Marokko Jardin Majorelle Marrakech
Marokko

Marokko – käytännön vinkit reissuun: liikkuminen, riadit, valuutta & turvallisuus

Palasin hiljattain Marokon 10 päivän omatoimiselta reissulta ja maasta jäi erittäin hyviä muistoja. Pääsin näkemään Marrakechin souqin hektisiä tunnelmia ja upeita puutarhoja, Fesin historiallisen kaupungin ja nahan värjäysaltaat, Chefchaouenin söpön sinisen kaupungin vuoriston keskellä ja pääkaupunki Rabatin ison kaupungin elegantteja linjoja ja toisaalta historiallisia vanhoja kulmia. Kirjoittelen vielä erikseen kokemuksistani eri kaupungeissa, mutta tässä postauksessa muutamia käytännön vinkkejä Marokkoon matkustavalle liikkumiseen, majoittumiseen, paikalliseen valuuttaan ja turvallisuuteen liittyen.


Milloin on paras aika matkustaa Marokoon?

Marokoon suuntaavalle kevät ja syksy ovat yleensä ihanteellisia vuodenaikoja, mutta oikeastaan ajankohta riippuu paljon siitä minne päin maata olet suuntaamassa. Oman huhtikuisen reissuni aikaan Marrakechissa lämpötila nousi 30 asteen tuntumaan, kun taas Chefchaouenin vuoriston ympäröimässä kylässä lämpötila pyöri 13-16 asteen tuntumassa. Jos olet suuntaamassa lähinnä Marrakechiin, niin voi olla viisasta välttää kesäkuukausia, sillä lämpötilat nousevat helposti lähelle 40 astetta tai sen ylikin. Talvikuukausina Marrakechin lämpötilat pyörivät 15-20 asteen paikkeilla, kun taas vuorilla on tottakai viileämpää.

Toinen Marokoon matkustamisessa huomioitava ajankohta voi olla ramadan eli muslimien pyhä kuukausi, jolloin suurin osa paikallisista paastoaa päivisin. Ramadanin ajoitus vaihtelee joka vuosi, sillä islamilainen kalenteri perustuu kuun vaiheisiin. Vaikka turistisemmissa kohteissa on yleensä saatavilla ruokaa päivisin, voi ramadan kuitenkin aiheuttaa poikkeuksia sekä ravintoloiden että nähtävyyksien aukioloihin. Pyrin itse välttämään tätä aikaa muslimimaihin matkustaessa, sillä usein julkisesti syömisen tai juomisen ei katsota olevan kunnioittavaa paastoavia kohtaan. Suhtautuminen tähän vaihtelee maittan, ja ymmärtääkseni Marokon turistisemmissa kaupungeissa kuten Marrakechissa pärjää turistina suhteellisen hyvin myös ramandanin aikana, vaikka kaikki ravintolat eivät olekaan auki.


Marokko Rabat riad tee
Marokko Chefchaouen sininen kaupunki

Marokko Rabat hevonen vartija palatsi


Raha – paikallinen valuutta kannattaa nostaa tai vaihtaa paikan päällä

Paikallinen valuutta on dirham (lyhennettynä dh tai MAD) ja tällä hetkellä (2025) 100 dirhamia on noin 9,63 euroa. Muistisääntönä käy kuitenkin, että euroiksi saa muunnettua ottamalla dirhameista yhden nollan pois.

Maan valuuttaa ei saa viedä pois maasta yli 2000 dirhamia, mutta eipä sitä kukaan tarkista. Et kuitenkaan saa vaihdettua dirhameja takaisin euroiksi helposti maan ulkopuolella, joten kannattaa vaihtaa yli jääneet rahat joko lentokentällä tai ostaa viimeisillä rahoilla jotain. Ainakin lentokentän ravintoloissa pystyi maksamaan osittain dirhameilla ja osittain kortilla, jolloin pääsi kätevästi eroon lopuista paikallisista rahoista.

Olin itse ottanut euroja mukaan reissuun, koska olin kuullut etteivät automaatit aina toimi maassa hyvin. Loppujen lopuksi en kuitenkaan vaihtanut rahaa kertaakaan, vaan nostin aina paikallista rahaa automaatista. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, minkä automaatin valitsee sillä jotkin automaatit ottavat jopa 35 dirhamin eli noin 3,5 euron kulun per nosto.

Kaupungeista löytyi kuitenkin yleensä aina jokin automaatti, joka ei ottanut kuluja (luottokorttisi voi tietysti ottaa erikseen kuluja). Marrakechissa kuluttomat automaatit löytyivät esimerkiksi medinan pääaukion Jemaa el-Fna:n postin vierestä (valitse nenä postiin päin seistessä vasemmalla puolella oleva automaatti, ei oikeanpuoleinen) ja Bahian palatsin lähellä olevan postin vierestä Al Barid Bankin automaatti ei myöskään ottanut kuluja. Fesissä kuluton automaatti löytyi myös postin vierestä Bathan alueelta läheltä, ja se oli myös Al Barid -pankin automaatti.

Ravintoloissa on tapana jättää juomarahaa noin 10-15% ja oppaalle, riadin tai hotellin siivoojalle sekä laukunkantajalle on myös hyvä jättää tippiä. Hintataso ravintoloissa vaihtelee, marokolaisissa ravintoloissa paikallisia tajineja (pataruoka, jossa lihaa tai kanaa kasvisten kanssa) saa yleensä 5-8 eurolla, kun taas hienommissa ravintoloissa ruoasta saa maksaa Suomen ravintoloiden hintoja. Alkoholia ei useimmista paikoista saa, mutta esimerkiksi joillain Marrakechin tyylikkäillä kattoterasseilla tarjoillaan cocktaileja Suomen hintatasolla.


Marokko juna asema Marrakech
Marokko juna asema Marrakech

Marokko juna asema
Marokko juna asema Marrakech


Liikkuminen kaupunkien välillä – junat ja CTM-bussit toimivat hyvin

Halusin nähdä Marokosta enemmän kuin vain Marrakechin, ja kätevimmäksi tavaksi nähdä maata osoittautuivat paikalliset junat ja kaupunkien väliset bussit. Junien varaukseen käytin suoraan paikallisen ONCF-junayhtiön sivustoa ja kaupunkien välisten bussien varaukseen CTM-yhtiön sivuja. Toinen suosittu bussiyhtiö on Supratours, mutta omiin kohteisiin en löytänyt sitä kautta reittejä. Varauksissa auttaa omata joko riittävä ranskan kielen taito tai käännöstyökalu kuten Google translate -lisäosa browseriin. Kannattaa myös tarkistaa Google mapsista, missä asemat sijaitsevat sillä joskus matkaa kaupungin keskustaan saattaa olla enemmänkin.

CTM-bussilla matkatessä on myös hyvä tietää, että aivan pientä reppua tai käsilaukkua isommista laukuista tai rinkoista tulee maksaa pieni käsittelymaksu asemalla. Kannattaa siis saapua hieman aiemmin, etsiä käsiin CTM-yhtiön luukku tai toimisto, josta reitistä riippuen 5-10 dirhamin maksulla saa laukkuun laitettavan tarralapun, jonka avulla laukun saa bussin alaosaan.


Lensin Norwegianin suorilla lennoilla Marrakechiin, ja sieltä matkustin julkisilla seuraavaa reittiä:

  • Marrakech – Fes: 350 dh. Paikallinen juna, jonka annettu matka-aika 6,5h. Myöhässä 20min koska lapset olivat heittäneet raiteille kiviä ja sähköt menivät poikki hetkellisesti kesken matkan. Muuten hyvin ajallaan.
  • Fes – Chefchaouen: 135 dh. CTM-bussi, jonka annettu matka-aika 4,5h. Myöhässä noin vartin, muuten erittäin sujuva matka.
  • Chefchaouen – Rabat (Gare Routiere): 165 dh. CTM-bussi, jonka annettu matka-aika 4h. Myöhässä noin tunnin.
  • Rabat Ville – Marrakech: 240 dh. Paikallinen juna 3h 40min, täsmällisesti minuutilleen ajallaan.


Molemmat kulkuneuvot osoittautuivat oikein toimiviksi. Junissa otin 1. luokan lipun, sillä olin kuullut että ainoastaan ensimmäisessä luokassa on ilmastointi. Ilmeisesti myös vain ensimmäisessä luokassa kiersi eväsvaunu, josta voi ostaa pientä purtavaa ja kahvia tai muuta juotavaa. Kyseessä ei ole mikään luksusjuna, mutta erittäin toimiva ja penkit olivat erittäin leveät ja mukavat. Marrakechista Fesiin 1. luokka oli omissa hyteissä, joissa istui 6 ihmistä. Rabatista Marrakechiin 1. luokka oli avoin vaunu istuimineen.

Junasta löytyy myös vessa, joka omalla kokemuksella on sen hajuinen kuin junan vessat nyt yleensäkin, mutta toimii tarvittaessa kunhan ottaa oman paperin ja käsidesin mukaan. CTM-bussit puolestaan pysähtyivät omilla reiteilläni molemmilla kerroilla 2 kertaan noin 4h reissulla, ja vessat vaihtelivat laadultaan pysähdyspaikasta riippuen.


Marokko CTM bussi istuin
Marokko juna vaunu

Marokko juna ensimmäinen luokka
Marokko juna asema Marrakech

Marokko CTM bussi asema
Marokko CTM bussi laukku tarra

Marokko CTM bussi

Marokko Marrakech aukio taksi


Liikkuminen kaupungin sisällä – taksit

Olin itse valinnut helpoimman vaihtoehdon ja järjestänyt majapaikan kautta pick-upin aina saapuessani kaupunkiin. Osittain siksi, että en jaksanut lennon tai pitkän junamatkan jälkeen alkaa vääntää hinnasta taksikuskien kanssa, mutta myös siksi että vanhan kaupungin medinan pienten kujien sokkelosta on usein vaikea löytää riadeille ensimmäistä kertaa, joten oli kätevä että kuski saattoi aivan riadin ovelle asti. Koska Marokossa medinaan ei yleensä pysty ajamaan autolla perille asti, oli riadilta myös usein lähetetty parkkipaikalle hakija, joka auttoi tarvittaessa myös laukkujen kanssa.

Taksit ovat muuten ihan kätevä liikkumismuoto Marokossa, kunhan on tarkkana hinnan suhteen. Petit taxeissa eli pienissä punaisissa takseissa pitäisi yleensä toimia mittari, mutta ilmeisesti joskus kuskit eivät suostu laittamaan sitä päälle tai kertovat sen olevan rikki. Isommissa (tai normaalikokoisissa) keltaisissa takseissa tulee neuvotella kyydin hinta etukäteen, ja kannattaa tarkistaa riadista/hotellista paljonko tietyn matkan kuuluisi maksaa, jottei maksa aivan överiä hintaa. Mikäli ennakkoon sovitusta hinnasta tulisi jostain syystä kinaa matkan päättyessä, voit aina ehdottaa poliisin soittamista paikalle. Omalla reissullani taksimatkat menivät täysin sovitun hinnan mukaan ongelmitta, mutta olin ennakkoon kuullut yksittäisiä tarinoita yrityksistä huijata turisteja.

Marrakechin medinasta taksin saa helposti aamupäivästä pääaukio Jemaa el-Fna:lta, esimerkiksi Café de France:n luolta. Riadin omistajan mukaan siltä alueelta taksin saa aamulla ja aamupäivällä, mutta 11-12 aikoihin taksien pääsy aukiolle suljetaan, joten iltapäivällä ja illalla ei kannata enää yrittää sieltä löytää taksia. Oman kokemukseni perusteella aamusta taksin sai tosiaan tuolta alueelta helposti, ja kuskeja riitti joten hinnasta pystyi myös neuvottelemaan. Muihin aikoihin kannattaa suunnata medinan kävelykatujen ulkopuolelle vanhan kaupungin muureja kohti, jossa kulkee autotiet ja taksin voi viittoa itselleen.

Kuljin itse taksilla Marrakechin medinasta Jardin Majorellelle, jonka hinnaksi riadin omistaja suositteli aloittamaan neuvottelun 40 dirhamista ja maksamaan sitten 50 dirhamia yhteen suuntaan. Juuri tuolla 50 dirhamilla pääsin lyhyen neuvottelun jälkeen kätevästi molempiin suuntiin, ja Jardin Majorellen kadun luona oli myös takseja odottamassa.

Myös lentokentälle pääsi kätevästi aamulla Jemaa el-Fna:n aukiolta varaamatta taksia etukäteen. Riadin omistaja oli suositellut hinnaksi 140-150 dirhamia, ja pääsinkin 140 dirhamilla paljoa neuvottelematta lentokentälle. Varmasti joku voisi päästä halvemmallakin, mutta nämä hinnat tuntuivat reiluilta. Riadien kautta pick-upia sopiessani hinta lentokentältä Marrakechin medinan riadille oli aina 200 dirhamia tai 20 euroa, mutta siihen kuului myös laukunkantaja/hakija, joka saattoi sokkeloisen reitin kapeita kujia riadin ovelle asti.


Marokko Marrakech riad maisema
Marokko Marrakech riad puutarha

Marokko Rabat riad aamupala
Marokko Rabat riad majoitus


Majoitus – häikäisevän kauniit perinteiset riadit

Riadissa yöpyminen tuntui jo itsessään nähtävyydeltä useissa Marokon kaupungeissa, niin kauniita, harmonisia ja koristeltuja majapaikat olivat. Riad nimenä tarkoittaa arabiaksi puutarhaa, joka on yleensä talon tai palatsin yhteydessä. Nykyisin riad on yleensä Marokossa perinteisen tyylinen majatalo, jonka keskelle jää upea sisäpiha ja puutarha, ja sen ympärillä kohoaa kerroksia huoneita. Erään päiväretken opas mainitsi, että ilman puutarhaa majatalo ei oikeastaan saisi kutsua itseään riadiksi, mutta ei ottanut kantaa montako kasvia tarvitaan puutarhan määritelmän saavuttamiseksi 😀 Majoituin kuitenkin reissulla myös parissa majatalossa, joiden nimi alkoi sanalla ’Dar’, joka puolestaan tarkoittaa arabiaksi taloa.

Riadeissa ei yleensä ole kovin suurta määrää huoneita, ja monet suosituimmat myydäänkin loppuun kuukausia aiemmin. Varailin omia majoituksia noin kuukautta ennen ja suurin osa suosituista paikoista oli jo myyty täyteen, mutta vaihtoehtoja oli vielä jäljellä.

Riadin rakenteelle tyypillistä on, että ulospäin ei oikeastaan ole ikkunoita vaan suurimmassa osassa huoneita on ikkuna vain sisäpihalle päin. Sisäpihan huono puoli on sieltä ympäröiviin huoneisiin helposti kantautuva melu, joten mikäli muilla matkaajilla on aikaisia lähtöjä tai myöhäisiä palaamisia kuuluu suurin osa keskusteluista helposti myös muiden huoneisiin yöllä. Riadeissa, joissa yövyin reissun aikana sattui onneksi olemaan muut huomioivia matkalaisia ja melu ei päässyt häiritsemään.

Monen riadin yhteydessä on myös ravintola, ja mikäs olisi sen tunnelmallisempaa kuin illallinen kauniisti valaistun riadin puutarhassa. Tämän lisäksi moneen riadiin Marrakechissa kuuluu kattoterassi, josta avautuu vaihtelevat näkymät kaupungin ylle ja onnekkaille saattavat näyttäytyä myös Atlasvuoret. Kävin ihailemassa auringonlaskua parin riadin kattoterassilla, mutta vuorista ei valitettavasti ollut tietoakaan reissuni aikana, niin sakeita pilviä tai saastepölyä oli ilmassa. Oli kuitenkin mielenkiintoista nähdä kaupunkia eri perspektiivistä.


Marokko Marrakech riad kattoterassi

Marokko Marrakech katu
Marokko riad katu medina Marrakech


Turvallisuus – reissussa pärjää myös yksin matkustavana naisena

Moni pohti etukäteen kohteen turvallisuutta, kun mainitsin matkustavani Marokkoon. En väitä, etteikö maassa olisi ongelmia ja että tasa-arvoon on vielä matkaa naisiin suhtautumisessa. En kuitenkaan itse kokenut mitään ongelmia yksin matkustavana naisena, myöskään junissa ja busseissa. Joissain maissa esiintyvää häiritsevää tuijotusta en kokenut ollenkaan vierailemissani kaupungeissa. Kukaan ei oikeastaan kiinnittänyt minuun mitään huomiota, mikä teki olon turvalliseksi. Pyrin aina pukeutumaan paikallista kulttuuria kunnioittavasti, joten olin varustautunut olkapäät ja polvet peittävillä, löysemmillä vaatteilla. En myöskään yksin matkatessa liiku kovin myöhään ulkona, oikeastaan missään maassa. Hyvää tuuria voi toki olla ollut matkassa, mutta uskon että terveellä maalaisjärjellä pärjää yksin matkustavana naisenakin erinomaisesti.

Monien kertomusten perusteella odotin kohtaavani Marokossa enemmän huutelua, erilaisia huijauksia ja mahdollisesti vihaisiksi muuttuvia myyjiä. ’Hey sister, the medina is this way’ -huikkausta ja myyjien pyyntöjä tulla katsomaan kauppaa en kokenut ahdistaviksi, ja monessa kaupassa myyjät nimenomaan kehottivat katsomaan ihan rauhassa ja he seisoivat kauempana täysin tyrkyttämättä, kunnes halusin kysyä jotain tuotteista. Kukaan ei myöskään ollut moksiskaan, jos kauppoja ei tullut. Tinkiminen tietysti kuuluu asiaan, ja varmasti turisteilta pyydetään monesta tuotteesta ylihintaa. Kannattaa aloittaa tinkiminen ainakin kolmasosasta hintaa, jonka myyjä ensin antaa. Keskustelua kannattaa käydä ystävällisessä hengessä, niin kaupan käynti sujuu parhaiten, ja aina voi todeta ettei tällä kertaa kauppoja tule.

Ilmeisesti yleisiä ’reittiä neuvovia’ -huijareita ei myöskään tullut tällä reissulla vastaan, vaikka pysähdyin kyllä usein souqissa kadun reunaan katsomaan reittiä offline Google mapsista. En tosin olisi kenenkään mukaan lähtenytkään. Pysyttelin myös lähinnä pääkaduilla, Marrakechin riadeja lukuunottamatta, sillä varsinkin toinen majapaikkani sijaitsi kyllä totaalisen pikkukatujen sokkelon perällä. En tiedä oliko kyseessä hyvä tuuri vai kuljinko niin reippaasti kuitenkin eteenpäin, ettei kohdalle sattunut huijareita.

Kaiken kaikkiaan siis onnistunut reissu ja Marokosta jäi mielikuva erittäin monipuolisena matkailumaana!


Oletko reissannut Marokossa ja mitä vinkkejä lisäisit listalle? Entä, mitä haluaisit tietää Marokossa matkustamisesta?

10 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Heh, joitain vuosia sitten matkustettiin pääkohteena Sri Lankaan, mutta lentojen osuttua hyvin, vietettiin samalla Malediiveilla, jolloin siihen osuuteen ei tullut niin paljon perehdyttyä Ramadan siellä tietysti ole ja tuosta opin, että kyseistä virhettä en enää kyllä toista kertaa tee! Tuo tosiaan on hyvä muistaa.

    Marokossa en ole ollut, mutta tajineja olisi mukava päästä maistamaan. Omasta mielestäni kuulostavat maukkailta, mutta mielipiteet tuntuvat niistä vaihtelevan. 🙂

    Mutta tosiaan, en ole Marokossa vieraillut, mutta haluaisin kyllä. Hyvin ehdit maata nähdä. Atlasvuoret myös kiinnostaisivat, mutta taivat käytännössä olle hieman hankala kohde.

  • Eveliina/ Reissukuume

    Olipa kattava postaus! Mulla oli mielessä monta Marokkoon liittyvää kysymystä, mutta vastasit niistä jokaiseen 😀 Kiva kuulla, että yksin naisena sai olla rauhassa. Olen nimittäin haaveillut, että pääsisin Marokkoon 🙂

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Marokko tuntuu kiinnostavan monia nyt, kun sinne pääsee suoralla lennolla. Niin itseänikin, ja olen muutamaan otteeseen jo katsellut lentoja ja majoituksiakin. Nyt kuitenkin on niin paljon kaikenlaista Espanjassa menossa, että en ole ehtinyt vielä tuonne Marokkoon. Mutta ihan kohta! Sen takia on hyvä laittaa talteen näitä juttuja sieltä, kiitos!

  • Aila ja Juha

    Emme ole vielä uskaltaneet lähteä Marokkoon. Monesti olemme olleet Gibraltarilla, mutta ei ole yli meren menty. Kiinnostaa tuo Marokko kovastikin, ja olemme ajatelleet, että lähtisimme jollekin järjestetylle matkalle. Ranskan kielikin kun on vielä vaiheessa, olisi hyvä olla joku muu mukana. Sinänsä tuo blogikirjoituksesi kyllä rohkaisi matkaa varaamaan. Juha

  • Pirkko / Meriharakka

    Muuten tuttuja kaupunkeja jo useamman vuoden takaiselta parin viikon reissultamme paitsi Chefchaouen – tavallaan olisi kyllä kiva nähdä sekin vielä joskus! Jos jostain syystä Aurinkorannikolle muuten päätyisimme, niin sieltä voisi varmaan tehdä suht helposti retken sinnekin – ihan vaan matka sitä varten tuntuu vähän liioitellulta 🙂
    Tuosta turvallisuudesta puhutaan usein Marokon osalta, enkä oikein ole siihen viitsinyt ottaa kantaa kun matkustamme kahdestaan, mutta uskoisin kyllä, että tuollakin suunnalla järkevästi käyttäytymällä selviää kyllä, vaikka yksinkin.

  • Cilla Maria Travel

    Marokossa on tullut käytyä vain Marrakeshissa. Majoituttiin myös medinan riadissa, ja otimme sinne lentokenttäkuljetuksen majapaikan kautta. Muuten liikuimme jalan. Kävelyreitti Jardin Majorelleen kulki todella sketchyn ja likaisen alueen läpi, joten en ehkä siellä olisi viihtynyt yksin naisena. Noin muuten mekin saatiin kyllä olla suht rauhassa. Odotin ihmisten kertomusten perusteella paljon pahempaa. Bazaarialueellakin myyjät vain tuijottivat puhelimia eikä kukaan tyrkyttänyt mitään. Ajankohta oli viime vuoden tammikuu. Päivisin oli reilu +20 astetta, illalla viileä. Riad oli jääkylmä, joten onneksi oli villapaita ja villasukat mukana.

  • Anne | Elämää Nomadina

    Hyvän ja kattavan vinkkipaketin olet koonnut! Marokko on varsin kiehtova maa, jonne olisi kiva joskus palata. Omasta reissusta maahan on jo kohta 10 vuotta aikaa, ja silloin pääkohteina oli Marrakesh ja rannikon Essaouira. Atlasvuorillakin käytiin päiväreissu, mutta niin lyhyellä retkellä ei kovin paljoa ehtinyt näkemään. Ja kylmä muuten oli vuoriston lisäksi rannikollakin, mikä ei sinänsä ole ihme kun ajankohta taisi olla helmikuun alkupuolta. Marrakeshissa onneksi oli mukavan lämmintä silloinkin.

  • Virpi / Virpin Maailma

    Marokko kiinnostaisi kovasti ja nyt kun blogeissa on jonkin verran ollut juttua maasta, matkakuume Marokkoon on vain noussut. 🙂 En ole Marokossa käynyt, mutta naapurimaa Tunisiassa olen ollut, se oli itse asiassa ensimmäinen ulkomaanmatkani ollessani 12 vuotias.

  • Anna | Tämä matka -blogi

    Marokossa on tullut matkailtua paljon, sillä Tepon veli oli töissä siellä ja kävimme hänen luonaan useasti. Junat olivat todella käteviä maan sisällä liikkumiseen. Vuonna 2023 matkustin bussilla Marraceshista läpi koko Marokon Länsi-Laharaan ja siitä eteenpäin. Silloin vasta havahduin siihen, miten pitkä maa Marokko on.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *