blue grotto vene näkymä
Malta

Maltan Blue Grotto – veneajelu rannikkoluolille

Yksi Maltan suosituimpia nähtävyyksiä pääsaarella on Blue Grotto -luolajärjestelmä, joka tunnetaan kirkkaan sinisistä vesistä. Luoliin pääsee vierailemaan vajaan puolen tunnin mittaisella veneajelulla, jonka aikana piipahdetaan useamman luolan sisällä. Alueelta on myös kauniit näkymät rantakallioille ja merelle.


Blue Grottolle liikkuminen

Blue Grotto sijaitsee pääkaupunki Vallettasta katsottuna saaren vastakkaisella rannalla, mutta ajomatka on vain noin 30-40 minuuttia. Olin ennen matkaani selvitellyt, mikä olisi kätevin tapa nähdä itseäni kiinnostavat paikat Maltalla ja päädyin edulliseen järjestettyyn retkeen, joka kattoi myös Blue Grotton. Kyseessä oli siis netistä etukäteen varattu ryhmäretki, johon liityin hyppäämällä turistibussiin aamulla Slieman alueen Marks & Spencerin edestä.

Vaihtoehtoina Maltalla liikkumiseen ovat myös esimerkiksi taksi, auton vuokraus, julkisen liikenteen bussilla kulkeminen tai edullinen hop-on hop-off bussi, jolla voi ajella Blue Grottolle ja myös saaren muille nähtävyyksille. Järjestetty retki oli kuitenkin itselleni tälle lomalle mukavan helppo, ja hintakin oli edullinen 28 euroa puolen päivän retkeltä. Retkiä löytyy paljon netistä, joten päiväohjelmasta voi valita itselle mieleisen. Hop-on hop-off bussi olisi kustantanut n. 35 euroa, ja sillä voi matkustaa vapaasti annettua reittiä. Maltan julkinen liikenne on myös helppokäyttöinen ja kaikki tieto on englanniksi, joten nähtävyyksien kiertäminen julkisella bussilla on myös mahdollista.

Malta Blue grotto veneajelu


Malta Blue grotto veneet


Malta Blue grotto luolaBlue Grotto – veneretki kallioluolille

Blue grotto on turistien suosiossa ja veneajelulle olikin tasainen virta ihmisiä jonottamassa, ainakin viikonloppuna. Lippu venekyytiin maksoi 10 euroa ja lipun oston jälkeen ihmisiä ohjattiin sujuvasti veneisiin, jotka kävivät kääntymässä satamassa jättämässä edellisen ryhmän ja ottaen mukaansa uuden joukon ihmisiä. Heti alussa kaikkia pyydettiin laittamaan pelastusliivit päälle, jonka jälkeen vene suuntasi rutinoituneesti uudelle kierrokselle kallioiden luokse luoliin. Käyntini ajaksi sattui erittäin tyyni sää, mikä teki ajelusta miellyttävän, ja ilmavirta viilensi mukavasti alkukesän helteessä. Kovassa tuulessa tai huonolla säällä veneajeluita ei järjestetä ollenkaan, joten kannattaa tähdätä käynti sopivaan päivään jos mahdollista.

Kuski ohjasi veneen ketterästi ensin pienempiin luoliin, ja selvensi että nämä eivät vielä ole se pääluola, jota kaikki tulevat katsomaan. Veneitä oli samalla reitillä paljon, mutta kuskit osasivat sujuvasti päästää edellisen veneen luolasta ulos ennen sinne suuntaamista. Monissa luolissa pohja loisti uskomattoman turkoosin värisenä ja vesi näytti houkuttelevan kirkkaalta. Uimismahdollisuutta tällä ajelulla ei kuitenkaan ole, mutta läheisellä alueella on mahdollista sukeltaa ja näkyipä matkalla myös pari kalliokiipeilijää.

Muutaman pienemmän luolan jälkeen saavumme isolle kallion muodostamalle kaarelle ja ajamme sisään peremmälle isoon luolaan. Luola jatkuu yllättävän pitkälle ja tuntuu hetken hyvin hämärältä, mutta veneestä pääsee hyvin ihailemaan luonnon muodostaman kallioluolan seinämiä. Pian kuitenkin käännymmekin jo takaisinpäin ulos luolasta ja palaamme samaa reittiä ison kaarimuodostelman alta, sillä seuraava vene on jo matkalla luolaan.

Veneretki tuntui menneen hyvin nopeasti, mutta toisaalta tarjosi juuri sopivan katsauksen Maltan kauniiseen luontoon. Kallioiden yläpuolella kulkee myös lyhyt kävelyreitti, josta avautuvat kauniit näkymät kalliolle ja merelle. Blue Grotto on nähtävyytenä turistinen, mutta itse pidin kokemuksesta, varsinkin yhdistettynä muihin nähtävyyksiin helppona päiväretkenä.

Malta Blue grotto sininen vesi


Malta Blue grotto veneajelu lippu


Malta Blue grotto näkymä merelle


2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *