Osaka Dotonbori taulu

Osaka Dotonbori

Osaka Dotonbori joki vene

Osaka Dotonbori

Osaka Dotonbori joki

Osaka Dotonbori veneDotonbori jokialue & värikkäät mainostaulut

Osakan alueista Dotonbori on yksi tunnetuimmista ja majapaikaltani Nagahoribashin aseman luolta oli sopiva kävelymatka alueelle. Dotonborin jokialue on tunnettu valaistuista mainostauluistaan, joiden ympärillä tuntuu aina olevan vilkasta. Erityisesti illalla alue täyttyy ihmismassoista, jotka tulevat ottamaan kuvia ja ihailemaan tunnettuja mainoksia ja joen reunustan valaistuja lyhtyjä. Jokea pitkin voi myös käydä veneajelulla ihailemassa maisemia eri katujen varrella.

Joen ympärillä olevalta alueelta löytyy ostos- ja ravintolakatuja, ja paljon lisää valaistuja kylttejä. Oli mielenkiintoista käydä alueella kävelemässä, sekä päivällä että illalla, ja ihailla värikkäitä mainoskuvia ja muutamia animoituja mainoksia suosituimmalla sillalla Ebisubashilla. Eräässä mainoksessa ihana japanilainen shiba-koira kurkisteli kuution näköisestä isosta ruudusta rakennuksen yläosasta ja tipahti alla olevaan ruutuun.

Osaka linna

Osaka linna

Osaka linna historia

Osaka linna

Osaka linna

Osaka linnaOsakan linna ja näköalat kaupungin ylle

Osakan linna on rakennettu kukkulan päälle ja sitä ympäröi puisto ja vallihauta, jossa voi myös tehdä veneajelun. Itse suunnistin kuitenkin suoraan linnalle ja liityin n. 15-20 minuutin lippujonon jatkoksi. Osakan linnan sisäänpääsystä saa alennuksen erilaisilla päiväpasseilla ja joillakin pääsee myös nopeampaan jonoon. Olin ottanut tuoksi päiväksi metron päiväpassin, jolla sai kulkea koko päivän kaikilla linjoilla, ja sillä sai myös pienen alennuksen Osakan linnan sisäänpääsystä.

Osakan linnassa oli yllättävän monta kerrosta, ja aulassa voi valita joko hissiin jonottamisen tai portaita pitkin nousemisen. Jono hissille tuli ulos asti, joten päätin suunnata portaisiin. Onneksi yhteensä 8 kerrosta ei tarvitse kulkea kerralla ylös, vaan joka kerroksessa on esillä historiallisia esineitä, tarinoita ja japanilaisia asuja. Niitä välillä ihaillessa ei nousu linnan ylimpään kerrokseen tuntunut ollenkaan pahalta.

Ylimmän kerroksen näköalatasanteelta aukeavat hienot näkymät joka suuntaan Osakaa. Linnan reunoja peittää kuitenkin iso verkko, joten esteettömiä kuvia huipulta ei hyvin saa, mutta maisemista pääsee kuitenkin nauttimaan tarpeeksi. Muutamaa linnan katonreunaa koristaa kultaiset shachihokot eli kalan näköiset patsaat, joilla on tiikerin tai lohikäärmeen pää. Niiden tarkoitus on tarinan mukaan suojella linnaa ja ne pystyvät myös hallitsemaan säätiloja.

Osakan linna oli ihan mukava käyntikohde ja varsinkin jos on todella kiinnostunut sen historiasta, saa eri kerroksista varmasti paljon irti. Oma suosikkini oli näköalaterassi ja olisin ehkä saanut sisätiloista irti enemmän jos vanhoja huoneita olisi säilynyt. Nyt sisätilat on kuitenkin korvannut moderni museo, joten ainoastaan ulkopuoli on rakennettu uudelleen vanhan ajan malliin.


Osaka Shinsekai torni

Osaka Shinsekai

Osaka Shinsekai sumo

Osaka Shinsekai

Osaka Shinsekai

Osaka Shinsekai peli

Osaka Shinsekai

Osaka ShinsekaiShinsekai – Osakan värikäs retroalue

Viimeisenä päivänä Osakassa otin metron vuonna 1912 rakennetulle Shinsekai alueelle, joka on kuin menisi aikamatkalle. Alueen näkyvimmän maamerkin Tsutenkaku tornin jälkeen aukeaa alue, jonka mainostaulut ovat koristeellisia maalauksia ja erään ravintolan banneria komistaa piirroskuvat kuuluisista sumopainijoista. Tsutenkakun tornin mallina on käytetty Pariisin Eiffel-tornia, kun taas sen jälkeen aukeavan vanhan alueen mallina on käytetty New Yorkin Coney Island -huvipuistoaluetta. Tunnelma alueella on mukava ja tuntuu tosiaan kuin olisi päätynyt vanhan ajan huvipuistoon, vaikka ihmismassoja ei kuitenkaan niin paljoa ollut päivällä.

Ravintoloiden lisäksi alueelta löytyy perinteisiä pelipaikkoja, eli modernien pelikoneiden sijaan esimerkiksi tarkkuusammuntaa, onginnan tapaista ja heittopelejä. Päätän koittaa tarkkuusammuntaa, jossa palkintona on erilaisia paikallisia karkki- ja keksipaketteja palkintona. Kuten useissa peleissä, kaikki näyttää helpolta kunnes peliä koittaa itse pelata. Onnistun kuitenkin osumaan pienen pieneen purkka-askiin (tähdätessäni isompaan pakettiin), ja voitan tippuneen askin itselleni. Ihan maistuvia viinirypäleen makuisia purukumeja oli!

Metron läheisellä kauppakadulla olin bongannut hyvännäköisen pannukakkuja ja muita ihastuttavia annoksia myyvän kahvilan, joten poikkean sinne ja istahdan ikkunapöytään. Hyvä ajoitus, sillä tilattuani oman annokseni köyhiä ritareita hedelmillä paikka onkin jo täynnä ja tarjoilija joutuu käännyttämään seuraavia tulijoita pois ovelta. Toisin kuin monissa muissa japanilaisissa paikoissa, tänne ei oteta ihmisiä jonottamaan. Olen huomannut, että monessa muussa ravintolassa tai kahvilassa on penkit valmiina pöytää odottaville ihmisille, tai joskus jono on jopa pitkälle kadun päähän.


Osaka pancakes

Osaka kioski ruoka

Osaka ruoka

Osaka ravintola

Osaka ravintola

Osaka ramen


Osakassa söi monipuolisesti ja kohtuuhintaisesti

Paikalliset ruokapaikat jäivät mieleen kaupungin kohokohtana, osittain myös siksi että Osaka oli ensikosketukseni Japaniin. Tuntui kuitenkin, että kaupunki on rauhallisempi kuin Tokio ja siksi mielestäni hieman miellyttävämpi kierrellä.

Sushin lisäksi syötyä tuli ramenia ja erilaisia friteerattuja liharuokia. Pariin kertaan kävin hotellini edessä olevassa pienessä ravintolassa, jossa ruoka tilattiin automaatista kuten monissa japanilaisissa ravintoloissa. Ensimmäisellä kerralla en ollut varma miten automaatti toimi, sillä kaikki tekstit olivat japaniksi. Ystävällinen tarjoilija kuitenkin neuvoi minua, vaikka yhteistä kieltä ei paljoa ollutkaan. Onneksi annoksista oli kuvat, kun vain osasi valita oikean valikon. Automaatti antaa tilauksen jälkeen metrolipun näköisen pienen paperinpalan, joka ojennetaan tarjoilijalle ja istutaan pöytään.

Ravintola oli kuin tehty yksin ruokaileville, ja pitkä pöytä oli eroteltu istumapaikkoihin läpinäkyvillä sermeillä – liekö ollut näin jo ennen koronaa vai oliko ne lisätty suojaksi koronavuosina? Juomaksi sai hakea teetä tai vettä suoraan automaatista, ja se kuului aterian hintaan. Useisiin aterioihin kuului myös perinteisesti miso-keitto ja vihanneksia. Toisen kerran tullessani syömään pikaista illallista osasin jo käyttää automaattia ja ravintolan konsepti tuntui ihanan vaivattomalta. Istuin tyytyväisenä muiden yksin ruokailevien joukkoon ja pian kuvan perusteella valitsemani ateria jo saapuikin. Vaikka ainesosia ei tiennyt, olivat annokset joka kerta herkullisia. Tietysti allergikolle en tällaista ravintolaa suosittelisi ellei japaninkieli ole hallussa.

Japanissa oli yleisesti yllättävän edullista syödä pienissä ravintoloissa. Esimerkiksi automaattiravintoloissa kokonaisen ateriasetin juomineen saattoi hyvin saada 4-5 eurolla. Näiden lisäksi rahaa säästyi hakemalla välillä syötävää pienistä ruokakaupoista, kuten 7-Elevenistä, FamilyMartista tai Lawsonista. Näissä kioskintapaisissa kaupoissa myytiin lämpimiä aterioita, sushia ja kuumia friteerattuja ruokia kuten corndogeja tai kanapaloja. Kalliimpiakin ravintoloita tottakai löytyy, mutta yleisesti ruoan edullisuus yllätti. Erinomainen aloitus Japanin-osuudelle maailmanympärimatkasta!

17 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Japani on todella kiehtova maa. Itse olen matkustanut pääasiassa vain Knsain alueella ja Tokiossa, mutta käynyt nopeasti myös jossain muissa paikoissa kuten Hiroshimassa. Talvinen Hokkaido kiinnostaisi minua tällä hetkellä kovasti. Eikö JR-passi ole pakkokin ostaa etukäteen?

  • Sarianne

   Japanissa riittäisi kyllä paljon nähtävää ja hyvin erilaisia kohteita! Luin että ainakin tänä vuonna JR-passia on pystynyt rajoitetusti ostamaan myös Japanista joiltain asemilta, mutta se on ollut paljon kalliimpi kuin netistä etukäteen ostettuna. Tämä käytäntö saattaa ilmeisesti loppua jossain vaiheessa, jolloin passia pystyy taas ostamaan vain netistä ulkomaille toimitettuna.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Japani kiinnostaa kovasti sekä ruokamatkakohteena että ylipäätään, ja on aina kiva lukea kokemuksia sieltä! Vielä ei ole selkeää suunnitelmaa milloin itse matkataan itäiseen Aasiaan, mutta onpahan aikaa perehtyä ja suunnitella mahdollisia reittejä, valinnanvaraa ja mielenkiintoisia kohteita Japanista todella löytyy paljon. Osaka ei vaikuta yhtään hullummalta paikalta aloittaa.

  • Sarianne

   Japanissa riittää kyllä todella paljon valinnanvaraa ja itsekin pohdin kohteita pitkään ennen reissua. Osaka, Nara, Kioto, Kawaguchiko&Fujin lähellä oleva järvi ja Tokio olivat omat valinnat ensimmäiselle matkalle, ja tuntui ainakin että sai käsitystä maasta ja näki monipuolisesti paikkoja. Mutta maassa riittää kyllä nähtävää useammallekin reissulle! 🙂

 • finintirol

  Värikästä on ja näyttää sitä Japanissakin olevan noita idän ihmeellisiä, ristiin rastiin vedettyjä sähkö- ja mitä lie muita kaapeleita ilma sakaenaan.
  Hienot mustat taksit osui myös verkkokalvoille tuosta yhdestä kuvasta. Nostalgisen näköisiä 🙂
  Japani on mieleenkiintoinen kohde, vielä en ole päässyt käymään.

  • Sarianne

   Japanissa näki kyllä monenlaista ihmeellistä asiaa! Nuo mustat taksit olivat tosiaan hienoja ja niitä näkyi paljon. Monet muut autot taas olivat edestä lähes pystysuoria eli etuosa oli hyvin lyhyt, tai muuten jännän kulmikkaita ja pieniä.

 • Terhi

  Kehut hyvästä etukäteissuunnittelusta. Minulta jää usein suunnittelu puolitiehen. Japanissa käydessäni ostin kyllä JR-passin, mutta en varmaankaan vertaillut irtolipun hintoja. Tuon Osakan linnan muistan vähemmän turistisena kohteena. Joo ja Naraankin junailin Osakasta. Se oli mukava kohde.

  • Sarianne

   Kiitos! Kiva kuulla, että pidit myös Narasta. Se oli yksi suosikkikohteeni Japanissa. En löytänyt ennen matkaa montaa kehotusta verrata junalippujen hintoja, vaan monet suosittelivat suoraan JR-passia. Se on kuitenkin aika kallis loppujen lopuksi, varsinkin jos ei mene montaa matkaa luotijunalla.
   Elokuu oli varmasti aika suosittu aika kesälomien suhteen, joten voi olla että siksi myös Osakan linnaan oli jonoa.

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Mulla on ensi vuodelle yksi matkahaave, nimittäin Japani. Olen tutkaillut eri vaihtoehtoja ja miettynyt valmiin kiertomatkan ja omatoimisesti junilla tehdyn kiertomatkan välillä. Ajattelin, että ilman muuta Tokio yhdeksi etapiksi, mutta nyt alkoi kutkuttamaan tämä Osaka. Olisiko sittenkin vähän helpompi ja saisi muutamassa päivässä enemmän irti? Kiitos, tässä oli paljon hyödyllistä tietoa junalla matkjstamisesta Japanissa.

  • Sarianne

   Japani oli itselläkin kauan haaveissa ja tuntui vaikealta päättää etukäteen kohteet siellä, kun hienoja vaihtoehtoja on niin paljon. Junilla liikkuminen oli mielestäni suhteellisen helppoa, joten omatoimisesti pääsee kyllä hyvin matkustamaan ja asemilla on työntekijöitä, jotka myös auttavat jos tarvitsee. Osaka oli mielestäni varsin mielenkiintoinen kohde ja lähellä Naraa ja Kiotoa, jotka olivat oikeastaan suosikkini Japanista. Toisaalta Tokiossa on hyvin tunnettuja nähtävyyksiä ja siellä pääsee todella kokemaan suurkaupungin vilskeen.

   • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Olen samaa mieltä Sariannen kanssa, että Kioto ja Nara ovat kyllä niitä ”pakollisia” kohteita. Itse en missään tapauksessa vaihtaisi Tokioa Osakaan, ja oikeastaan suosittelisin Osakan väliin jättämistä. Tokiota ei tietenkään ehdi lyhyessä ajassa nähdä perusteellisesti kokonaan, mutta raideliikenne siellä on tavattoman näppärä. Lisäksi kaupunki jakautuu moniin kaupunginosiin, joista voi hyvin valita ne kiinnostavimmat, joihin tutustuu.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *