marsaxlokk boats
Malta

Malta – Marsaxlokkin kalastajakylän markkinoilla

Olin jo ennen Maltan matkaani nähnyt kuvia Marsaxlokkin kalastajakylän värikkäistä veneistä, ja käynti joka sunnuntaisilla isoilla markkinoilla kuulosti mielenkiintoiselta tavalta tutustua tähän perinteiseen kylään. Varasin Marsaxlokkin vierailulle päiväretken, jolla kävimme myös Maltan toisella isolla nähtävyydellä Blue Grottolla. Tämä osoittautui erittäin sopivaksi yhdistelmäksi, sillä Maltalla välimatkat eivät ole lopulta kovin pitkiä ja Marsaxlokk onkin vain vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Vallettasta. Marsaxlokkin vierailun voisi myös toteuttaa paikallisella bussilla, taksilla tai hop-on hop-off bussilla, jonka yksi pysäkki on tämä kylä.


Marsaxlokk toimii edelleen perinteisenä kalastajakylänä, jossa sunnuntaisin myydään kalastajien saaliita markkinoilla. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös Maltan paikallisia herkkuja, kodin tavaroita, laukkuja, vaatteita ja matkamuistoja turisteille. Kojuista voi maistella sekä makeita että suolaisia herkkuja, ja paikallisten tuoreita kalasaaliita on saatavilla kylän ravintoloista tai kotiin ostettuna markkinoilta.

Marsaxlokk kalastajakylän veneet


Marsaxlokk kylä


Marsaxlokk kalastajakylän veneMarsaxlokkin markkinakujien vilinässä

Kesäisenä sunnuntaina alueelle oli saapunut iso joukko turistibusseja, ja oppaamme antoi meille vapaat kädet tutustua kylään. Ohjeistuksena oli ainoastaan paluuaika, jolloin bussi suuntaisi takaisin Vallettan suuntaan. Bussien parkkipaikoilta lähti jatkuva turistien virta kohti Marsaxlokkin keskustaa ja valuin muiden mukana kohti markkinakojuja, joiden välissä kävikin jo kuhina.

Alussa väkijoukon tahdissa markkinoiden antien ihasteleminen oli leppoisaa ja etenin markkinakujaa eteenpäin rauhallisesti tunnelmasta nauttien ja paikallisia herkkuja ja matkamuistoja tutkien. Meren antimien osastolle päästyäni alkoi väkijoukko kuitenkin olla entistä tiiviimpää ja etenemisen tahti hidastui ajoittain paikallaan seisomiseksi. Ihmisten määrä yhdistettynä kalanhajuun alkoikin olla itselleni siinä vaiheessa liikaa, ja päätin pujahtaa heti ensimmäisestä mahdollisesta raosta karkuun poispäin markkinakujalta. Päädyinkin kojujen taakse veden äärelle, josta avautui näky värikkäitä perinteisiä kalastusveneitä täynnä olevaan satamaan. Kojujen takana oleva kapea kävelykaistale vei osan matkaa sataman reunaa pitkin ja sain rauhassa ihastella kirkkaan turkoosia vettä ja kelluvia veneitä.

Marsaxlokkin markkinakuja levittyy pitkälle veden äärellä, ja huomasin pian kävelleeni lähes markkinoiden päähän asti. Lähdin suuntaamaan takaisin keskustaan tien toista puolta, jossa pääsi myös ihailemaan paikallisia koristeellisia ovia ja ravintoloiden terassien antimia. Olin suunnitellut syöväni lounaan Marsaxlokkin kylässä, kenties esimerkiksi paikallisten kalastajien tuoretta saalista. Kelloon vilkaistuani huomasin kuitenkin, että markkinoita kierrellessä ja veneitä ihastellessa oli kulunutkin enemmän aikaa kuin olin ajatellut, ja lounaaseen ei enää ollut aikaa. Päädyinkin siis matkalla kioskin luukulle, jossa myytiin paikallisia leivonnaisia ja sen kummemmin sisältöjä kyselemättä päädyin ostamaan suolaista pasteijaa muistuttavan voitaikinanyytin. Sisältö paljastui juustoksi ja olin tyytyväinen tähän nopeaan välipalaan. Päädyin mutustelemaan evästäni keskustan aukion ja Lady of Pompei kirkon tuntumaan ennen kuin suuntasin takaisin bussin luo.


Päiväretkellä näkee Marsaxlokkin parhaat palat

Kaiken kaikkiaan Marsaxlokkin kylässä vierailu oli antoisa, vaikka markkinoiden turistitavaran määrä viekin hieman hohtoa muuten perinteisessä maisemassa. Jos aikaa olisi ollut hieman enemmän, olisin mielelläni jäänyt lounaalle johonkin veden ääressä olevaan ravintolaan tai kylän tunnelmalliselle terassille. Lyhyt päivävisiitti tuntui kuitenkin muuten sopivalta, sillä kylän keskusta tuntui olleen nopeasti kierretty. Päänähtävyydet Marsaxlokkissa ovat kylän vanhat rakennukset, kylän keskustassa sijaitseva Our Lady of Pompei kirkko, sekä tietysti tärkeimpänä perinteinen satama veneineen ja isot sunnuntaimarkkinat. Oppaamme mukaan Marsaxlokkissa on myös pienempiä markkinoita muina viikonpäivinä, mutta jos haluaa nähdä aidon kalastajakylän markkinat, kannattaa suunnata paikalle sunnuntaina.

Marsaxlokkin lähettyviltä löytyy myös St. Peter’s Pool kalliot ja uimapaikka, jotka kuvien perusteella näyttävät upeilta ja ovat helposti yhdistettävissä Marsaxlokkin kylän visiittiin. Omaan päiväretkeeni ne eivät kuuluneet, mutta Maltan saarella retkiä on saatavilla monien paikkojen yhdistelmillä, joten kannattaa vertailla vaihtoehtoja.


Malta Marsaxlokk kalastajakylä


Malta Marsaxlokk


marsaxlokk keskusta


marsaxlokk kylä


marsaxlokk malta herkut


marsaxlokk kalamarkkinat

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *