Valletta views
Malta

Malta – päivä historiallisessa Vallettassa

Lopussa tiivistettynä vinkkini Vallettaan.


Aloittelin aamua Slieman majapaikkani terassilla aamuauringon paistaessa jo lämpimästi. Terassilta pystyi näkemään tämän päivän kohteeseeni Vallettaan asti, niin lähellä nämä kaupungit ovat toisiaan. Kaukaa Vallettan muurit näyttivät olevan aivan kuin Game of Thrones:sta tai jostain historiallisesta elokuvasta. Hieman googletettuani selvisikin, että kaupungissa ja sen ympäristössä onkin tosiaan kuvattu useita kymmeniä elokuvia ja Maltan muissa osissa myös GoT:ia. Odotinkin innolla kaupungin lähempää tutkimista.Lautalla Sliemasta Vallettaan

Matka Vallettaan on hyvin kätevä Sliemasta, sillä aivan keskustasta on lyhyt lauttamatka suoraan Vallettaan. Satamasta saa ostettua lipun, joka maksaa vain 2,80 euroa menopaluulle (2023). Molemmista satamista ja netistä Valletta Ferry Services -sivuilta löytyy Sliema-Valletta-Sliema lautan aikataulut, sekä myös Vallettan toiselta puolelta lähtevän Kolmen kaupungin lautan aikataulut ja ajantasaiset hinnat.

Lauttamatka on mukavan lyhyt ja antaa hienon näkymän rantakatujen siluetteihin, sekä lähemmän vilkaisun Slieman ja Vallettan väliin jäävään Manoel saareen. Tasaisen lauttamatkan jälkeen Vallettan laiturilta on edessä ylämäki kaupungin muurien tasanteen saavuttamiseksi. Aurinkoisena kesäpäivänä olen kiitollinen mukaani ottamasta vesipullosta, kun kipuan muiden lautalta tulleiden kanssa mäkeä ylös.

Ylhäällä muurien reunaa pitkin menevää kävelytietä on kuitenkin mukava kävellä ja suuntaan Vallettan niemen kärkeen asti katsastamaan maisemat. Kärjessä sijaitsee linnake ja sotamuseo, joihin voisi ostaa lipun, mutta päätän tällä kertaa suunnata niemen toista laitaa kohti kartalla näkyvää kahta puistoa: Lower Barrakka Gardens ja pidemmällä siitä Upper Barrakka Gardens.Vallettan parhaat näkymät

Heti Lower Barrakka Gardens -puistoon (kuvat edellä) päästyäni ihailen paikan rauhallisuutta ja miten ihanasti puut suojaavat auringon paahteelta. Puistossa on myös kauniisti rivissä penkkejä koko näköalaseinämän matkalta. Ja näköalat ovat hienot, sekä Vallettan suuntaan että merelle. Aivan puiston laidalla näkyy myös Siege Bell sotamuistomerkki, joka kohoaa temppelimäisenä pylväineen, ja näiden sisällä sijaitsee on iso kello. Kierrän puiston ympäri ja jään hetkeksi istumaan ja nauttimaan maisemista. Näyttää siltä, että ainakaan aamupäivästä puistoon eivät vielä ole turistimassat ehtineet.

Jatkan matkaa puistosta kohti toista, Upper Barrakka Gardens:ia (kuvat alla). Ihastelen matkalla talorivistöä, jonka edustaa koristavat eri sinisen ja vihreän sävyillä maalatut maltalaiset parvekkeet, gallarijat. Suljetut parvekkeet on valmistettu puusta ja niitä voi ihailla monissa Maltan kaupungeista. Niiltä avautuvat varmasti hienot maisemat, sillä kulkemani katu on aivan Vallettan muurin tuntumassa merelle päin.

Upper Barrakka Gardens:lle kiipeän vielä muutamat rappuset, mutta sisäänkäyntiä ei tarvitse kauaa etsiä sillä ihmisiä pyörii paljon puistoon vievän portin luona. Myös puistossa on paljon ihmisiä, ehkä läheisempi sijainti Vallettan keskustaan nähden tekee tästä huomattavasti Lower Barrakka Gardens:ia suositumman. Puiston sisältä löytyy myös kahvila, joka runsaasta pöytien määrästä huolimatta on lähes täynnä kesäpäivänä.

Kun pääsen puiston reunalle ymmärrän suosion, sillä puistosta avautuvat hienot näkymät merelle ja vastapäiseen Kolmeen kaupunkiin. Kolme kaupunkia nimitys viittaa linnoituskaupunkeihin Vittoriosaan, Sengleaan ja Cospicuaan, jotka sijaitsevat hyvin lähekkäin, varsinkin nykymittakaavassa. Mikäli aikaa olisi ollut hieman enemmän, olisin varmasti tehnyt lauttaretken vastakkaiselle rannalle ja kiertänyt katsomassa lähemmin näitä kolmea historiallista kaupunkia. Nyt tyydyn kuitenkin ihastelemaan satamaa, veden ääressä olevia vanhoja taloja ja muureja puiston terassilta käsin. Aikani maisemia ihasteltuani päädyn vielä istumaan puiston kahvilaan juomaan kylmää kokista ennen kuin jatkan matkaa Vallettan keskustaan.
Ylämäkiä ja söpöjä terasseja historiallisessa kaupungissa

Vallettan vanhan kaupungin taloja koristavat erivärisiksi maalatut maltalaiset parvekkeet, jotka välillä asettuvat myös hauskasti eri tasoihin. Kaupungin kadut kohoavat muureilta ylöspäin, joten ylämäkiä tulee käveltyä saapui kaupunkiin oikeastaan mistä suunnasta tahansa. Kaupungilla kävellessä voi bongata Iso-Britanniasta tuttuja punaisia puhelinkoppeja, jotka on Maltalla jätetty paikalleen muistoksi ajoista Britannian vallan alla. Toinen erikoisuus katukuvassa ovat talojen kulmissa loistavat patsaat, jotka edustavat uskonnollisia pyhimyksiä.

Kiertelen Vallettan vanhan kaupungin katuja, kun yhtäkkiä huomaan tulleeni pääkatujen tuntumaan ja joutuneeni keskelle ruuhkaisaa ihmisvilinää. Ostoskadulla puolen päivän aikaan riittää porukkaa molempiin suuntiin, ja hetken massan mukana käveltyäni suuntaan mieluusti rauhallisemmille sivukujille. Keskustan tuntumasta löytyy paljon lounaspaikkoja ja esimerkiksi keskusaukiolla on paljon suosittuja ravintoloiden terasseja. Päätän itsekin istahtaa lounaalle eräälle varjoisalle terassille. Valitsen listalta paikallista kalaa ja nautin terassin kulman rauhallisesta tunnelmasta.

Lounaan jälkeen suuntaan vielä Vallettan pienemmille kaduille. Kaupungin laidalla ylämäkien portaikot on hyödynnetty kahviloiden ja ravintoloiden käyttöön. Pienelle portaalle on saatu mahtumaan kapeita terassituoleja ja -pöytiä. Kapea katu, värikkäät pöydät ja näköalat portaikkoa alaspäin tekevät näistä terasseista tunnelmallisia. Istun juomaan kesän ensimäisen Aperol Spritzin Taste-ravintolan terassille. Toinen viihtyisältä näyttänyt terassi alueella on Café Society, ja lähikatujen portaikoista voi bongailla muitakin söpöjä drinkkibaareja ja ravintoloita.

Olisin hyvin voinut jäädä yhdeksi yöksi Vallettaan ja kierrellä lisää kaupungin katuja, sekä tutkia myöhemmin illalla aukeavia paikkoja. Ainoastaan isot turistimassat Vallettan keskustassa saavat minut kaipaamaan Slieman rauhallisemmille alueille, ja olenkin tyytyväinen suunnatessani päivän kiertelyn jälkeen lautalla takaisin kohti Slieman satamaa.Loppuun vielä tiivistettynä vinkkini Vallettaan:
  • Lautta Sliemasta Vallettaan on helppo ja nopea tapa tehdä päiväretki kaupunkiin. Menopaluulippu maksaa vain 2,80e (2023). Mikäli majoitut Vallettan alueella, suosittelen päiväretkeä Sliemaan, jossa pääsee katsastamaan myös paikallisia asuinalueita ja Slieman rantabulevardilta ihailemaan rannikon kallioon kaiverrettuja viktoriaanisia kylpypaikkoja.
  • Kierrä vanhan kaupungin söpöjä katuja ja bongaa punaisia puhelinkoppeja, maltalaisia parvekkeita (gallarija), sekä patsaita katujen kulmissa. Puhelinkopit ovat muisto Britannian hallinnan ajalta, ja Maltan katukuvassa yleiset patsaat ovat pyhimyksiä tai muita uskonnollisia hahmoja. Varaudu kävelemään ylämäkiä ja portaita, sillä niitä Vallettassa riittää!
  • Rentoudu kauniissa Lower Barrakka Gardens:ssa ja Upper Barrakka Gardens:ssa, joista molemmista avautuu kauniit näkymät merelle ja Vallettaan. Molemmat puistot ovat ilmaisia vierailla. Lower Barrakka Garden saattaa olla näistä kahdesta rauhallisempi varsinkin aamupäivällä, joten suuntaa tänne jos haluat pakoon ihmismassoilta.
  • Valitse viihtyisä terassi rauhallisen sivukujan portaikosta ja nauti tunnelmasta kahvin tai drinkin lomassa. Kokeile esimerkiksi Taste-ravintolaa, Café Society:a tai muuta lähialueen terasseista.
  • Lautta Vallettasta vastakkaiselle rannalle tutkimaan Kolmea kaupunkia, eli Vittoriosaa, Sengleaa ja Conspicuaa. Nämä kolme ovat historiallisesti merkittäviä linnoituskaupunkeja, jotka sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan ja lyhyen lauttamatkan päässä Vallettasta. Tarkista hinnat ja aikataulu Valletta Ferry Services -sivuilta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *