Imatra koski
Suomi

Imatra ja sen koski – Suomen vanhin matkailunähtävyys

*PR-matka Go Saimaa

Tiesitkö, että Imatrankoski on Suomen turismin alkulähde? Venäjän keisarinna Katariina Suuri vieraili ihailemassa Imatrankoskea vuonna 1772 ja koski houkutteli muiden suurien nimien lisäksi tavallisia turisteja alueelle. Imatrankoskea pidetäänkin Suomen vanhimpana matkailunähtävyytenä, joten oli hienoa päästä katsastamaan kosken pauhu itsekin livenä.

Imatrankosken voimakasta virtausta voi päästä ihastelemaan musiikin tahdissa kesäiltaisin klo 18 ja tiettyinä päivinä myös muina vuodenaikoina. Päivitetyt ajat koskinäytöksille löytyvät Imatran kaupungin sivuilta. Kosken ympäristössä kulkiessa kannattaa myös bongata metsäpoluilta löytyvät hiidenkirnut ja historiallisten vierailijoiden kaivertamat nimet kivissä ja kalliossa. Kosken voimakkaat pauhut ovat aikanaan houkutelleet turistien lisäksi myös onnettomia sieluja, jotka ovat päättäneet päivänsä hyppäämällä koskeen. Kosken lähistölle on pystytetty Imatran Impi -veistos heidän muistoaan kunnioittamaan.


Imatra koski matkailunähtävyys nähtävyys

Imatra koski matkailunähtävyys nähtävyys

Imatra koski matkailunähtävyys nähtävyys

Imatra koski matkailunähtävyys nähtävyys
Imatra koski matkailunähtävyys hiidenkirnu

Imatra koski matkailunähtävyys

Imatra koski nähtävyys

Imatra Impi veistos


Imatran Valtionhotelli – historiallisia yksityiskohtia ja koskimaisemia

Aivan Imatrankosken lähellä sijaitsee upean historiallinen ja linnamainen Valtionhotelli, jonka valmistumisesta vuonna 1903 tuli hiljattain täyteen 120 vuotta.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia ja viittauksia historiaan löytyy runsaasti niin rakennuksen ulkoseinistä kuin sisätiloistakin. Sisäänkäynnin maalauksen alalaidassa lukee kantaaottavasti Suomi, mikä oli hotellin valmistumisen aikaan rohkea veto Suomen ollessa edelleen venäläisen keisarin hallinnan alla. Lisäksi monissa hotellin kaiverruksissa on kuvattu Suomen luontoa ja Imatrankosken pauhuja. Hotellin sivussa olevaa vanhaa sisäänkäyntiä tsaariperheen käyttämään saliin vartio kaksi koiraa.

Hotellin arkkitehtuuri on aikoinaan rakennusvaiheessa elänyt hyvin paljon ja hotellin seinälle onkin säilytetty kuva alkuperäisen hotellin luonnoksesta, josta lopullinen rakennus eroaa jonkin verran. Valtionhotelli on uudistuessaan pyrkinyt kunnioittamaan vanhaa arkkitehtuuria ja sisustusta, ja säilyttänyt alkuperäisen rakennuksen kuviointia ja entisöinyt seinien maalaukset samalla mallilla.

Valtionhotelli sijaitsee keskeisellä paikalla ja aivan läheltä lähtee kävelypolkuja kosken maisemiin. Hotellin ravintola on auki myös muille vierailijoille ja monipuolinen aamupala-buffet oli ainakin ehdottomasti käynnin arvoinen. Ruoka-allergiatkin oli loistavasti huomioitu. Aamupalan jälkeen piipahdimme vielä kierroksella hotellin muutamassa uniikissa huoneessa, joista parvekkeelta aukeni upeat näkymät suoraan Imatrankoskelle.

Valtionhotelli olisi ehdottomasti tunnelmallinen paikka yöpyä Imatralla ja linnamaisen hotellin yksityiskohtiin liittyy useita tarinoita. Yksi näistä on hotellin katolla noitaa odottavan mustan kissan tarina, bongaatko kissan kuvista?


Imatra Valtionhotelli

Imatra Valtionhotelli koski
Imatra Valtionhotelli

Imatra Valtionhotelli historia
Imatra Valtionhotelli sisustus historia Suomi

Imatra Valtionhotelli Suomi historia
Imatra Valtionhotelli historia

Imatra Valtionhotelli aamiainen
Imatra Valtionhotelli sisustus historia

Imatra Valtionhotelli sisustus historia
Imatra Valtionhotelli sisustus historia

Imatra Valtionhotelli sisustus historia
Imatra Valtionhotelli sisustus historia

Imatra Valtionhotelli sisustus historia
Imatra Valtionhotelli sisustus

Imatra Valtionhotelli arkkitehtuuri

Imatra Valtionhotelli rakennus

Imatra Valtionhotelli


Vuoksen kalastuspuisto – keidas keskellä kaupunkia

Imatran matkan aikana yövyimme Vuoksen kalastuspuiston mökeissä (*majoitus saatu) ja paikka on tosiaan sloganinsa mukaisesti keidas keskellä kaupunkia, kätevän sijainnin päässä keskustasta mutta luonnon helmassa.

Modernin Vuoksi-mökin terassilta avautuivat upeat maisemat Vuoksen virtaavan veden ihailuun. Aamulla oli ihana herätä lintujen lauluun ja auringon pilkistykseen mukavasti nukutun yön jälkeen. Vuoksen kalastuspuiston sunnuntaibrunssi kruunasi upean viikonlopun! Herkullinen ja monipuolinen brunssitarjonta oli kaikkien matkaajien mieleen. Tuli itsekin syötyä niin hyvin, että piti hieman sulatella ennen aktiviteetteihin suuntaamista. Ja niitä aktiviteettejahan Vuoksen kalastuspuiston alueella riitti – siitä hieman alempana 🙂


Imatra Vuoksen kalastuspuisto

Imatra Vuoksen kalastuspuisto

Imatra Vuoksen kalastuspuisto

Imatra Vuoksen kalastuspuisto

Imatra Vuoksen kalastuspuisto Suomi
Imatra Vuoksen kalastuspuisto

Imatra Vuoksen kalastuspuisto brunssi
Imatra Vuoksen kalastuspuisto

Imatra Vuoksen kalastuspuisto brunssiVuoksi – kesälomailijalle riittää aktiviteetteja

Vuoksen kalastuspuisto on todella panostanut aktiviteetteihin, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain. Alueelta löytyy mm. minigolfia, uimapaikka ja hyppytorni, kalastusta, wakeboardingia, SUP-lautailua, sähköpyöriä ja vesipyöriä (tämä oli uusi tuttavuus!). Alueella on yleisen saunan lisäksi myös yksityinen saunarakennus, jonka voi vuokrata omalle porukalle ja grillailla mukavasti veden äärellä.

Päädyin itse testaamaan SUP-lautailua kalastuspuiston rauhallisessa ympäristössä ja sähköpyöräilyä Vuoksen ympärillä bloggaajakollegojen kanssa. Sähköpyörät kulkivat erittäin kevyesti ja päivän sää oli täydellinen. Pyöräilimme muutaman sillan yli ja välillä aivan veden rannassa, pysähdyimme ihailemaan vanhoja rakennuksia ja rapsuttamaan lampaita. Varsinkin pyörätien pätkä, joka kulkee veden äärellä on paikallisten mukaan äänestetty Suomen kauneimmaksi pyörätieksi. En ihmettele, sillä hiekkatietä ajaessa pääsi ihailemaan vehreää ympäristöä ja lähellä rauhallisesti virtaavaa vettä.

Kesäillan kruunasi Vuoksen lautturin ajelu, jonka voi varata Vuoksen kalastuspuiston sivuilta. Vuoksen lautturi on risteillyt paikalla jo vuodesta 1992 asti ja päässyt tuona aikana todistamaan monia muutoksia Vuoksen ympäristössä ja läheisellä Venäjän rajalla. Pääsimme katsomaan myös koskettavan 15min lyhytelokuvan Vuoksen viimeinen lautturi, joka avaa lautan ja alueen historiaa ja muutoksia. Lyhytelokuvan pääset katsomaan myös Youtubesta.


Imatra Vuoksen lautturi

Imatra Vuoksi SUP-lauta
Imatra Vuoksi sähköpyörä

Imatra Vuoksi pyörätie

Imatra Vuoksi pyöräily

Imatra lammas
Imatra Vuoksi


Mellonmäen kuntoportaat ja mäkihyppytorni

Imatran vierailun lopuksi kävimme vielä katsastamassa Mellonmäen kuntoportaat, joiden huipulta löytyi myös mäkihyppytorni. Täytyy sanoa, että mäkihyppytornin huteran oloisia portaita kiivetessä päätin tyytyä istahtamaan puoleen välin portaille. Ei tulisi mieleenkään laittaa sukset alle ja yrittää kiitää alas tornin mäkeä, on se hurja laji!

Kuntoportaiden yläpäästä avautuvat maisemat Venäjän rajalle Svetogorskiin päin, jonne kyltin mukaan on vain 8,5 kilometrin matka.


Imatra Mellonmäki kuntoportaat
Imatra mäkihyppy torni


Lappeenranta – pysähdys sympaattisessa Majurska-kahvilassa

Imatran visiittiin on kätevä yhdistää myös piipahdus Lappeenrannassa, joka on vain puolen tunnin ajomatkan päässä. Aivan Lappeenrannan linnoituksen tuntumassa oleva Kahvila Majurska on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen. Kakkujen ja leivonnaisten valikoima oli herkullisen näköinen, palvelu sydämellistä ja Majurskan kahvilan rakennus hurmaava sisustukseltaan. Kakku maistui verannalla istuessa erinomaisesti!


Lappeenranta Majurska kahvila
Lappeenranta Majurska kahvila

Lappeenranta Majurska kahvila kakku
Lappeenranta Majurska kahvila

Lappeenranta
Lappeenranta


Saimaan ympäristöön kätevästi junalla

Täytyy myöntää, että viime aikoina ei ole tullut hirveän usein matkustettua junalla ja yllätti miten kätevän matkan päässä Imatra on Helsingistä lähdettäessä (*liput saatu VR:ltä). Reilun 2,5 tunnin junamatka sujui nopeasti ja ravintolavaunun yläkerran nahkapenkit olivat leveät ja mukavat.

Iso kiitos ikimuistoisesta viikonlopusta GoSaimaalle ja järjestäjille Anulle ja Petelle Kaikki maanosat -blogin takana!


VR juna eväät
VR juna ravintolavaunu

Matkabloggaajat Imatra
kaikki maanosatVoit lukea lisää kokemuksista Imatralla ja Lappeenrannassa muiden matkabloggaajien kirjoituksista:


14 Comments

 • Reissu-Jani

  Valtionhotelli on eittämättä Suomen hienoin hotelli. Olen yöpynyt linnassa pari kertaa enkä valitettavasti ole sitä kummitusta siellä nähnyt tai kokenut. Vaikka puitteet ovat upeat, niin aamiaisena olisin toivonut jotain muuta kuin perus Scandic hotellin aamiaista – vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole. Tuolla pitäisi olla pöytiin tarjoilituna a la carte tyylinen aamiainen. Sopisi linnan tunnelmaan paremmin.

 • Stacy Siivonen

  Kumpikohan harmittaa enemmän, sekö, että suvun alkukoti on jäänyt kauaksi rajan toiselle puolelle vaiko se, että sitä voipi katsella vaikka joka päivä. Enson piiput näkyvät radalle saakka. Ennen typerää rajan sulkemista ihmiset kävivät siellä tankkaamassa autonsa jatkuvasti. Muistaakseni Svetogor oli jokin slaavilaistarujen jättiläinen, joten nimi oli vetäisty täysin hatusta, ehkäpä piippalakista. Joku voisi sanoa, että Suomen kaunein pyörätie on Pyhäjärven ympäriajo Tampereella, Pirkkalassa ja Nokialla. Kerranpa liftasin Imatralle geokätköreissulla.

 • finintirol

  Teillähän on ollut oikein oivallinen porukka matkassa 🙂 ja lopussa hyvät linkit upeisiin matkablogeihin.

  En tiennytkään, että Imatran koski on Suomen turismin alkulähteitä. Tiesin kyllä, että siellä on käyty jo varhaisista ajoista saakka.

  Olen yöpynyt useita kertoja Imatran Valtion hotellissa. Taisi niihin aikoihin kuulua Sokos Hotellien ryhmään. Hieno rakennus ulkoa ja sisältäkin sekä upealla paikalla kosken vieressä. Työmatkailijallekin se sopi hyvin. Helppo parkki ja helppo tulla sekä mennä.

  Hyvännäköinen aamupala Vuoksen Kalastuspuiston mökillä. Upean näköinen paikka. Tuo on Suomea parhaimmillaan, järvi ja mökki.

  Tykkään paljon noista Majurskan tapaisista kahviloista. Niissä on aina omaa historiaa sekä omaleimaisuutta.

  Hyvä kooste Imatraan suuntaaville. Kiitos postauksesta.

 • Aila ja Juha

  Kiitos hyvästä kuvauksesta! Meille itäinen ja kaakkoinen Suomi ovat jääneet vuosikymmenien kuluessa kovin vieraiksi, mutta tänä kesänä olisi haaveissa vielä elokuun alussa päästä sinne. Palaan tähän tekstiin ja noihin muihin linkkeihin heti, jos suunnitelmamme toteutuu. Kuulosti kovin lupaavalta. Ja meillä todennäköisesti olisivat auton lisäksi omat sähköpyörät mukana, sillekin paikka näyttäisi lupaavalta. Aila

 • Virpi / Virpin Maailma

  Tuossa Imatran Valtionhotellissa olisi kyllä kiva päästä yöpymään. Ja kyllähän siellä katolla kissa oli! 😀 Suomi on täynnä tutustumisen arvoisia kohteita, jotka ovat kesällä parhaimmillaan kuten esim. tuo Saimaan seutu.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *